ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
"Μεγάλη κυρία" εναντίον "βασίλισσας"

Γιουβέντους - Ρεάλ συγκρούονται σήμερα στο Αμστερνταμ. Νίκη των Ιταλών θέλει ο Ολυμπιακός

Τον χαρακτήρισαν σαν τελικό των τελικών... Αλλοι πάλι τον είπαν τον τελικό της δεκαετίας... Οπως και να έχει όμως, όταν μιλάμε για ένα ραντεβού των δυο μεγαλυτέρων Κυριών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους, ό,τι και να πει κανείς μάλλον λίγο θα είναι...

Οι δυο ομάδες κοντράρονται σήμερα στο γήπεδο "Αρίνα" του Αμστερνταμ διεκδικώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης για τη φετινή χρονιά (21.45 ΜΕΓΚΑ). Διαιτητής ο Γερμανός Κρουγκ που δεν έχει πάει καλά φέτος.

Οι Γιουβεντίνοι δίνουν σήμερα το "παρών" για τρίτη συνεχόμενη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό και θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς για την περσινή τους ήττα από την Ντόρτμουντ με 1 - 3.

Το κλίμα στην ομάδα είναι ιδανικό μετά και την κατάκτηση του Καμπιονάτο, ενώ στον αγωνιστικό τομέα ο τεχνικός της "Μεγάλης Κυρίας" Μαρτσέλο Λίπι στηρίζει πολλά στην απόδοση των επιθετικών Φίλιππο Ιντζάγκι και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Πάντως ο τραυματισμός του βασικού στόπερ Τσίρο Φεράρα δημιουργεί πονοκέφαλο για τον τεχνικό των Ιταλών όσον αφορά την αμυντική διάταξη της ομάδας.

Από την άλλη στη Ρεάλ Μαδρίτης παίζουν σήμερα το τελευταίο τους χαρτί για τη συμμετοχή τους και του χρόνου στην κορυφαία διοργάνωση, αφού μόνο με κατάκτηση του τροπαίου θα έχουν αυτό το δικαίωμα. Μετά από 14 χρόνια η ομάδα της Μαδρίτης επιστρέφει σε έναν τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου με σκοπό να ανακτήσει τα χαμένα μεγαλεία... Με παίκτες όπως ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Κάρλος με τα τρομερά σουτ, ο Αργεντινός Ρεδόντο και ο Γάλλος Καρεμπέ που διανύει περίοδο εκπληκτικής φόρμας, οι Ισπανοί δηλώνουν πανέτοιμοι για τον πιο κρίσιμο αγώνα τους τη φετινή χρονιά. Ο Γερμανός τεχνικός Γιούπ Χάινκες προβληματίζεται έντονα για την άμυνα της ομάδας του καθώς ουκ ολίγες φορές φέτος έχει συλληφθεί κοιμώμενη και δέχεται εύκολα γκολ.

Ας σημειωθεί ότι για το σημερινό τελικό υπάρχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού με νίκη των Ιταλών ο Ολυμπιακός περνάει απευθείας σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.

ΠΟΛΟΣτη μάχη της τελικής φάσης του Τσάμπιονς Καπ ρίχνεται σήμερα στην Κατάνια της Ιταλίας η γυναικεία ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης.

Ο ΝΟΒ μετέχει στον ΑΟμιλο με αντιπάλους την "οικοδέσποινα" Οριζόντε, την οποία αντιμετωπίζει σήμερα, ενώ στη συνέχεια θα κοντραριστεί με την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης ρωσική Σκιφ Μόσχας και τη γερμανική Χόχενλιμπουργκερ.

Στόχος των κοριτσιών της ελληνικής ομάδας είναι να τα πάνε ακόμα καλύτερα απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν στο Παλέρμο είχαν καταλάβει την 4η θέση.

Την αποστολή της Βουλιαγμένης απαρτίζουν: Ρούπακα Τζ., Αγγελίδη, Ρούπακα Τέρυ, Μελιδόνη, Καμμένου, Χαραλαμπίδου, Διαμαντίδη, Ρούπεση, Πετσάλη, Ανδριανάκη, Λαρά, Κομνηνού και η Αυστραλέζα Ντίξον.

Στον άλλο όμιλο μετέχουν η ολλανδική Νηρέους, η γαλλική Νανσί, η ισπανική Μεντιτεράνι και η ουγγρική Ζέντες.

  • Νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα όσον αφορά την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών μετά τη νίκη της Χαλκίδας επί της Πάτρας με 16-9. Σήμερα γίνονται τα εξ αναβολής παιχνίδια Βουλιαγμένης - ΟΦΘ (19.00), Ολυμπιακός - Ηλυσιακός (20.00).

***

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΟι πληροφορίες των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκαν και ο ιδιοκτήτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε στον Φάμπιο Καπέλο την απομάκρυνση του από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ο Καπέλο "πλήρωσε" με αυτό τον τρόπο την εφετινή απογοητευτική πορεία των "ροσονέρι" στο καμπιονάτο, όπου για μια μια ακόμη χρονιά θα μείνουν εκτός κυπέλλων Ευρώπης.

Συμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπουο Αλμπέρτο Ζακερόνι, που είχε μια εξαιρετική χρονιά στον πάγκο της Ουντινέζε, είναι ο πιθανότερος αντικαστάτης του Καπέλο. Ο Καπέλο δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη Ρεάλ.

***

ΧΑΝΤ-ΜΠΟΛ Ο 16ος τελικός του Κυπελλου στο χάντμπολ ανδρών διεξάγεται σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο των Ιλισσίων οπου στις 19.00 ο Δούκας αντιμετωπίζει τον κάτοχο του τροπαίου Αθηναϊκού.

Ο Δούκας μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος θέλει σήμερα να προσθέσει στην συλλογή του ακόμα ένα φετινό τρόπαιο φθάνοντας παράλληλα στην κατάκτηση του νταμπλ.Στην αντίπερα οχθη ο Αθηναϊκός θα προσπαθήσει να υπερασπίσει το τίτλο του για μια ακόμη φορά.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ '98
Με Σαμπόνις η Λιθουανία

Με όλους τους αστέρες της είναι πιθανόν να έρθει η Λιθουανία το καλοκαίρι στην Αθήνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ. Στη λίστα των 24 παικτών που δήλωσε στη ΦΙΜΠΑ ο Γιόνας Κασλάουσκας, φιγουράρουν τα ονόματα των Αρβιντας Σαμπόνις (2.22 - Πόρτλαντ) και Ζίντρουνας Ιλγκάουσκας (2.20 - Κλίβελαντ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Λιθουανία διαθέτει δέκα παίκτες με ύψος πάνω από 2.03, και τέσσερις που αγωνίζονται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς 7 παίκτες από την κυπελλούχο Ευρώπης Ζαλγκίρις, τους Εϊνίκις, Λουκμίνας που αγωνίζονται στην Αβτονταρόζνικ, η οποία αγωνίζεται στον τελικό του ρωσικού πρωταθλήματος, αλλά και τον Αρτ. Καρνισόβας του Ολυμπιακού, θα καταλάβει ότι η Λιθουανία δε θα έρθει στην Αθήνα για τουρισμό.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΕΛΙΚΟΣ
Πρώτο "ματς μπολ" για ΠΑΟ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τους πράσινους, χωρίς δικαίωμα λάθους. Αμφίβολος ο Μπουντούρης. Απών ο Φ. Χριστοδούλου

Πρώτο "ματς μπολ" για τον Παναθηναϊκό, που διεκδικεί στις 18.30 στο Αλεξάνδρειο (ΑΝΤ1), τον πρώτο του τίτλο μετά το 1984. Οι "πράσινοι" χρειάζονται μια νίκη για να κόψουν το νήμα του πρωταθλητή, κι όπως δηλώνουν θα προσπαθήσουν να την πετύχουν στο Αλεξάνδρειο, ώστε να αποφύγουν το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι, το οποίο εφόσον χρειαστεί, θα διεξαχθεί την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, αλλά με την παρουσία 5.000 οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι δυο ομάδες θα έχουν από μία απώλεια. Με τον Παναθηναϊκό δε θα αγωνιστεί ο τιμωρημένος Φ. Χριστοδούλου, την απουσία του οποίου ο Λ. Σούμποτιτς χαρακτήρισε σημαντική. "Είναι μεγάλο πλήγμα για μας η τιμωρία του Χριστοδούλου. Αποτελεί εργαλείο για την άμυνά μας και όχι μόνο", υπογράμμισε. Πιθανός αντικαταστάτης του θα είναι ο Ισπανός Φ. Μαρτίνεθ. Ο Σβι Σερφ πονοκεφαλιάζει με τον τραυματισμό του Ν. Μπουντούρη. Ο διεθνής πλέι μέικερ έχει θλάση προσαγωγών από το προηγούμενο παιχνίδι και το πιθανότερο είναι ότι θα μείνει εκτός ομάδας. Ο νεαρός και άπειρος Νικολαϊδης θα αναλάβει την οργάνωση του παιχνιδιού, ενώ... από τα αζήτητα αναμένεται να βγει ο Λ. Κακιούσης. Εστω και χωρίς τον Μπουντούρη, ο ΠΑΟΚ λόγω έδρας βρίσκεται πιο κοντά στη νίκη.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τα μεταγραφικά σίριαλ

Το σίριαλ της μεταγραφής του Βασίλη Λάκη "φουντώνει" όσο ζυγώνει το καλοκαίρι. Ο παίκτης του Πανηλειακού είναι στο στόχαστρο και των τριών ομάδων τους τέως ΠΟΚ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Ολυμπιακός προσφέρει 200 εκατομμύρια και ανταλλάγματα σε έμψυχο υλικό. Υποψήφιοι να μεταπηδήσουν στον Πύργο είναι οι Μπάντοβιτς, Τζωρτζόπουλος, Κόντης.

Οι πράσινοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξήσει το ποσό στα 300 εκατομμύρια δραχμές, όμως και αυτό το σενάριο είναι φιλολογικό, αφού ο Σάκης Σταυρόπουλος δηλώνει ότι δεν έχει δεχτεί επίσημη πρόταση από τον Παναθηναϊκό.

Στη... στροφή περιμένει και η ΑΕΚ που όμως έχει δώσει προτεραιότητα στο θέμα προπονητή.

  • Ο Τάις Λίμπρεχτς και ο Σταύρος Διαμαντόπουλος αποτελούν παρελθόν για Απόλλωνα και Παναχαϊκή. Οι δύο προπονητές τέλειωσαν τη συνεργασία τους και στην ελαφρά ταξιαρχία ακούγονται έντονα τα ονόματα των Νίκου Γκουλή, Ζόραν Γέφτοβιτς.
  • Παραμένει στον Πανιώνιο ο Αντ. Σαπουντζής που ήταν μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ.
  • Ο Ζόλνταν Κόβατς έλυσε τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης για λόγους οικονομίας "έστειλε" τον Ούγγρο και πάλι στη Φερεντσβάρος.
  • Αμφίβολη είναι και η παραμονή του Νίκου Καρούλια στην Προοδευτική. Ο νεαρός τεχνικός δύσκολα θα ανανεώσει το συμβόλαιό του και πρώτο φαβορί για να τον αντικαταστήσει είναι ο Μάκης Κατσαβάκης.
Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Εκτός έδρας οι 4 πρωτοπόροι

Εκτός έδρας αγωνίζονται οι 4 πρωτοπόροι του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής σήμερα στα πλαίσια της 25ης αγωνιστικής στους δυο ομίλους.

Στο νότο ο Αγ. Νικόλαος δοκιμάζεται στη Μεσσήνη κόντρα στον Πάμισο που παλεύει για τη σωτηρία του, ενώ ο Ιάλυσος έχει επίσης επικίνδυνη έξοδο στο Ηράκλειο, όπου και θα αντιμετωπίσει τον Εργοτέλη. Οσον αφορά το βόρειο όμιλο ο Πιερικός θα αγωνιστεί στους Αμπελόκηπους με τον Αστέρα, ενώ τα Γιάννενα στη Λάρισα με τον Απόλλωνα. Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα: ΝΟΤΟΣ: Εργοτέλης - Ιάλυσος, Κερατσίνι - Ναυπακτιακός, Αιολικός - ΕΑΡ (16.30), Αγ. Ελεούσα - Μαρκό, Πύργος - Αίγιο, Κέρκυρα - Κόρινθος, Πάμισος - Αγ. Νικόλαος. Ρεπό το Αιγάλεω.

ΒΟΡΡΑΣ: Ποσειδώνας Μηχανιώνας - Ορέστης Ορεστιάδας, Ολυμπιακός Βόλου - Τύρναβος, Αναγέννηση Αρτας - Πρέβεζα, Αστέρας Αμπελοκήπων - Πιερικός, Κοζάνη - Αετός Σκύδρας, Απόλλωνας Λάρισας - Γιάννενα, Νάουσα - Ορφέας Αλεξανδρούπολης. Ρεπό ο Αγρ. Αστέρας.

Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.00.

ΒΟΛΕΪ
Νίκες Βραζιλίας, Βουλγαρίας

Επίδειξη δύναμης έκαναν στο WORLD LEAGUE Βραζιλία και Βουλγαρία, αντίπαλοι της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το Νοέμβρη στην Ιαπωνία. Η Βραζιλία κέρδισε στην έδρα της τη Γιουγκοσλαβία δύο φορές με 2 - 0, ενώ η Βουλγαρία κέρδισε στην Ισπανία με 3 - 2 και 3 - 1.

  • Η Εθνική γυναικών κέρδισε στη Σμύρνη τη Σουηδία με 3 - 0 για το Κύπελλο Ανοιξης.
  • Η Εθνική ελπίδων κέρδισε στην Πολωνία για το Κύπελλο Ανοιξης την Ελβετία με 2 - 1 (Σημειώνεται ότι το τουρνουά γίνεται με νέο σύστημα).
  • Μπορεί ο Χενκ Τεν Κάτε να οδήγησε τη Βίτεσε του Νίκου Μαχλά στην τρίτη θέση της κατάταξης του φετινού πρωταθλήματος στην Ολλανδία, την υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ η ομάδα στην ιστορία της, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη διοίκηση του συλλόγου να τον απολύσει.
  • Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Νότιας Κορέας και της Τζαμάικα, σε φιλικό αγώνα που έγινε στη Σεούλ, αναδείχτηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Τον αγώνα παρακολούθησαν 65.000 θεατές.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Νέες απώλειες

Μετά τον αποκλεισμό του Ιλία Γκρούεφ από την προεπιλογή της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας για τα τελικά του Μουντιάλ, λόγω της χρήσης αναβολικών ουσιών, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κρίστο Μπόνεφ, δε θα έχει στη διάθεσή του και τον Πέταρ Χούμπτσεφ.

Ο 34χρονος λίμπερο της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης επικαλέστηκε λόγους υγείας και αποκλείστηκε από το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας, που διεξάγεται στο αθλητικό κέντρο του Μπουργκάς.

Ετσι από τους 26 παίκτες της προεπιλογής απέμειναν οι εξής: Τερματοφύλακες: Ζντράφκοφ (Ιστανμπούλσπορ), Μιχαϊλοφ (Σλάβια Σόφιας), Στάνεφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Αμυντικοί: Ιβάνοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Ζαφίροφ (Αρμίνια Μπίλεφελντ), Γκέντσεφ (Αττάλεια), Πέτκοφ (Λίτεξ Λόβετς), Κισίσεφ (Μπούρσασπορ), Μέσοι: Γιάνκοφ (Μπεσίκτας), Νάνκοφ (Λοκομοτίβ Σόφιας), Μίλεν Πέτκοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Ιορντάνοφ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ιλιεφ (Μπούρσασπορ), Στοϊλοφ (Λίτεξ Λόβετς), Μποριμίροφ (Μόναχο 1860), Μπάτσεφ (Σλάβια Σόφιας), Μπαλάκοφ (Στουτγκάρδη), Χρίστοφ (Καϊζερσλάουτερν), Βίντολοφ (Μπούρσασπορ). Επιθετικοί: Στόιτσκοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Κονσταντίνοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Γκεόργκι Ιβάνοφ (Λέφσκι Σόφιας), Πένεφ (Κομποστέλα), Τοντόροφ (Λίτεξ Λόβετς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ