Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΥΣΤΟ
Κοντά στην ανανέωση της σύμβασης

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους άναψε το "πράσινο φως" για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του ΞΥΣΤΟ από τον Σ. Κόκκαλη

Κοντά στην ανανέωση της σύμβασης με τον Σ. Κόκκαλη για το ΞΥΣΤΟ βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το "πράσινο φως" που άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε πρόσφατη γνωμάτευσή του. Το Συμβούλιο γνωμάτευσε ότι είναι "επιτρεπτή και σύννομη" η τροποποίηση της υπάρχουσας σύμβασης, μετά τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Σ. Κόκκαλη και ως εκ τούτου δε χρειάζεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη νέας σύμβασης.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου μετά από αίτημα της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ κλήθηκαν αρμόδιοι παράγοντες να ενημερώσουν το Σώμα για την υπόθεση. Χτες κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ενώ για σήμερα έχει κληθεί στην επιτροπή ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης και ο Π. Δούκας, που ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός της ΝΔ που υπέγραψε λίγο πριν τις εκλογές του 1993 τη σύμβαση του ΞΥΣΤΟ..

Ο υφυπουργός για μία ακόμα φορά έριξε τις ευθύνες στη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και είπε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η εταιρία τουΣ. Κόκκαλη δεν εγκατέστησε μηχανογραφικό σύστημα επικύρωσης των κερδών, καθώς η τότε σύμβαση άφηνε αδιευκρίνιστο το ποιος (Κόκκαλης ή κράτος) θα εγκαταστήσει αυτό το σύστημα. Είπε ότι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις και συμφωνήθηκε να δίνεται στους παίχτες το 45% του τζίρου του λαχείου και σε τέσσερις μήνες να επιστρέφονται στο κράτος όλα τα ανείσπρακτα κερδίζοντα λαχεία. Οσον αφορά το μηχανογραφικό σύστημα ελέγχου, ο Γ. Δρυς είπε ότι τελικά ο Σ. Κόκκαλης αποδέχτηκε την ανάπτυξή του για το σύνολο των κερδών, ικανοποιώντας έτσι τους όρους του Δημοσίου.

Με βάση τα παραπάνω ρωτήθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και γνωμάτευσε ότι είναι επιτρεπτή η τροποποίηση της σύμβασης και άρα δεν απαιτείται διεθνής διαγωνισμός για τη σύναψη νέας. Ο Γ. Δρυς είπε ότι μετά τη γνωμάτευση αυτή, εάν υπογραφεί τελικά η σύμβαση τότε θα προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής. Ανακοίνωσε δε ότι η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με την υπόθεση του ΞΥΣΤΟ και η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο.

Απαντώντας σε ερώτηση του Στρ. Κόρακα είπε ότι για το 1997 οι πωλήσεις του ΞΥΣΤΟ ήταν 80,1 δισ. δρχ. (100,5 το 1996) και τα έσοδα του δημοσίου 26,1 δισ. (32,8 το 1996).

Τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να δικαιολογήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Κρατικών Λαχείων, Χ. Αλαμάνος,ο οποίος πριν από ένα χρόνο περίπου εισηγούνταν "εξυπαρχής νέα σύμβαση, αλλιώς θα αναλάβει το κράτος τη διαχείριση του λαχείου". Σε ερώτηση γιατί τελικά, παρά τα όσα έλεγε,δόθηκε και πάλι στον Κόκκαλη το λαχείο, προσπάθησε να αναιρέσει, ισχυριζόμενος ότι πρότεινε τα παραπάνω μόνο εάν δε διασφαλίζονταν τα συμφέροντα του Δημοσίου κάτι που τώρα γίνεται.

Οι βουλευτές της ΝΔ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει το κόμμα τους τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, ενώ χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι ότι από ένα σημείο και πέρα αποχώρησαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχαν μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξαναμοιράζουν την αγορά των τυχερών παιχνιδιών(2002-07-30 00:00:00.0)
Να απαντηθούν τα ερωτήματα...(1998-05-21 00:00:00.0)
...και ο ΣΥΝ(1998-05-20 00:00:00.0)
Στα 646 δισ. δραχμές ο "νόμιμος" τζόγος(1997-02-21 00:00:00.0)
Υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος στην 5ετία(1997-01-08 00:00:00.0)
Στον εισαγγελέα ο Σ. Κόκκαλης για το "ξυστό"(1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ