ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ... ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Εκλεισε τις πύλες της την Κυριακή η ετήσια Σύνοδος των Οκτώ - με την πλήρη συμμετοχή πλέον και της Ρωσίας - ισχυρότερων κρατών. Σε αντίθεση με τη Σύνοδο του προηγούμενου χρόνου, όπου τα θέματα "της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας" μονοπώλησαν τις συνομιλίες των συμμετεχόντων ηγετών, η φετινή φάνηκε ότι είχε το χαρακτήρα τάξης βικτοριανού σχολείου, όπου οι παρευρισκόμενοι εξέτασαν και εξετάστηκαν στην τρέχουσα διδακτέα ύλη. Μία ύλη που επισκιάστηκε από τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα όλο το πρόσφατο διάστημα στη νοτιοανατολική Ασία. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ινδονησία, όπου η αναταραχή βρισκόταν σε παράλληλη εξέλιξη με τη Σύνοδο, αλλά και τις πυρηνικές δοκιμές που έγιναν στην Ινδία και η οποία φάνηκε να τους "ξαφνιάζει", βάζοντας ακόμα έναν "απρόσκλητο" επισκέπτη στο παιχνίδι. Οχι, βέβαια, πως δε συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα. Είναι δεδομένο ότι αποτέλεσαν την καύσιμη ύλη των διαβουλεύσεων. Αλλωστε, οι συζητήσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και συνήθως, οι αποφάσεις που αφορούν και ενδιαφέρουν τις πολυεθνικές - αλλά και τους λαούς - δεν έρχονται στη δημοσιότητα. Μικρή σημασία, όμως, έχει αυτό. Η κρίση που μαστίζει την Ινδονησία το τελευταίο εξάμηνο είναι ένα καταφανέστατο παράδειγμα της πολιτικής της "ελεύθερης οικονομίας", των καπιταλιστικών επενδύσεων και των γενικότερων, γνωστών κατευθύνσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ). Βέβαια, οι ηγέτες των ισχυροτέρων κρατών δεν προσπάθησαν καν να "αναζητήσουν" το λόγο (αν και τον ήξεραν πολύ καλά...) που η χώρα αυτή οδηγήθηκε στην τραγική σημερινή κατάσταση, ή να βρουν κάποιες έστω φτηνές και καταναλώσιμες δικαιολογίες για την καθοδική οικονομική πορεία της Ινδονησίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, που έχουν προκαλέσει σοκ στις χρηματαγορές, μεταδοτικές "ασθένειες" και "ιούς" οι οποίοι ταξιδεύουν - το πώς είναι θέμα άλλης ανάλυσης - σε όλο τον πλανήτη. Δε χρειάζονται οι δικαιολογίες, εξάλλου το ρόλο αυτό παίζουν οι "αναλυτές" παντός τύπου που κοσμούν τις σελίδες των εφημερίδων και των άλλων "έγκυρων" εντύπων.

Με δικανικούς λοιπόν απευθύνθηκαν προς τους ενδιαφερόμενους εκφράζοντας την ανησυχία τους. Οι ρητορικοί λόγοι ξεχείλιζαν από "ενδιαφέρον", όχι για τα θύματα και τους λιμοκτονούντες - πώς είναι δυνατόν! - αλλά για το νέο πακέτο προτάσεων του ΔΝΤ που ενέκριναν και την τάχιστη εφαρμογή του. Το νόημα όλων αυτών: Κόψτε το λαιμό σας, αλλά η λύση πρέπει να είναι η ισχυροποίηση της "παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής". Οι παραλήπτες δεν ήταν όμως μόνο οι χώρες που μαστίζονται αυτή τη στιγμή, αλλά όλη η υφήλιος. Το δήλωσαν ξεκάθαρα και στο τελικό ανακοινωθέν: Το μεγάλο στοίχημα είναι να οικοδομηθεί και να υποστηριχτεί η διαδικασία της "παγκοσμιοποίησης" και της "παγκόσμιας ενσωμάτωσης". Κι επειδή, πρέπει να προσφέρουν και κάποια... κίνητρα, συμπλήρωσαν και το εξής: Να εξασφαλιστεί ότι τα "οφέλη" της "παγκοσμιοποίησης" θα διανεμηθούν ευρύτερα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων παντού. Οπως ακριβώς γίνεται και μέχρι σήμερα, καθώς καθημερινά αυξάνουν οι ανά τη Γη φτωχοί, πεινασμένοι, άνεργοι και οι κάθε λογής απόκληροι της καπιταλιστικής και νεοαποικιοκρατικής ζούγκλας. Για να σιγουρευτεί, πάντως, η κυριαρχία των πολυεθνικών και να υπάρξει το αναμενόμενο κέρδος, στο οποίο προσβλέπουν οι ηγέτες, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέσων πίεσης που διαθέτει το ΔΝΤ, προκειμένου να αναγκάζει τις διάφορες χώρες να ακολουθούν τις προσταγές του.

Ωστόσο, παρά το ότι βασικοί στόχοι και σκοποί είναι για όλους οι ίδιοι, δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες ανάμεσα στους "τοποτηρητές" των πολυεθνικών. Η σύνοδος του Μπέρμπιγχαμ κατέδειξε ότι οι ηγέτες προσπαθούν ακόμα να συλλάβουν τα όρια της δικής τους δύναμης - της πολιτικής εξουσίας - απέναντι στην πραγματικότητα που οι ίδιοι προωθούν. Εναν κόσμο όπου ισχυροποιούνται με γρήγορους ρυθμούς οι πλανητικοί "έχοντες" και "κατέχοντες" - ή αλλιώς οι πολυεθνικοί κολοσσοί - και συχνά "αποκαλύπτεται", ότι τα διάφορα τέτοια κέντρα εξουσίας βρίσκονται έξω και πάνω, ακόμη και από τη δική τους εξουσία. Το παράδειγμα της Ινδονησίας είναι αρκετά χαρακτηριστικό και ήταν αυτό που προκάλεσε και την περισσότερη γκρίνια. Δεν έχασαν, βέβαια και την ψυχραιμία τους. Με αρκετή ψυχρότητα και για μια φορά ακόμη, ήρθαν να νομιμοποιήσουν με τις αποφάσεις και τις προτροπές τους, ως πολιτική εξουσία, τις επιταγές των "άλλων κέντρων εξουσίας". Των βασικών δημιουργών του "θαυμαστού καινούριου κόσμου", όπου ένας και μόνο νόμος ισχύει. Αυτός, του ασύδοτου κέρδους και του σκληρού και απάνθρωπου ανταγωνισμού.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν προσέφερε κάποιο καινούριο ή θεαματικό στοιχείο η πρόσφατη Σύνοδος των Οκτώ πλέον - και με την επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας - ισχυρών χωρών της Γης, υπογράμμισε όμως, ακόμη περισσότερο, την εμμονή και τον προσανατολισμό της πολιτικής ηγεσίας του παγκόσμιου καπιταλισμού στην ολόπλευρη εξυπηρέτηση των πολυεθνικών του χρήματος και της δύναμης

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - "οξυγόνο" για το λαό

- Μιλήστε μας για την αυριανή εκδήλωση, στην Αίθουσα Συνεδρίων, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

- Η εκδήλωση αυτή γίνεται ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, τον Οκτώβρη του '97. Με χαρά την αποδεχτήκαμε και την εντάσσουμε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Συμπίπτει, μάλιστα, με τη Διεθνή Συνάντηση που διοργανώνει το Κόμμα μας με θέμα: "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σύγχρονες συνθήκες".

- Ποια είναι η σημασία αυτής της συναυλίας;

- Χωρίς να μεγεθύνουμε, ούτε και να υποτιμούμε άλλα γεγονότα, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με ιστορία 44 χρόνων, έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της μουσικής μας ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα (όπως και τα άλλα δύο Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ). Προβλήματα που εμποδίζουν την καλλιτεχνική αναβάθμιση και αξιοποίησή της. Π.χ., η συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών θέσεων των καλλιτεχνών καλύπτεται από εκτάκτους, ενώ η πολιτεία δε διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια ώστε να υπάρξει μακρόπνοος προγραμματισμός. Η "λογική" Λαμπράκη - λογική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει εγκλωβίσει το σύνολο της πολιτικής του ΥΠΠΟ στον τομέα της μουσικής και αλλού - δεν επιτρέπει σε τέτοια σύνολα να αναπτυχθούν ποικιλότροπα, να προσφέρουν ουσιαστικά στον πολιτισμό του τόπου μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σ' αυτά και των, κατά καιρούς, διευθύνσεών τους.

- Σε ποιους κυρίως απευθύνεται, ή πρέπει να απευθύνεται, αυτή η μουσική;

- Η επαφή τέτοιων συνόλων με όλο τον κόσμο δημιουργεί προϋποθέσεις για κοινό απαιτητικό, πράγμα που δε συμβαδίζει με τις επιλογές της άρχουσας τάξης για το λαό. Εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη καιη νεολαία, ιδιαίτερα, είναι ανάγκη να γίνονται κοινωνοί των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού. Το δικαιούνται, εξάλλου, περισσότερο από κάθε άλλη τάξη και γενιά.

Αυτή η εκδήλωση, αν ενταχθεί στο σύνολο των εκατοντάδων πολύμορφων εκδηλώσεων του Κόμματος, που γίνονται φέτος με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ, αποτελεί ιδιαίτερο κρίκο στη συνολική προσπάθεια του Κόμματός μας για ουσιαστική επαφή των εργαζομένων με το λαϊκό καλλιτεχνικό έργο.

Μια επαφή που κινείται έξω από τα ασφυκτικά όρια των "καλλιτεχνικών γραφείων", των εταιριών του σπόνσορινγκ και του τυφλού κέρδους.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγκαλιάσουν τέτοιες προσπάθειες. Να γίνουν αυτοί οι πραγματικοί "χορηγοί" τέτοιων προσπαθειών. Να οξυγονώσουν, με το χειροκρότημά τους, τις προσπάθειες και την αγωνία των καλλιτεχνών.

Αύριο, λοιπόν, το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, περιμένουμε τους εργαζόμενους να τιμήσουν τη σημαντική αυτή "στιγμή" στο χρονιάτικο κύκλο εκδηλώσεων του Κόμματός μας.

Α. Ε.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η θέσπιση Αστυνομίας Συνόρων δε θα προσφέρει τίποτε στο οξυμένο πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, ενώ δεν αγγίζει και το φλέγον θέμα των οικονομικών μεταναστών, επισήμανε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητούνταν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας (σελίδα 10).

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες Ινδονήσιοι κλιμάκωσαν χτες τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τους στην Τζακάρτα αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν από τον δικτάτορα Σουχάρτο την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σκηνή της χώρας μέχρι τις 8 του Ιούνη (σελίδα 15).

ΠΡΑΣΙΝΟ φως στις μπουλντόζες, οι οποίες προχτές άρχισαν τις εργασίες για τη συνέχιση των έργων της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, έχει δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ομως χτες κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής εμπόδισαν τη συνέχιση του έργου, που ήδη έχει καταστρέψει σημαντικές δασικές εκτάσεις του βουνού (σελίδα 37).

"ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΒΕ","Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα", "Το καλλιτεχνικό έργο είναι κτήμα της κοινωνίας", ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (σελίδα 39).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ