Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση βιβλίων για το βιβλίο

Στη "Στοά του Βιβλίου", από την περασμένη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο (18/1), φιλοξενείται έκθεση βιβλίων και εντύπων από τη βιβλιολογική συλλογή βιβλίων του Κώστα Σπανού.Η έκθεση περιλαμβάνει 331 βιβλία από τους 6.000 τίτλους βιβλίων που περιλαμβάνει η σπάνια συλλογή του Κ. Σπανού και μετά την έκθεσή τους θα αποτελέσουν τη βάση λημμάτων που ηλεκτρονικά θα ενισχύσουν τη βιβλιολογική βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.Στην αξιολογική σειρά βιβλιολογικών βιβλίων που παρουσιάζονται στην έκθεση, περιλαμβάνονται βιβλία που αναφέρονται στο βιβλίο (τυπογραφία, βιβλιοδεσία, βιβλιοθηκονομία, βιβλιεμπόριο κλπ), θεωρητικά βιβλία των επιστημών του βιβλίου, πρακτικοί οδηγοί βιβλίου, μελετήματα των τεχνών που αφορούν στο βιβλίο, καταστατικά των επαγγελματικών σωματείων περί το βιβλίο (τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, έμποροι ειδών παραγωγής εντύπων, τιμοκατάλογοι εκδοτών - βιβλιοπωλείων, διαφημιστικά προϊόντων τυπογραφικής χρήσης (χαρτί, μηχανές κ.ά.), βιβλιοθηκονομικά, βιβλιογραφικά βοηθήματα, βιβλιόσημα και άλλα αντικείμενα, καθώς και μινιατούρες βιβλίων καλλιτεχνικής αισθητικής.

Να σημειώσουμε ότι τα εκθέματα από τη συλλογή του Κ. Σπανού καταγράφηκαν σε κατάλογο από τον εξέχοντα βιβλιογράφο και συγγραφέα (βιβλιογραφικών και βιβλιοθηκονομικών θεμάτων βιβλίων, εκτός των λογοτεχνικών του έργων) Κυριάκο Ντελόπουλο,ο οποίος - εκτός του Κ. Σπανού - ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης των εγκαινίων της έκθεσης με θέμα "Βιβλία για το βιβλίο. Μια κρυφή ιστορία".

Ο Κ. Ντελόπουλος μετά από αναδρομή στην ιστορία του βιβλίου και επισήμανση των πιθανότατων κινδύνων του βιβλίου από τη νέα τεχνολογία τόνισε: "Πολλοί απαισιοδοξούν για το μέλλον του. Βλέπουν ήδη το επικείμενο τέλος του, που μόνο δεινά πρόκειται να σωρεύσει και πως το χειρότερο που θα συμβεί είναι ότι θα διακοπεί η ωραία συνήθεια της ανάγνωσης και ακόμη ότι η γνώση δε θα μπορεί πια να διαδίδεται. Ο μέγας εχθρός είναι η τεχνολογία, η οποία απεργάζεται μυστικά ή φανερά το βίαιο τέλος του βιβλίου", είπε ο ομιλητής για να εκφράσει όμως τη δική του αισιοδοξία: "Βαίνουμε προς το ηλεκτρονικό βιβλίο. Κατά πάσα πιθανότητα για ένα διάστημα παράλληλα με το συμβατικό. Ο βίος του βιβλίου δε θα ανακοπεί. Απλά θα συνεχιστεί από κάποια στιγμή κι έπειτα σε άλλη μορφή. Σε μια νέα συσκευασία και με νέες κάποιες τεχνικές διευκολύνσεις η ανάγνωσή του θα είναι πάλι και ευχερής και απρόσκοπτη".

Ο Κ. Ντελόπουλος μίλησε και για το στόχο που είχε εξαρχής το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη με βιβλία για τα βιβλία. Το υλικό του ΕΚΕΒΙ αποτελείται από σύγχρονες εκδόσεις και κυρίως ξένες που αυξάνονται συνεχώς, και άλλα επίσης σύγχρονα έντυπα τα οποία καταγράφονται και σε μια ηλεκτρονική "αποθήκη" πληροφοριών, ενώ η συλλογή του Κ. Σπανού αποτελείται από παλιές και σπάνιες, ενισχυόμενη όμως και με νεότερες εκδόσεις. Σκοπός της βιβλιολογικής βιβλιοθήκης του ΕΚΕΒΙ είναι να συγκεντρωθούν ομοειδή θεματικά υλικά και να συγκροτηθούν σε ειδική μονάδα, προς χρήση των ερευνητών, ιστορικών του βιβλίου, των επαγγελματιών και σπουδαστών της τεχνικής και τέχνης του βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ