Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Πριν στεγνώσει το μελάνι

Τι αποφασίστηκε ακριβώς στο Κάρντιφ; Αποκλείστηκε τελικά η Τουρκία από τις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Η μήπως όχι;

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποστήριξαν και υποστηρίζουν ότι στη Σύνοδο του Κάρντιφ δεν υπήρξε καμιά αλλαγή των δεδομένων και ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει "εκτός νυμφώνος". Μάλιστα, ο κ. Σημίτης απέδωσε αυτή την εξέλιξη στη σθεναρή στάση του ιδίου, αφού απέκρουσε, όχι τις πιέσεις μόνο των κοινοτικών εταίρων, αλλά και του Προέδρου των ΗΠΑ. Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη, την οποία φαίνεται να υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση.

"Σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 63 του τελικού ανακοινωθέντος, αναγνωρίστηκε η υποψηφιότητα της Τουρκίας", τόνισε ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Λόγκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην παράγραφο αυτή αναφέρεται ότι "προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να διατηρηθεί η διαδικασία διεύρυνσης για τις χώρες που καλύπτονται από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να επιδιώξουν δραστήρια τις υποψηφιότητές τους και να πετύχουν πρόοδο στο σεβασμό των υποχρεώσεων που βαρύνουν τα μέλη. Στα συμπεράσματα αυτά μνημονεύεται η Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία είναι μια από τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό", υποστήριξε ο Λόγκαν.

Τι συμβαίνει τελικά; Εκανε λάθος ο πρωθυπουργός και δεν "κατάλαβε" τι ψηφίστηκε στο Κάρντιφ; Κάνει λάθος ο Βρετανός πρεσβευτής, ο οποίος βεβαίως εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησής του; Μήπως οι Βρετανοί εκφράζουν τις προσδοκίες τους σαν αποφάσεις των "15"; Η μήπως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τις αποφάσεις του Κάρντιφ στα μέτρα των δικών της προσδοκιών;

Ενα "πακέτο" άνευ περιεχομένου

Ηταν κάποτε ένα "πακέτο Σαντέρ". Το άνοιγες και έβρισκες μέσα ένα άλλο μικρότερο. Ανοιγες και το δεύτερο και έβρισκες ένα τρίτο. Στη συνέχεια ένα τέταρτο, ένα πέμπτο... κ.ο.κ. Στο τελευταίο πακέτο ένα μήνυμα ανέφερε: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζακ Σαντέρ, εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την προσπάθεια που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε να είστε υπεράνω χρημάτων. Θα είμαστε στο πλευρό σας". Θα μπορούσε να είναι παραμύθι, είναι όμως η πραγματικότητα. Παραμύθι ήταν οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, που πριν από μήνες μας διαβεβαίωναν ότι το "πακέτο Σαντέρ" όχι μόνο υπάρχει, αλλά και ότι το περιεχόμενό του είναι πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό του "πακέτου Ντελόρ". Τώρα λοιπόν που οι Γερμανοί δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να συνεισφέρουν για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το "πακέτο" μένει άνευ περιεχομένου...

Σιράκ σε ρόλο ...Αλή Πασά!

Αναυδοι έμειναν προχτές, στο Κάρντιφ, οι δημοσιογράφοι όταν άκουσαν τις πληροφορίες πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του (!), η οποία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η είδηση μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και συνδυάστηκε με μια ακόμα πληροφορία: Ο Σιράκ με επιστολή του προς την ηγεσία της Τουρκίας φέρεται να δηλώνει ότι τίποτα δε θα διαταράξει τις γαλλο-τουρκικές σχέσεις και πως η απόφαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, πράγμα που θα επιδιώξει να μη συμβεί...Κατόπιν αυτών, οι προσπάθειες του Ζ. Σιράκ να αναβαθμιστεί η θέση της Τουρκίας στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου και η επιθυμία του να αποφευχθεί στο κείμενο κάθε ονομαστική και ευνοϊκή για την Κύπρο αναφορά, ήταν αναμενόμενες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ