Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναζητώντας ... ικανοποίηση

H αναμενόμενη, μετά από όσα περί πακέτου υποστήριξε ο Πρόεδρος Κλίντον, "διευκρινιστική" δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών "ανακούφισε" την ελληνική κυβέρνηση, καθώς βοήθησε να διασωθούν τα προσχήματα. Η λέξη - "πακέτο", όπως είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημιούργησε τις παρεξηγήσεις, καθώς ο Πρόεδρος Κλίντον δεν μπορούσε να γνωρίζει την εννοιολογική της σημασία στην ελληνική γλώσσα! Οι "διευκρινίσεις" χαρακτηρίστηκαν "απαραίτητες" από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενώ ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δήλωσε πως "η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών αποσαφηνίστηκε μετά τη διορθωτική δήλωση του κ. Ρούμπιν, η οποία (διορθωτική δήλωση) έδωσε τη δυνατότητα να αρθούν οι όποιες παρανοήσεις υπήρξαν, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς ποια είναι η πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα θέματα της χώρας μας, τα οποία βεβαίως αποτελούν κορυφαία ζητήματα και προκαλούν ένα γενικότερο διεθνές ενδιαφέρον".

Ο Θ. Πάγκαλος, πάντως, σε χτεσινές του δηλώσεις, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις διευκρινίσεις της Ουάσιγκτον, κατέγραψε τη δυσφορία του για τις ίσες αποστάσεις που επιμένει να κρατά η αμερικανική κυβέρνηση ανάμεσα στην "αμυνόμενη" Ελλάδα και την "αδικοπραγούσα" Τουρκία.

Περισσότερο επιφυλακτικοί, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν χτες πως οι αμερικανικές "διευκρινίσεις" δεν προσφέρουν την παραμικρή υπηρεσία στα ελληνικά συμφέροντα. Η αμερικανική διπλωματία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, από τον περασμένο Δεκέμβρη και έπειτα έχει επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτή η προσπάθεια, που πολλές φορές αποτυπώθηκε και με τις αμερικανικές υποδείξεις προς την ΕΕ, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, όπως φάνηκε και από την πλήρη απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ των εταίρων της στην ΕΕ.

Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας - όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι - ελάχιστη σημασία έχει αν οι Αμερικανοί ζητούν ή όχι την τοποθέτηση του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων στο ίδιο διαπραγματευτικό πακέτο. Αλλωστε και τα τρία αυτά θέματα "τρέχουν" παράλληλα στο διπλωματικό παρασκήνιο και η διασύνδεσή τους έχει "σφυρηλατηθεί" από την αμερικανική διπλωματία, η οποία και τα διαχειρίζεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ