Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρακρατική δολοφονική επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται ένας φοιτητής, που, μαζί με άλλον ένα φοιτητή και έναν αδιόριστο καθηγητή, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα δολοφόνων σε καφετερία έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, το απόγευμα της Τρίτης

Μετά τον χωρίς έλεος ξυλοδαρμό αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ στη διάρκεια του παλλαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στον αυταρχισμό, δύο φοιτητές και ένας αδιόριστος φιλόλογος δέχτηκαν προχτές απρόκλητη δολοφονική επίθεση από συμμορία παρακρατικών, με αποτέλεσμα ο ένας να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο. Πρόκειται για τον 23χρονο Δημ. Κουσουρή,φοιτητή της Φιλοσοφικής και μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, ο οποίος φέρει εκτεταμένο αιμάτωμα στην κροταφική και βρεγματική χώρα και υποβλήθηκε σε πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση. Τον Δ. Κουσουρή επισκέφθηκε χτες, μεταξύ άλλων, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

Ο τρόπος που έδρασαν οι παρακρατικοί δολοφόνοι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ταυτότητά τους και το σκοπό τους: Επεδίωκαν να αφαιρέσουν ζωές. Ηταν λίγο μετά τις 5 μ.μ. της Τρίτης, όταν ο Δημ. Κουτσουρής μαζί τονΗλία Φωτιάδη,φοιτητή του Πολυτεχνείου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων και τον Γιάννη Καραμπατσόλη,αδιόριστο φιλόλογο, κάθονταν σε μια καφετερία έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Λίγο πριν είχαν αποχωρήσει από τα δικαστήρια, όπου είχαν συμπαρασταθεί στους 9 συλληφθέντες στο εξεταστικό κέντρο Ανω Πατησίων που δικάζονταν. Εκεί ακριβώς δέχτηκαν την επίθεση από μια ομάδα 8 - 10 ατόμων, οι οποίοι με καδρόνια χτυπούσαν στα κεφάλια. Αποτέλεσμα ήταν ο σοβαρότατος τραυματισμός του Δημ. Κουσουρή, ο σοβαρός τραυματισμός, επίσης στο κεφάλι, του Ηλ. Φωτιάδη, και ένα σπασμένο χέρι για τον Γ. Καραμπατσόλη, αυτό με το οποίο προφύλαξε το κεφάλι του. Τη σκηνή της επίθεσης περιέγραψε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο τελευταίος. "Δεν ξέρω αν ήταν κρατικός ή παρακρατικός μηχανισμός ή μεικτή επιχείρηση. Πάντως, ήταν αποκορύφωμα ενός οργίου τρομοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά.

Στη χτεσινή συνέντευξη που διοργάνωσε η λεγόμενη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών οργανώσεων, καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση, αλλά και το όργιο βίας και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, ενάντια στους αγωνιζόμενους έξω από τα εξεταστικά κέντρα, όπου διεξαγόταν, υπό το κράτος των ΜΑΤ, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ολοι τους συνέδεσαν την προχτεσινή επίθεση με το κλίμα βίας και αυταρχισμού, με τις συλλήψεις, τα εκατοντάδες χημικά, τις προσαγωγές και τους ξυλοδαρμούς των τελευταίων ημερών. Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Αλ. Παπασπυρίδης κατήγγειλε ότι τη στιγμή της επίθεσης, σε απόσταση 30 μέτρων, βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ. Τόσο η συνήγορος της οικογένειας του Δημ. Κουσουρή, που, όπως είπε, θα καταθέσει μήνυση, όσο και η πλειοψηφία εκείνων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη κατήγγειλαν ότι η επίθεση είχε στόχο τη δολοφονία. Σ' αυτό, άλλωστε, συμφωνούν οι γιατροί που εξέτασαν τους τραυματίες. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γιατρού Σ. Μιχαήλ, ο οποίος είπε πως ήταν θέμα τύχης που δεν πέθανε ακαριαία ο Δημ. Κουσουρής.

Μιλώντας εκ μέρους των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας,ο Γιάννης Παπαδόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για κλίμα τρομοκρατίας με τα ΜΑΤ, όχι μόνο σε εξεταστικά κέντρα, αλλά σε όλη την κοινωνία. Επαναφέρει, τόνισε, το μετεμφυλιακό κλίμα ενάντια σε συνδικαλιστές και βουλευτές. Η κυβέρνηση, τόνισε, ξέρει ότι για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να τα περάσει με αυταρχισμό. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάρουν την απάντηση από τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώνεται συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος για την καταδίκη της προχτεσινής επίθεσης.

Η Αστυνομία

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις δέχτηκαν αναίτια επίθεση από ομάδα 5 - 10 νεαρών, ηλικίας 20 - 25 χρόνων, που εμφανίστηκαν ξαφνικά στο χώρο της καφετερίας κρατώντας ξύλα και εξαφανίστηκαν ανεμπόδιστα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση δεν υπήρχαν αστυνομικοί αυτόπτες μάρτυρες, μόλις, όμως, ενημερώθηκε η Αμεση Δράση, έστειλε περιπολικά και ενημερώθηκε το ΑΤ Κυψέλης. Οταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για άτομα της "Χρυσής Αυγής", απάντησε αόριστα ότι προέρχονται από "ακροκινούμενες ομάδες".

Από την Αστυνομία πάντως, διαρρεόταν χτες ότι οι δράστες τοποθετούνται στο χώρο της "Χρυσής Αυγής". Η άποψη αυτή συνοδευόταν από το σκεπτικό ότι τα θύματα της επίθεσης λίγα λεπτά νωρίτερα φέρεται να ήταν στο προαύλιο των δικαστηρίων, και συγκεκριμένα στο χώρο όπου αποδοκιμάστηκαν έξι "χρυσαυγίτες" με την παρέα τους, κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο, μετά την αναβολή της εκδίκασης υπόθεσης για την οποία ήταν κατηγορούμενοι. Μια διμοιρία των ΜΑΤ συνόδευσε την ομάδα των "χρυσαυγιτών" μέχρι την οδό Μουστοξύδη και αμέσως μετά αποδεσμεύτηκε από τα "μέτρα ασφαλείας" που είχαν ληφθεί στο χώρο των δικαστηρίων. Ομως, κάποιοι από τους "χρυσαυγίτες" επέστρεψαν για να εκδικηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ