Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Παραδίδεται άνευ όρων στα μεγάλα συμφέροντα

Ανευ όρων ετοιμάζεται η κυβέρνηση να παραδώσει την ψηφιακή τηλεόραση στους μεγαλοϊδιοκτήτες και στα μεγάλα συμφέροντα, αφήνοντας εκτός "παιχνιδιού" την ΕΡΤ και τον ΟΤΕ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι το "δημόσιο συμφέρον" για την κυβέρνηση είναι η "στήριξη" των διαπλεκομένων και των μεγάλων οικονομικών παραγόντων, που ελεύθερα και με το νόμο θα ελέγξουν τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση. Αποκαλυπτικός για όλα αυτά ήταν χτες ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ενόψει της αυριανής σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, με θέμα την ψηφιακή, έδωσε πιο εκτενώς και πιο συγκεκριμένα τα δείγματα, της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Η κυβέρνηση όπως φάνηκε χτες, προσανατολίζεται να περάσει το νέο νόμο από τα θερινά τμήματα της Βουλής, εν μέσω διακοπών, μέθοδο προσφιλή της, όπως είχε γίνει και με το νόμο Βενιζέλου το 1995. Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία, είναι ότι δε διστάζει να αφήσει πίσω το "δημόσιο συμφέρον" και τους κρατικούς φορείς όπως την ΕΡΤ, ξεπουλώντας την ψηφιακή, στα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Ο Δ. Ρέππας, ο οποίος θα είναι ο εισηγητής του σχεδίου νόμου για την ψηφιακή, "ομολόγησε" χτες ότι δεν αποκλείεται να εκχωρηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΡΤ, κωδικοποιημένου σήματος, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος και ουσιαστικά να μη συμμετέχει ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας στις νέες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ θα είναι ο "παραμελημένος συγγενής" που θα μείνει εκτός παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού που θα αποφέρει στους "παίκτες" του και πακτωλό χρημάτων. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τα όσα είπε χτες ο Δ. Ρέππας, εντέχνως "μεταθέτει" τις αποφάσεις στις διοικήσεις των φορέων, από τη στιγμή που είναι φανερό πως είναι δική της ευθύνη η χάραξη μιας πολιτικής που θα ενισχύει τους δημόσιους οργανισμούς, βάζοντάς τους ενεργά και αποδοτικά στο πεδίο της ψηφιακής. Επιθυμία της κυβέρνησης, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, είναι οι φορείς οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία του δημοσίου, να "έχουν συμμετοχή στη νέα αυτή δραστηριότητα", αλλά το θέμα αυτό, θα το "αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των οργανισμών στο πλαίσιο της δικής τους αυτόνομης λειτουργίας, αφού εξετάσουν αφ' ενός τα δεδομένα της αγοράς και αφ' ετέρου αφού εκτιμήσουν τις δυνατότητες του δικού τους οργανισμού".

Ο Δ. Ρέππας στην αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αναφερθεί διεξοδικά στις προϋποθέσεις, στα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν όσοι θα πάρουν άδεια, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει "διαφάνεια, να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, να προστατεύεται ο καταναλωτής και να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον". Σύντομα θα υπάρξει σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το σχέδιο νόμου να περάσει από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Εβαλλε κατά των άλλων κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν θέσεις και αρκούνται σε "κορόνες", καυχόμενος για την "πρωτοπορία" (! ) της κυβέρνησης που διατυπώνει ένα "πλήρες σχέδιο νόμου"!

Ενα άλλο σημαντικό και "καυτό" σημείο της ψηφιακής τηλεόρασης είναι ο αποκωδικοποιητής, αφού και στο θέμα αυτό θα φανεί ποιοι θα κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά. Η κυβέρνηση ανέθεσε στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης(ΕΛΟΤ), να επεξεργαστεί ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για τους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές. Ο Δ. Ρέππας χτες "απαντώντας" στη Multichoice που με προχθεσινή ανακοίνωσή της μιλούσε για "εγκληματική άγνοια" και "μεθοδευμένη καθυστέρηση" για να μην εκπέμψει η NOVA, ισχυρίστηκε ότι η ανάθεση στον ΕΛΟΤ δεν αποσκοπεί σε χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστέρηση. Τα θέματα, όπως ανέφερε, για τον αποκωδικοποιητή είναι δύο: το πρώτο αφορά την κοινοτική οδηγία με την οποία η Ελλάδα εναρμονίζεται με σχετικό ΠΔ. Και το δεύτερο, τον ΕΛΟΤ, ο οποίος θα πρέπει να ορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές για το"λογισμικό ενός αποκωδικοποιητή", ώστε να είναι συμβατός με όλα τα συστήματα. Επανέλαβε, επίσης, ότι μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος δε θα είναι νόμιμη η λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης. Σημείωσε, όμως, ότι πολλοί αγνοούν ότι η ΕΡΤ σήμερα, έχει δώσει δυνατότητα εκπομπής σε πειραματικό στάδιο, ενός τέτοιου προγράμματος, αναφερόμενος προφανώς στη NOVA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ