Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ"
Διατηρεί τον "εσωτερικό εχθρό"

Αρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την "Παλλαϊκή Αμυνα", στην οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά οι γυναίκες

Αρχισε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας για την "Παλλαϊκή Αμυνα", με τις διατάξεις του οποίου επιχειρείται μια στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής και καθιερώνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της συμμετοχής των γυναικών στην "Παλλαϊκή Αμυνα". Ταυτόχρονα, διατηρεί σε ισχύ διάταγμα από την εποχή του Γκιζίκη, που ορίζει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης "την παρακώλυση και διατάραξη της κοινωνικής ζωής".

Με βάση τα παραπάνω ο Στρ. Κόρακας εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο συζητούμενο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διατήρηση του διατάγματος 17/74 του Γκιζίκη περί "διατάραξης της κοινωνικής ζωής" είναι επικίνδυνη, αφού σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν αύριο μεθαύριο οι αγωνιζόμενοι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί ή οι τραπεζοϋπάληλλοι και να "αντιμετωπιστούν" ανάλογα.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της αποτελεσματικής άμυνας της χώρας, τόνισε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κάνει κάτι τέτοιο, αφού έχει την έχει δέσει στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Εξάλλου, είπε, αντί να παίρνονται μέτρα που θα ενισχύσουν την παραμεθόριο, υλοποιούνται πολιτικές που διώχνουν τον κόσμο από εκεί.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αφήνει πολλά περιθώρια για κάθε είδους ερμηνείες και εξέφρασε τη διαφωνία του για την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στην "Παλλαϊκή Αμυνα". Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα της "Παλλαϊκής Αμυνας" εάν καταργούνταν το 17/74, αν είχε εθελοντικό χαρακτήρα για άνδρες και γυναίκες, ίσχυε μόνο για καιρό πολέμου και δε διακατεχόταν από στρατιωτική δομή, αλλά από συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Παρά το γεγονός ότι από αρκετούς βουλευτές έγινε λόγος για το υποχρεωτικό της συμμετοχής των γυναικών όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι πουθενά δεν υπάρχει "καμία υποχρεωτικότητα", αλλά απλώς πρόκειται για μια "εξοικείωση των γυναικών", με την οποία όπως είπε συμφωνούν και οι ίδιες οι γυναίκες!

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου είπε ότι το ΚΚΕ το 1986 συμφωνούσε με την Παλλαϊκή Αμυνα για να τον διαψεύσει αμέσως το Στρ. Κόρακας, θυμίζοντάς του ότι και τότε μιλούσε για την ανάγκη ενίσχυσης των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών, θέση που ενόχλησε και τότε το ΠΑΣΟΚ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, επειδή είναι αποσπασματικό, υπέρ το ΔΗΚΚΙ, ενώ διαφωνίες στο θέμα των γυναικών εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς. Αντίθετα υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών τάχθηκε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κ. Σπηριούνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ