Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απροκάλυπτες αμερικανικές απειλές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Σαν σοβαρή απειλή ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της ερμηνεύουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσος Παπαδόπουλος το τηλεφώνημα του Προέδρου Κλίντον προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ότι αν η Ελλάδα δε μεταβάλει τη στάση της στο θέμα των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, τότε μπορούν να δημιουργηθούν εντάσεις.

Τόσο ο Δημ. Χριστόφιας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ υπογράμμισαν ότι το προεδρικό, μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα του Κλίντον είναι μια τρανή απόδειξη για το πώς βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη διατυμπανιζόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό... Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε δήλωσή του στο κυπριακό ραδιόφωνο είπε ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποτιμάται το προεδρικό τηλεφώνημα, το οποίο εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και κυρίως την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στις προσπάθειές της για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα του Κλίντον, είπε ότι κατά την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης ο Αμερικανός Πρόεδρος έπρεπε να παρέμβει για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ίδια την Τουρκία, "η οποία πρέπει κάποτε να αποφασίσει ότι για να πάρει οτιδήποτε πρέπει πρώτα να δώσει". Με βάση τα αποτελέσματα του Λουξεμβούργου, πρόσθεσε, υπήρχαν εκείνες οι προδιαγραφές τις οποίες η Τουρκία μπορούσε να εκπληρώσει έτσι ώστε να πάρει περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η ένταση στην περιοχή της Κύπρου ξεκινά από τον παραλογισμό της Τουρκίας, από τις ίδιες τις παράλογες απαιτήσεις της και εκεί έπρεπε να απευθυνθεί η αμερικανική πολιτική.

Ο εκπρόσωπος είπε τέλος ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για το τηλεφώνημα του Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ