Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΥΣΤΟ ΛΑΧΕΙΟ
Να απαντηθούν τα ερωτήματα...

Να εξεταστεί το θέμα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ζήτησε χτες, με επιστολή βουλευτών του, το ΚΚΕ

Την εφαρμογή του άρθρου 41α στην υπόθεση του Στιγμιαίου Λαχείου Ξυστό ζητά το ΚΚΕ, προκειμένου να εξεταστεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το όλο θέμα που έχει προκύψει με τη σύμβαση του λαχείου. Το άρθρο προβλέπει την εξέταση εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση αυτή και την εκπόνηση έκθεσης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην επιστολή, που έστειλαν χτες στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου τονίζουν χαρακτηριστικά τα εξής: "Ηδη από την αρχή της λειτουργίας του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό), προέκυψαν προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά και με την ακριβή και διαφανή τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου εταιρίας. Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης, η οποία όλο αυτό το διάστημα δεν έλαβε όλα εκείνα τα ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσει, κατά τον πληρέστερο τρόπο, τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά και των παικτών. Ερωτηματικά, επίσης, δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα από εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις οδηγείται στην ανανέωση, έστω με τροποποιήσεις της σύμβασης ανάθεσης του ΞΥΣΤΟ στην ίδια ανάδοχο εταιρία, αγνοώντας την εναλλακτική πρόταση της Επιτροπής Διοίκησης Κρατικών Λαχείων, που ερεύνησε το θέμα, για ανάληψη της διαχείρισης του στιγμιαίου λαχείου από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων.

Η θέση του ΚΚΕ είναι σαφής: Είναι επικίνδυνη και δε χρειάζεται η συνεχώς διευρυνόμενη επέκταση του τζόγου στην πατρίδα μας. Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι την πλήρη ευθύνη και διαχείριση για το ΞΥΣΤΟ, όλα τα λαχεία και κάθε μορφής τυχερά παιγνίδια πρέπει να την έχει το δημόσιο είτε μέσω της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, είτε μέσω του ΟΠΑΠ, είτε μέσω άλλου κρατικού φορέα.

Κατόπιν των παραπάνω και στα πλαίσια της υποβοήθησης του ασκούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, πιστεύουμε ότι πρέπει να απευθυνθεί πρόσκληση και να γίνει ακρόαση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για το παραπάνω θέμα των εξής προσώπων: Του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του υφυπουργού Οικονομικών, του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του υπουργείου για το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο Ι. Νικολαϊδη, καθώς και όλων των μελών της ομάδας που πήγαν στο εξωτερικό να διερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Στιγμιαίου Λαχείου. Του νομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που χειρίστηκαν το όλο θέμα, καθώς και του προέδρου και των μελών της Διοίκησης Κρατικών Λαχείων, που ερεύνησαν το θέμα, όπως επίσης και όποιου άλλου προσώπου κριθεί αναγκαίο να κληθεί κατά την εξέλιξη της ακρόασης.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41α του Κανονισμού της Βουλής, προτείνουμε να γίνει δεκτή η πρότασή μας αυτή, όπως και η αντίστοιχη πρόταση βουλευτών της ΝΔ για πρόσκληση σε ακρόαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων των παραπάνω προσώπων και για τη σύνταξη της προβλεπόμενης από την παραπάνω διάταξη έκθεσης, ώστε η τελευταία να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξαναμοιράζουν την αγορά των τυχερών παιχνιδιών (2002-07-30 00:00:00.0)
Κοντά στην ανανέωση της σύμβασης (1998-06-18 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα "διαπλεκόμενα" (1998-05-21 00:00:00.0)
...και ο ΣΥΝ (1998-05-20 00:00:00.0)
Υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος στην 5ετία (1997-01-08 00:00:00.0)
Στον εισαγγελέα ο Σ. Κόκκαλης για το "ξυστό" (1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ