Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κατάδυση" στο αρχείο της ΕΡΑ

To αξιόλογο και πλούσιο αρχείο της, άρχισε ν' αξιοποιεί και εμπράκτως η ΕΡΑ. Σημαντική είναι η πρεμιέρα που κάνει με την έκδοση έξι CD, που περιλαμβάνουν σημαντικές "στιγμές" από το αρχείο της. Η ΕΡΑ "αναδίφησε" στους λαβύρινθους της ηχοταινιοθήκης της, η οποία εμπεριέχει περίπου 120.000 ταινίες - ηχογραφήματα. Εκεί ανακάλυψε πάμπολλους ανεκτίμητους "θησαυρούς", τους οποίους εγκαινιάζει με την κυκλοφορία των έξι CD, που φέρουν τον γενικό τίτλο "Αρχείο ραδιοφώνου".

"Αθλο" για τα μέτρα της ΕΡΑ χαρακτήρισε την κυκλοφορία των CD, χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος, τονίζοντας ότι για τη δημιουργία τους επιστρατεύτηκαν δυνάμεις τόσο μέσα από τους κόλπους της ΕΡΤ, όσο και από έξω. Αυτή η έκδοση, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι μια "απάντηση σε όσους επισήμως ή ανεπισήμως, αμφισβητούν τη δυνατότητα των εργαζομένων στην ΕΡΤ να δρουν και να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά".

Τον πλούτο του αρχείου της ΕΡΑ τόνισε και ο διευθυντής του Δεύτερου Προγράμματος Γ. Μονεμβασίτης, ο οποίος συνετέλεσε στην παραγωγική διαδικασία της έκδοσης των CD. Για να δώσει το μέγεθος και την αξία του αρχείου, είπε ότι "καταδυθήκαμε και μάλιστα χωρίς φιάλες οξυγόνου και χωρίς να έχουμε φθάσει στο βυθό και ανακαλύψαμε ανεκτίμητους θησαυρούς".

Η αρχή της αξιοποίησης του αρχείου περιλαμβάνει CD με ελληνική μουσική, άλλοτε λόγια και άλλοτε παραδοσιακή, θεατρικές μαρτυρίες και επιθεωρησιακές μουσικές "στιγμές". Ο Γιάννης Τζαννετάκος θεωρεί ότι από "εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα μαγνητοταινίες" επιλέχθηκαν με "ευλάβεια και σεβασμό χαρακτηριστικά και ανεπανάληπτα δείγματα".

Τα "δείγματα" αυτά είναι, από τη σειρά Ελληνες συνθέτες ένα CD με Δημήτρη Μητρόπουλο και Νίκο Σκαλκώτα και με την παρουσίαση τριών έργων ερμηνευμένα από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Το δεύτερο CD είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ το τρίτο είναι αφιερωμένο στο θέατρο. Ακούγονται οι φωνές 16 κορυφαίων ηθοποιών σε ερμηνείες εξαιρετικές, όπως τις κατέγραψε το θέατρο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Ενα ακόμη CD είναι αφιερωμένο στο μουσικό θέατρο και περιλαμβάνει "στιγμές" από τις ιστορικές και δημοφιλέστατες επιθεωρήσεις του ΕΙΡ, οι οποίες έχουν ηχογραφηθεί στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50. Παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα σε πρωτότυπες και ανέκδοτες ερμηνείες περιλαμβάνει ένα ακόμη CD, ενώ στη σειρά ελληνικό τραγούδι με τίτλο "Οταν τα Τρίο τραγουδούν" θέση έχουν τα "Τρίο" στην ελληνική μουσική. Η αξιοποίηση του αρχείου με τη μορφή της έκδοσης CD θα συνεχιστεί αφού ήδη προετοιμάζεται η έκδοση δίσκων που θα περιλαμβάνουν το "λόγο" των πολιτικών προσωπικοτήτων από το μεσοπόλεμο έως τις ημέρες μας. Πρόκειται, όπως είπε ο Γιάννης Τζαννετάκος, για ένα "πανόραμα του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας". Ετοιμάζεται επίσης, μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα σειρά αφιερωμένη στους μεγάλους ποιητές και συγγραφείς μας, οι οποίοι θ' απαγγέλλουν ή θα διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ