Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ
Η ανεργία πλήττει τον κλάδο

Με την ευχή η νέα χρονιά να φέρει καλύτερες μέρες για τον κλάδο των Ελλήνων τραγουδιστών, που αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα, η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) έκοψε χτες την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Το φλουρί, που συνοδευόταν από συμβολικό δώρο, ένα ασημένιο ρόδι, έπεσε στην Δέσποινα Γλέζου. Η προγραμματισμένη, όμως, για χτες τακτική απολογιστική συνέλευση του σωματείου των τραγουδιστών δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, στη "Σφεντόνα". Τα προβλήματα, εξάλλου, των τραγουδιστών "πολλά και σοβαρά", όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΤΕ, καθιστούν απαραίτητη για την επίλυση και αντιμετώπισή τους την παρουσία των τραγουδιστών στη συνέλευση. "Υπάρχει τρομερή ανεργία στον κλάδο μας", τόνισε στο "Ρ" η πρόεδρος της ΕΤΕ, Τάνια Τσανακλίδου,σημειώνοντας ότι τα νυχτερινά μαγαζιά στην πλειοψηφία τους δουλεύουν μόνο δύο με τρεις μέρες την εβδομάδα. "Οι αμοιβές, λέει, είναι πολύ χαμηλές για τη συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιστών, που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Είναι πολλοί οι συνάδελφοί μας που δεν έχουν ν' αγοράσουν φάρμακα, να πληρώσουν το νοίκι τους. Δυστυχώς, η πολιτεία πολεμάει το ελληνικό τραγούδι και δεν αναφέρομαι μόνο στα φορολογικά μέτρα εναντίον των τραγουδιστών, καθώς είμαστε ο μόνος κλάδος καλλιτεχνών, που φορολογείται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρόσφατο νόμο του ΥΠΠΟ η αναφορά στους τραγουδιστές είναι μόνο αυτή που σχετίζεται με τις τιμητικές συντάξεις. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα, καμιά πρόνοια, καμιά προστασία για την κληρονομιά μας, όσον αφορά στο τραγούδι. Δεν υπάρχει μουσείο, κρατική σχολή, αρχείο... Εχουμε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο από τον περασμένο Φεβρουάριο και ακόμη δε μας έχει δεχτεί".

Το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό αποτελούν δύο από τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου, καθώς, όπως λέει η Τ. Τσανακλίδου, "δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Ελληνας τραγουδιστής, που να δικαιούται συντάξεως βάσει των ενσήμων του... Δεν μπορεί να στηριχτεί συνταξιοδότηση τραγουδιστή στα δέκα τελευταία χρόνια της καριέρας του, αφού ακόμη και στην περίπτωση που δε θα είναι ανενεργός θα έχει φθίνουσα πορεία. Για την επίλυση του προβλήματος δεν έχει γίνει τίποτα από την πολιτεία".

Οσον αφορά στα αντικειμενικά κριτήρια; "η πόρτα του υπουργείου Οικονομικών είναι κατάκλειστη, ο κ. Δρυς ούτε καν μας δέχεται να συζητήσουμε".

"Από το ΚΚΕ έχουμε αμέριστη συμπαράσταση στα αιτήματά μας και αυτό πρέπει να το σημειώσουμε", συμπλήρωσε η Τ. Τσανακλίδου

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης περιλαμβάνονται: απολογισμός του διοικητικού συμβουλίου, οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου χρόνου και προϋπολογισμός του επομένου, έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση της ΕΤΕ, διαγραφές μη ταμειακά εντάξει μελών και τρέχοντα ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ