Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή επαγρύπνηση

Μόνο τυχαία, "αυθόρμητη" και ..."ακροκινούμενη", όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δεν ήταν η προχτεσινή δολοφονική επίθεση κατά των δύο φοιτητών και του καθηγητή έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

Χωρίς καμία αμφιβολία επρόκειτο για μια καλά σχεδιασμένη παρακρατικού και γκανγκστερικού τύπου δολοφονική επίθεση, η οποία είχε σαφείς και προκαθορισμένους "στόχους". Ηταν ολοφάνερο ότι οι τραμπούκοι ήταν αδίστακτοι μπροστά στον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Το γεγονός ότι από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν αλλάζει καθόλου τα πράγματα, ούτε επιτρέπει να υποβαθμιστεί στο ελάχιστο η συγκεκριμένη φασιστική ενέργεια. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός για το λαϊκό κίνημα, το οποίο οφείλει να φροντίσει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να δώσει την απάντηση που χρειάζεται.

Το μείζον ζήτημα που αναδεικνύει η φασιστική αυτή επίθεση είναι οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία έχει θέσει στο στόχαστρο τις λαϊκές κινητοποιήσεις και οποιονδήποτε τολμά να αντιστέκεται στην αντιλαϊκή επέλασή της.

Η κυβερνητική προπαγάνδα οργίασε, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στην "κοινή γνώμη" την εικόνα ότι οι διαδηλωτές είναι "εχθροί του λαού", "τραμπούκοι" που προκαλούν με τον αυταρχισμό τους, ότι είναι "μειοψηφίες" που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και άλλα παρόμοια. Δε δίστασε μάλιστα να εκτοξεύσει χαλκευμένες κατηγορίες με καλά μελετημένο προβοκατόρικο σχέδιο και κατά του ΚΚΕ, ότι οι βουλευτές του Κόμματος που συμπαραστέκονταν στους απεργούς εκπαιδευτικούς καταφέρνουν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και πρωτοστατούν σε προπηλακισμούς και προκλήσεις! Εφτασε στο σημείο ξεδιάντροπα να κάνει λόγο για "κόκκινο και μαύρο φασισμό".

Ταυτόχρονα, όμως, εξαπέλυσε ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας κατά των λαϊκών αγώνων με τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών καταστολής, γεγονός έδειξε ξεκάθαρα ότι ειλημμένη απόφασή της είναι η επιβολή ενός καθεστώτος τρόμου στην ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά της αυτή εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δράση προβοκατόρων, όπως οι μασκοφόροι έξω από τα εξεταστικά κέντρα, η τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΟΛΜΕ, κ. λπ. Επιπλέον, δεν είναι χωρίς σημασία οι προσπάθειες που έγιναν από κέντρα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να κινηθούν εναντίον των διαδηλωτών, εκτός από τα ΜΑΤ, και "κινήσεις ενεργών πολιτών", ανεξάρτητα αν τελικά αυτές δεν καρποφόρησαν.

Αντικειμενικά, το παραπάνω κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση "ενοχοποιείται" για τη δράση φασιστικών μηχανισμών που έδρασαν στην Ευελπίδων. Ελάχιστη σημασία έχει αν έχουν κρατική, παρακρατική ή ακροδεξιά, όπως έντεχνα διαδίδεται, μορφή. Το σίγουρο είναι ότι έδρασαν "βάσει σχεδίου" και μέσα σε κλίμα ανοχής και υπόθαλψης που καλλιέργησε η κυβέρνηση εναντίον των διαδηλωτών. Δεν μπορεί η κυβέρνηση Σημίτη να απαλλαγεί από το στίγμα ότι επιδιώκει να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα "διά πυρός και σιδήρου".

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δράση της συμμορίας των δολοφόνων στην Ευελπίδων πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους που αντιστέκονται και αγωνίζονται, για το λαϊκό κίνημα γενικότερα. Χρειάζεται όχι μόνο να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, αλλά και να αυξηθεί η επαγρύπνηση και η περιφρούρηση των αγώνων. Η αναγόρευση από την κυβέρνηση Σημίτη όσων τολμούν να αντιστέκονται στις επιλογές της ως "εχθρών του λαού και της Δημοκρατίας" δεν προμηνύει παρά ένταση των ταξικών αγώνων. Μόνο η άνοδος των λαϊκών αγώνων μπορεί να βάλει φραγμό σε φασιστικές επιθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή, αντιΠΑΜΕ ύπουλη επίθεση(2011-10-22 00:00:00.0)
Ρίχνει λάσπη στο ΚΚΕ(2011-07-01 00:00:00.0)
Οι δυνάμεις καταστολής συμπράττουν με τραμπούκους(2011-07-01 00:00:00.0)
Προβοκάτορες εν δράσει(2003-02-18 00:00:00.0)
"Την κεφαλήν επί πίνακι" των απεργών!(1998-06-20 00:00:00.0)
Δε φταίμε εμείς...(1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ