Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλεί ο Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Απειλές εκτόξευσε ο Ραούφ Ντενκτάς αντιδρώντας στην άφιξη χτες στην Κύπρο ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η προσγείωση των αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα και είπε ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργήσουν ελεύθερα και να πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Απείλησε ακόμα ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Στο θέμα των ελληνικών αεροσκαφών αναφέρεται και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" και το συνδυάζει με τον κατάπλου στα κατεχόμενα λιμάνια, σήμερα, τουρκικών πολεμικών πλοίων. "Αεροπλάνα στο Νότο, πλοία στο Βορρά", γράφει η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται και στις αντιδράσεις του Ρ. Ντενκτάς.

Αντιδρά η κυπριακή κυβέρνηση

Εντονη και κατηγορηματική ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας στις υποκριτικές διαμαρτυρίες της Αγκυρας για την προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα εξής: "Είναι τραγελαφικό η εγγυήτρια χώρα, η οποία κατέλυσε την ενότητα του κυπριακού κράτους, η οποία από το 1974 είναι κατοχική δύναμη, να ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και να της κάνει νουθεσίες για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και για οποιεσδήποτε αμυντικές συμφωνίες έγιναν, στη βάση Διεθνούς Δικαίου και διεθνών θεσμίων".

Εξάλλου, για τον κατάπλου πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα κλειστά λιμάνια των Κατεχομένων, στα πλαίσια της άσκησης "Θαλασσόλυκος", ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι μια παράνομη ενέργεια, την οποία η κυβέρνηση καταδικάζει και θα προβεί στις γνωστές ενέργειες καταγγελίας.

Υπενθυμίζεται, ότι σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως "το γεγονός ότι τα ελληνικά αεροσκάφη άρχισαν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στην Πάφο, είναι μια άκρως ανησυχητική και προκλητική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της προσβολής της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο νησί και την περιοχή". Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Τουρκία "διαμαρτύρεται ως εγγυήτρια δύναμη και τονίζει ότι θα λάβει όλα τα μέτρα που θα προκαλέσει αυτή η εξέλιξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ