Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγέλλουν τον αυταρχισμό και την αντικομμουνιστική υστερία

Για την έξαρση του κυβερνητικού αυταρχισμού, της βίας και την αναβίωση του αντικομμουνισμού, επώνυμοι από το χώρο του Τύπου και μαζικών οργανώσεων έκαναν δηλώσεις στο Ραδιόφωνο του "902 Αριστερά στα FM", στη χτεσινή μεσημεριανή εκπομπή "Με άποψη", που επιμελείται ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος.

Είμαστε μόνο στην αρχή, αλλά θα το παλέψουμε

Η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη,μεταξύ άλλων, σημείωσε: "Πολύ φοβάμαι ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Το λέω με θλίψη, με σφοδρή ανησυχία, με οργή και θυμό. Δε θα μείνει κεκτημένο για κεκτημένο όρθιο, δε θα μείνει άνθρωπος με φρόνημα που να μην τον τσακίσουν. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε μείζονα ζητήματα που χτυπούν μεγαλύτερες μερίδες πληθυσμού και το σύνολο των τάξεων στην Ελλάδα. Θα δούμε και άλλο κόσμο στο πεζοδρόμιο, όταν θα έρθουν τα δεκάωρα, ακόμα και αν τα φέρουνε μέσα στο καλοκαίρι. Εχω μια παρηγοριά μόνο. Ενώ λέγανε ότι αυτή η χώρα είναι πεθαμένη και ότι το κύτταρό της είναι πεθαμένο και ότι η νεολαία της είναι πεθαμένη, έχεις παιδιά 23 χρόνων, φοιτητές, οι οποίοι βγαίνουν έξω και συμπαρίστανται και στο τέλος καταλήγουν στο νοσοκομείο. Εχεις ανθρώπους που αφήσανε τη βολή του καναπέ τους, το κοστούμι και τη γραβάτα τους και ίσως μια θεωρητική απάθεια και βγήκανε στο πεζοδρόμιο. Είμαστε επομένως ακόμα ζωντανοί. Και επειδή είμαστε ζωντανοί, είναι προφανές ότι θα φάμε ξύλο. Δεν πειράζει όμως. Αν χρειαστεί, όσο φάμε θα δώσουμε. Φτάνει να μην περάσουν σχέδια ουσιαστικής μουγκαμάρας και πραγματικού δεσίματος και μάλιστα με το "γάντι" ή αν θέλετε το "σφάξιμο με το βαμβάκι". Γιατί μπορεί να νομίζουμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές της βίας και της καταστολής και τελικά και της νοθείας της λαϊκής γνώμης και βούλησης, αλλά αν δεν πέρασαν αυτά, τότε δεν πέρασε και η αντίληψη ότι οι άνθρωποι βολεύτηκαν όλοι και δεν είναι κανένας έτοιμος να αντιδράσει. Θα το παλέψουμε. Και πάντως, να πενθήσουμε γιατί στρίμωξε τον πρωθυπουργό ο κ. Κλίντον στις 12 η ώρα τη νύχτα, δε νομίζω ότι είναι αποφασισμένος κανένας Ελληνας να βάλει πλερέζες. Σε τελευταία ανάλυση, το ηθικότερο θα ήταν να μας πούνε ότι στριμωχτήκαμε όλοι μας και όχι μόνο ο Ελληνας πρωθυπουργός, γιατί του χάλασε η σιέστα στις Βρυξέλλες ή στο Κάρντιφ".

Θέλουν να φακελώσουν τα 2/3 της κοινωνίας

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου,από την Επιτροπή κατά της Συνθήκης του Σένγκεν, δήλωσε: "Ο αυταρχισμός αυτών των ημερών αποδεικνύει ότι η πολιτική του "εκσυγχρονισμού" και του νεοφιλελευθερισμού χωρίς καταστολή δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο φαινόμενο της Ελλάδας, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γι' αυτό οι ηγέτες της Ευρώπης, πολύ πριν ξεσπάσουν οι κοινωνικοί αγώνες, είχαν φροντίσει με τη Συνθήκη Σένγκεν να προβλέψουν αυτά τα οποία πρόκειται να συμβούν. Οπως καταλαβαίνετε, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα έχουν τη δυνατότητα να φακελώνουν μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες με αποτελεσματικότητα και με ταχύτητα, ώστε να ελέγχουν αυτές τις ομάδες, που κατά πάσα πιθανότητα και θα αντιδράσουν και θα αγωνιστούν και θα αμφισβητήσουν. Με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνονται πληροφορίες για τα 2/3 της κοινωνίας.

Οι πολιτικές δυνάμεις, που είτε συμπαραστέκονται είτε υιοθετούν τα αιτήματα αυτών που αγωνίζονται, πρέπει να ενοχοποιηθούν, να περιθωριοποιούν - και αυτό σημαίνει αντικομμουνισμός - ώστε να στερήσουν από τις κοινωνικές δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές προτάσεις, που μπορούν, πραγματικά, σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία να τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Και αυτό ακριβώς για να μπορέσουν να δυσφημήσουν αυτούς που αγωνίζονται ότι δεν έχουν ούτε πολιτική πρόταση ούτε ιδεολογία, ώστε κοινωνικά να είναι απογυμνωμένοι και έτσι πιο εύκολοι στην καταστολή που σχεδιάζεται".

Προστασία της δημοκρατίας μέσα από τους αγώνες

Ο Γιώργος Τσαπόγας,δημοσιογράφος και μέλος της Επιτροπής για τη Διενέργεια Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, υπογράμμισε: "Τα οξυμένα μέτρα που παίρνονται αυτό τον καιρό παρακολουθούν την ένταση και κλιμάκωση των κοινωνικών αγώνων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι αυτονόητο, καθώς οι αγώνες εντείνονται, τα κατασταλτικά μέτρα επίσης θα εντείνονται και αυτό είναι που αποτελεί μια νέα επικίνδυνη πραγματικότητα. Η μετάθεση μάλιστα της ευθύνης για την όξυνση στους εργαζόμενους αποτελεί σε μια δημοκρατία ένα άλλο επικίνδυνο μονοπάτι. Νομίζω ότι η προστασία της δημοκρατίας, των κοινωνικών κατακτήσεων, επαφίεται, όπως έλεγε και το Σύνταγμα, στον πατριωτισμό, δηλαδή στους αγώνες των εργαζομένων και των πολιτών που σκέφτονται".

Καταδικασμένες εμφυλιοπολεμικές μέθοδοι

Ο Μ. Μαθιουδάκης,γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, για το ίδιο θέμα δήλωσε: "Καταδικασμένες μεθόδους της εμφυλιοπολεμικής περιόδου μετέρχεται η κυβέρνηση για να εμποδίσει τους λαϊκούς αγώνες. Το δικαίωμα της απεργίας βρίσκεται ουσιαστικά υπό απαγόρευση και διωγμό. Παράλληλα όμως, δημιουργείται και ένα κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, με τις αβάσιμες και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία κατηγορίες, ότι δήθεν στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ πρωτοστατούν σε τρομοκρατικές ενέργειες και προπηλακισμούς. Είναι μια μέθοδος που θυμίζει σε μας τους παλαιότερους την ασφαλίστικη νοοτροπία και τον τρόπο στρατηγικής τότε. Η κυβέρνηση με την τακτική αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, μας θυμίζει τις μαύρες ημέρες των διωγμών. Πλήττει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον κοινοβουλευτισμό και βεβαίως ανοίγει τους ασκούς της ανωμαλίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρεμούρα από τα φασιστοειδή ενόψει των απολογιών τους(2019-04-05 00:00:00.0)
Μας έχουν για πέταμα...(2000-02-13 00:00:00.0)
Αντι ΚΚΕ κραυγές από την Πολιτική Αγωγή(2000-01-05 00:00:00.0)
"Οι "κόκκινοι" είχαν δίκιο"!(1999-06-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνη προστασία(1997-05-29 00:00:00.0)
Νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα(1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ