ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Παραδίδεται άνευ όρων στα μεγάλα συμφέροντα

Ανευ όρων ετοιμάζεται η κυβέρνηση να παραδώσει την ψηφιακή τηλεόραση στους μεγαλοϊδιοκτήτες και στα μεγάλα συμφέροντα, αφήνοντας εκτός "παιχνιδιού" την ΕΡΤ και τον ΟΤΕ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι το "δημόσιο συμφέρον" για την κυβέρνηση είναι η "στήριξη" των διαπλεκομένων και των μεγάλων οικονομικών παραγόντων, που ελεύθερα και με το νόμο θα ελέγξουν τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση. Αποκαλυπτικός για όλα αυτά ήταν χτες ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ενόψει της αυριανής σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, με θέμα την ψηφιακή, έδωσε πιο εκτενώς και πιο συγκεκριμένα τα δείγματα, της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Η κυβέρνηση όπως φάνηκε χτες, προσανατολίζεται να περάσει το νέο νόμο από τα θερινά τμήματα της Βουλής, εν μέσω διακοπών, μέθοδο προσφιλή της, όπως είχε γίνει και με το νόμο Βενιζέλου το 1995. Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία, είναι ότι δε διστάζει να αφήσει πίσω το "δημόσιο συμφέρον" και τους κρατικούς φορείς όπως την ΕΡΤ, ξεπουλώντας την ψηφιακή, στα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Ο Δ. Ρέππας, ο οποίος θα είναι ο εισηγητής του σχεδίου νόμου για την ψηφιακή, "ομολόγησε" χτες ότι δεν αποκλείεται να εκχωρηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΡΤ, κωδικοποιημένου σήματος, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος και ουσιαστικά να μη συμμετέχει ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας στις νέες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ θα είναι ο "παραμελημένος συγγενής" που θα μείνει εκτός παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού που θα αποφέρει στους "παίκτες" του και πακτωλό χρημάτων. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τα όσα είπε χτες ο Δ. Ρέππας, εντέχνως "μεταθέτει" τις αποφάσεις στις διοικήσεις των φορέων, από τη στιγμή που είναι φανερό πως είναι δική της ευθύνη η χάραξη μιας πολιτικής που θα ενισχύει τους δημόσιους οργανισμούς, βάζοντάς τους ενεργά και αποδοτικά στο πεδίο της ψηφιακής. Επιθυμία της κυβέρνησης, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, είναι οι φορείς οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία του δημοσίου, να "έχουν συμμετοχή στη νέα αυτή δραστηριότητα", αλλά το θέμα αυτό, θα το "αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των οργανισμών στο πλαίσιο της δικής τους αυτόνομης λειτουργίας, αφού εξετάσουν αφ' ενός τα δεδομένα της αγοράς και αφ' ετέρου αφού εκτιμήσουν τις δυνατότητες του δικού τους οργανισμού".

Ο Δ. Ρέππας στην αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αναφερθεί διεξοδικά στις προϋποθέσεις, στα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν όσοι θα πάρουν άδεια, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει "διαφάνεια, να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, να προστατεύεται ο καταναλωτής και να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον". Σύντομα θα υπάρξει σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το σχέδιο νόμου να περάσει από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Εβαλλε κατά των άλλων κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν θέσεις και αρκούνται σε "κορόνες", καυχόμενος για την "πρωτοπορία" (! ) της κυβέρνησης που διατυπώνει ένα "πλήρες σχέδιο νόμου"!

Ενα άλλο σημαντικό και "καυτό" σημείο της ψηφιακής τηλεόρασης είναι ο αποκωδικοποιητής, αφού και στο θέμα αυτό θα φανεί ποιοι θα κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά. Η κυβέρνηση ανέθεσε στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης(ΕΛΟΤ), να επεξεργαστεί ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για τους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές. Ο Δ. Ρέππας χτες "απαντώντας" στη Multichoice που με προχθεσινή ανακοίνωσή της μιλούσε για "εγκληματική άγνοια" και "μεθοδευμένη καθυστέρηση" για να μην εκπέμψει η NOVA, ισχυρίστηκε ότι η ανάθεση στον ΕΛΟΤ δεν αποσκοπεί σε χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστέρηση. Τα θέματα, όπως ανέφερε, για τον αποκωδικοποιητή είναι δύο: το πρώτο αφορά την κοινοτική οδηγία με την οποία η Ελλάδα εναρμονίζεται με σχετικό ΠΔ. Και το δεύτερο, τον ΕΛΟΤ, ο οποίος θα πρέπει να ορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές για το"λογισμικό ενός αποκωδικοποιητή", ώστε να είναι συμβατός με όλα τα συστήματα. Επανέλαβε, επίσης, ότι μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος δε θα είναι νόμιμη η λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης. Σημείωσε, όμως, ότι πολλοί αγνοούν ότι η ΕΡΤ σήμερα, έχει δώσει δυνατότητα εκπομπής σε πειραματικό στάδιο, ενός τέτοιου προγράμματος, αναφερόμενος προφανώς στη NOVA.

ΞΥΣΤΟ ΛΑΧΕΙΟ
Να απαντηθούν τα ερωτήματα...

Να εξεταστεί το θέμα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ζήτησε χτες, με επιστολή βουλευτών του, το ΚΚΕ

Την εφαρμογή του άρθρου 41α στην υπόθεση του Στιγμιαίου Λαχείου Ξυστό ζητά το ΚΚΕ, προκειμένου να εξεταστεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το όλο θέμα που έχει προκύψει με τη σύμβαση του λαχείου. Το άρθρο προβλέπει την εξέταση εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση αυτή και την εκπόνηση έκθεσης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην επιστολή, που έστειλαν χτες στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου τονίζουν χαρακτηριστικά τα εξής: "Ηδη από την αρχή της λειτουργίας του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό), προέκυψαν προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά και με την ακριβή και διαφανή τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου εταιρίας. Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης, η οποία όλο αυτό το διάστημα δεν έλαβε όλα εκείνα τα ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσει, κατά τον πληρέστερο τρόπο, τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά και των παικτών. Ερωτηματικά, επίσης, δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα από εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις οδηγείται στην ανανέωση, έστω με τροποποιήσεις της σύμβασης ανάθεσης του ΞΥΣΤΟ στην ίδια ανάδοχο εταιρία, αγνοώντας την εναλλακτική πρόταση της Επιτροπής Διοίκησης Κρατικών Λαχείων, που ερεύνησε το θέμα, για ανάληψη της διαχείρισης του στιγμιαίου λαχείου από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων.

Η θέση του ΚΚΕ είναι σαφής: Είναι επικίνδυνη και δε χρειάζεται η συνεχώς διευρυνόμενη επέκταση του τζόγου στην πατρίδα μας. Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι την πλήρη ευθύνη και διαχείριση για το ΞΥΣΤΟ, όλα τα λαχεία και κάθε μορφής τυχερά παιγνίδια πρέπει να την έχει το δημόσιο είτε μέσω της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, είτε μέσω του ΟΠΑΠ, είτε μέσω άλλου κρατικού φορέα.

Κατόπιν των παραπάνω και στα πλαίσια της υποβοήθησης του ασκούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, πιστεύουμε ότι πρέπει να απευθυνθεί πρόσκληση και να γίνει ακρόαση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για το παραπάνω θέμα των εξής προσώπων: Του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του υφυπουργού Οικονομικών, του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του υπουργείου για το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο Ι. Νικολαϊδη, καθώς και όλων των μελών της ομάδας που πήγαν στο εξωτερικό να διερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Στιγμιαίου Λαχείου. Του νομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που χειρίστηκαν το όλο θέμα, καθώς και του προέδρου και των μελών της Διοίκησης Κρατικών Λαχείων, που ερεύνησαν το θέμα, όπως επίσης και όποιου άλλου προσώπου κριθεί αναγκαίο να κληθεί κατά την εξέλιξη της ακρόασης.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41α του Κανονισμού της Βουλής, προτείνουμε να γίνει δεκτή η πρότασή μας αυτή, όπως και η αντίστοιχη πρόταση βουλευτών της ΝΔ για πρόσκληση σε ακρόαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων των παραπάνω προσώπων και για τη σύνταξη της προβλεπόμενης από την παραπάνω διάταξη έκθεσης, ώστε η τελευταία να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής".

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Ο ανασχηματισμός "δεν είναι κακό πράγμα"...

Τον ανασχηματισμό από το ...παράθυρο φαίνεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, με συνέντευξη που παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό "Money and Life". Ο Κ. Σκανδαλίδης, αφού κάνει λόγο για"υπουργικούς μονόδρομους και μονόλογους, που κάποιες φορές φαντάζουν και ασύμβατοι μεταξύ τους", γεγονός που "δε δείχνει αξιόπιστη συλλογική υπόσταση και στήριξη της πολιτικής", καλείται να τοποθετηθεί στο ερώτημα, αν εισηγείται ανασχηματισμό στον πρωθυπουργό. Η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει "όχι απαραιτήτως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η όποια αλλαγή, αν δε γίνεται κατάχρηση, είναι πάντα κακό πράγμα", ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση των πληροφοριών για τις εισηγήσεις στελεχών του κόμματος προς τον κ. Σημίτη να προβεί σε ανασχηματισμό.

Τέλος, ερωτώμενος ο Κ. Σκανδαλίδης για τα δημοσιεύματα περί σύστασης "νέας ηγετικής ομάδας", στην οποία φέρεται να συμμετέχει ο ίδιος, ο Κ. Λαλιώτης, η Β. Παπανδρέου, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Γερ. Αρσένης και η οποία προωθεί "παιχνίδι διαδοχής", δήλωσε ότι οι παραπάνω φημολογίες, του δημιουργούν την εικόνα πως "κάποιοι κατασκευάζουν αντιπάλους για να επιβιώσουν οι ίδιοι"...

Η Αλ. Παπαρήγα στην ΥΠΑ

Σήμερα Πέμπτη, ώρα 11 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στα πλαίσια περιοδείας της στο χώρο, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στη Διεύθυνση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Βασιλέως Γεωργίου 1, Ελληνικό).

Προηγούμενα, στις 9.30 το πρωί,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ),στα γραφεία τους (λεωφ. Βουλιαγμένης - τέως αμερικανική βάση - κτίριο 223). Στις 10.30,αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ελληνικά "F-16" πέταξαν στην Πάφο

Τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη "F-16" πέταξαν χτες το πρωί πάνω από την περιοχή της Πάφου και πραγματοποίησαν σε δύο περιπτώσεις εικονικές βυθίσεις πάνω από την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου". Οι πτήσεις και "βυθίσεις" των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση εντάσσονται στο πλαίσιο διήμερης άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης", η οποία άρχισε χτες και συνδυάζεται με την άσκηση αεράμυνας "Βεργίνα" της Κυπριακής Εθνοφρουράς. Οι ασκήσεις γίνονται στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου. Τα τέσσερα μαχητικά εμφανίστηκαν γύρω στις 10.20 το πρωί. Αφού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη βάση, πραγματοποίησαν βυθίσεις και απομακρύνθηκαν προς τα δυτικά. Τα αεροσκάφη εμφανίστηκαν λίγο αργότερα και πάλι στην Πάφο. Πέταξαν και πάλι πάνω από την αεροπορική βάση για πέντε περίπου λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και πάλι προς τα δυτικά. Τα 4 μαχητικά "F-16" στη διάρκεια της πτήσης τους μέχρι την Κύπρου και κατά την επιστροφή τους καλύπτονταν από αριθμό ελληνικών μαχητικών "Μιράζ 2000", τα οποία όμως δε χρειάστηκε να επέμβουν αφού δεν υπήρξαν παρενοχλήσεις από τουρκικά μαχητικά.

ΝΔ
Εκλιπαρεί για συναίνεση

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί δε φροντίζει να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση - και - στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, άσκησε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προσφέρει, κατά πώς συνηθίζει, πολιτική συναίνεση και στήριξη και στο θέμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης σε ένα πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, ενώ τώρα σύρεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο καλοκαίρι "με σκοπό να προκληθεί ο μικρότερος δυνατός θόρυβος".

Η ΠΟΛ.ΑΝ., σε σχετική ανακοίνωση, αφού επισημαίνει ότι η τηλεοπτική αγορά θα ξεπεράσει το 2000 τα 200 δισ. ECU, προτείνει εναρμόνιση των κανόνων με αυτούς της ΕΕ, καθώς και να δίνονται πολλαπλές άδειες χωρίς αποκλεισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ