Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Δε νομιμοποιούμε την αντιδραστική αναθεώρηση

Αποχώρησε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα

Την άρνησή του να νομιμοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης μιας συντηρητικής και αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, εξέφρασε χτες έντονα το ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αποχωρώντας από την ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα.Παίρνοντας τον λόγο, λίγο πριν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,τόνισε τα εξής:

"Τόσο οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και η μέχρι τώρα συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για μια πιο συντηρητική, έως αντιδραστική αναθεώρηση ενός ήδη αυταρχικού και αντιδραστικού Συντάγματος, με την οποία επιδιώκεται να θωρακιστούν και συνταγματικά οι βασικές επιλογές της άρχουσας τάξης, του Διευθυντηρίου της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που βέβαια ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στην πράξη. Πρόκειται για ένα σύνολο ρυθμίσεων που θα περιορίσουν δραστικά την Εθνική Ανεξαρτησία, θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη Λαϊκή Κυριαρχία, θα πλήξουν την είδη περιορισμένη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, θα διευκολύνουν μια πιο γενικευμένη και πιο σκληρή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού μας.

Με τις βασικές επιλογές που προωθούν οι εισηγητές της αναθεωρήσεως δίνεται η δυνατότητα στις υπερεθνικές ρυθμίσεις να υπερισχύουν έναντι των εθνικών, ακόμη και έναντι των επιταγών του Ελληνικού Συντάγματος, παραχωρούνται χωρίς εμπόδια κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικά όργανα, προσδένεται κατά τρόπο συνταγματικά ρητό η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, νομιμοποιείται με συνταγματική ισχύ η επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, συρρικνώνονται τα ατομικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Βουλής, δεν καθιερώνονται θεσμοί ενίσχυσης της λαϊκής πρωτοβουλίας και του λαϊκού ελέγχου, ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων, παραμένει ουσιαστικά ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση και εξακολουθεί η άρνηση στο να προχωρήσει ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος.

Οι εκτιμήσεις αυτές του ΚΚΕ, για το πού οδηγεί η προτεινόμενη αναθεώρηση, δεν μπορούν να ανατραπούν ούτε καν να "διασκεδαστούν" από ορισμένες επί μέρους μεταρρυθμίσεις που έχουν οριακά θετικό χαρακτήρα και που αποτυπώνουν τις μέχρι σήμερα δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Σημειώνουμε ταυτόχρονα ότι αρκετές από τις αλλαγές αυτές είτε έχουν χαρακτήρα καθαρά υποκριτικό, μια και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται νομοθετικά και πρακτικά σε αντίθετη κατεύθυνση, είτε γίνονται με προφανή στόχο να παρεμποδίσουν κοινωνικές διαδικασίες διεύρυνσης των δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ σε ένα πιο συντηρητικό Σύνταγμα, ΟΧΙ σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις σαν κι αυτές που προτείνονται. Το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από μια βαθιά προοδευτική - δημοκρατική αναθεώρηση που θα κατοχυρώνει πλήρως τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει και θα προωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το Κόμμα μας κατέθεσε μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, που φυσικά δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτές με το σημερινό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο λαός με την πάλη του θα επιβάλει, στην πορεία, ένα προοδευτικό και δημοκρατικό Σύνταγμα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Για να μη νομιμοποιήσουμε μια αναθεώρηση που μας πάει προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά και για να υποδηλώσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτή την αναθεώρηση, το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της ψηφοφορίας και θα αποχωρήσει. Με την αποχώρησή μας εκτός των άλλων επιδιώκουμε να σταλεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να ανησυχεί για το προς τα πού πραγματικά σκοπεύει η επιχειρούμενη αναθεώρηση. Τέλος, τονίζουμε για μια ακόμα φορά τις ιδιαίτερες ευθύνες που επωμίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία για το κατά πόσο θα διασφαλίσει τη μη ψήφιση με 180 ψήφους μιας σειράς βασικών διατάξεων για να μην ανοίξει το δρόμο για μια ακόμη χειρότερη αναθεώρησή τους στη νέα Βουλή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ