Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντόνιζαν τους εαυτούς τους;

O πρόσφατος αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο νόμο 2525 και το διαγωνισμό της ντροπής απαιτούσε την πιο πλατιά συσπείρωση του εκπαιδευτικού κόσμου, τη συμπαράσταση ευρύτερα των εργαζόμενων και βέβαια την καλύτερη οργάνωση και καθοδήγηση του αγώνα. Είναι γνωστό πως οι σημερινοί συσχετισμοί στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ δεν αφήνουν περιθώρια για αποφασιστική παρέμβαση αυτών των οργάνων.

Η ΔΕΕ προσπάθησε έγκαιρα (όπως πάντα), μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και, όπου αυτό δεν ήταν δυνατό, μέσα από τοπικές επιτροπές αγώνα, με μαζικές διαδικασίες να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το σύνολο του κλάδου, απευθυνόμενη στη βάση.

***

H παράταξη της "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" αυτοαναγορεύτηκε σε "Συντονιστικό των Τοπικών Επιτροπών Αγώνα", υποκαθιστώντας τη βάση, έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία, χωρίς μαζικές διαδικασίες και μακριά από τον κλάδο. Με τον ψευδεπίγραφο αυτό τίτλο, μέλη των "Παρεμβάσεων", εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι, φοιτητές συνεδρίαζαν, εξέδιδαν καθημερινά δελτία Τύπου, συντόνιζαν την παράταξή τους και με τις ενέργειές τους δημιουργούσαν συγχύσεις στα εξεταστικά κέντρα, όπως για παράδειγμα όταν ανακοίνωσαν, λέγοντας συνειδητά ψέματα, ότι το 18ο στα Πατήσια δε θα ήταν εξεταστικό κέντρο το Σάββατο και καλούσαν τον κόσμο στην Πεύκη, με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδευτούν.

Αποκαλύφτηκε ο πραγματικός χαρακτήρας του δήθεν Συντονιστικού των τοπικών επιτροπών αγώνα με την τελευταία ανακοίνωση των "Παρεμβάσεων", όπου καταδικάζει την επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ και υπογράφουν οι ίδιοι άνθρωποι ως Συντονιστικό των "Παρεμβάσεων".

***

H παράταξη αυτή διακατέχεται μονίμως από το σύνδρομο και το άγχος να αναγορευτεί σε επαναστατική πρωτοπορία του κινήματος. Οπως όμως απέδειξε η φετινή τους πορεία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (συμβιβάστηκαν και ψήφισαν όλες τις εισηγήσεις της ΟΛΜΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ και τη "Συνεργασία") δρουν καιροσκοπικά, κοντόφθαλμα, ψηφοθηρικά και είναι η άλλη όψη των συναινετικών παρατάξεων, που αδρανούν τα συνδικαλιστικά όργανα και αποφεύγουν τις διαδικασίες βάσης. Ο πραγματικός συντονισμός των αγώνων δεν είναι υπόθεση ορισμένων "πεφωτισμένων" στην κορυφή, αλλά είναι υπόθεση της βάσης με όρους μαζικού κινήματος και με ταξικό πλαίσιο. Η ηγεσία της "Παρέμβασης" απέδειξε πολλές φορές ότι φοβάται τις μαζικές διαδικασίες από τα κάτω και συγκροτεί συχνά βραχύχρονα "Συντονιστικά", με αποσπασματικούς επιμέρους στόχους π. χ. Συντονιστικό κατά του διαγωνισμού, Συντονιστικό καταλήψεων κτλ., χωρίς πολιτικό πλαίσιο και στόχους, χωρίς προσπάθεια για συσπείρωση των εργαζόμενων στη βάση της ανάγκης για μια άλλη ταξική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και ανατροπής της ευρωκυβερνητικής πολιτικής.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Π. χ. το Μάρτη όταν οι ΕΛΜΕ έπαιρναν πρωτοβουλίες και συντονίζονταν, η "Παρέμβαση" ψήφισε την εισήγηση της ΟΛΜΕ "αδειάζοντας" τις πρωτοβουλίες αυτές. Στο δε Λεκανοπέδιο ενώ προχωρούσε ο συντονισμός των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, ταυτόχρονα προχώρησαν ορισμένες ΕΛΜΕ, με πρωτοβουλία δικιά τους, σε άλλο "συντονισμό" και πραγματοποίηση εκδηλώσεων με τη συνεργασία του Αβραμόπουλου.

Ρωτάμε. Πού, πότε, σε ποια ΓΣ ή σε ποιες μαζικές συγκεντρώσεις της βάσης εκλέχτηκαν οι δήθεν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα; Ποια πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ ή διδασκαλικοί σύλλογοι) πήραν αποφάσεις και έστειλαν εκπρόσωπό τους στο δήθεν Συντονιστικό; Δυστυχώς, τίποτε απ' όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ