ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Σε ένα μήνα η επόμενη ψηφοφορία
  • Χτες συζητήθηκε η τελευταία ενότητα για τη διάρθρωση του κράτους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από την ψηφοφορία, καθώς δε θέλησαν να νομιμοποιήσουν μια αναθεώρηση που πάει προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά (η δήλωση του Ο. Κολοζώφ δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη), ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.Το πρωί συζητήθηκε η τελευταία ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων που αφορούσαν στη διοικητική διάρθρωση του κράτους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και ακολούθησε η ψηφοφορία, η οποία θα επαναληφθεί σε έναν ακριβώς μήνα.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενότητα αυτή ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η διαφάνεια στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε αυτές να γίνονται με"κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα" και υπενθύμισε ότι με τον νόμο Πεπονή μένουν αρκετές κατηγορίες εργαζομένων απέξω, ενώ καταργήθηκαν και ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια που ίσχυαν.

Σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε με συνταγματική πρόβλεψη αυτή να ρυθμίζεται από Υπηρεσιακά Συμβούλια, στα οποία δε θα έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, ενώ για τον επίτροπο δημόσιας διοίκησης είπε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη θέσπισή του, επειδή θα χρησιμοποιηθεί για τον πιο ασφυκτικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο Β βαθμός συνταγματικά και ταυτόχρονα να υπάρξει και θέσπιση της Τριτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα προέρχεται από άμεση, καθολική ψηφοφορία με απλή αναλογική. Επίσης, ζήτησε να υπάρξουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόροι και όχι να γίνεται αυτό που συμβαίνει σήμερα. να μεταβιβάζονται δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Δε χρειάζονται, είπε, μέτρα κατά των αιρετών της ΤΑ, με ποινές έκπτωσης ή άλλες πειθαρχικές ποινές γιατί όλα αυτά στοχεύουν στην υποταγή των εκπροσώπων της ΤΑ στις επιλογές των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ, είπε, επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην ανάγκη να καθιερωθούν και τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που είναι μηχανισμός ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές. Την αντίθεσή του εξέφρασε και για τη σύσταση ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, με τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από πρόσχημα της ανεξαρτησίας και αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ζήτησε την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και, ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι από την επιχειρηματολογία των δύο μεγάλων κομμάτων που είχαν και την πρωτοβουλία της αναθεώρησης φάνηκε η πρόθεσή τους να καθιερωθούν διατάξεις σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση.

Την αντίθεση του Κόμματος στην αναθεώρηση του άρθρου 103 που αναφέρεται στους δημόσιους υπάλληλους εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕΜ. Κωστόπουλος, τονίζοντας ότι ανοίγοντας η συζήτηση για αυτό το θέμα τίθεται σε κίνδυνο η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ανέφερε δε ότι ήδη το θέμα κουβεντιάζεται και ορισμένοι το θέτουν ευθέως και με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δύναμης και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Παρέθεσε δε αποσπάσματα από τη "Λευκή Βίβλο" της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να "χαλαρώσει η νομοθεσία για τις απολύσεις στις συμβάσεις απεριόριστης διάρκειας", "να αναθεωρηθεί η εργατική νομοθεσία" και να "διευθετηθεί η δυσκαμψία του ωραρίου".

Με βάση το ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει αναχθεί σε θεό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποστηρίζουμε ότι δε θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου γιατί "θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις πλατείας Κλαυθμώνος".

ΚΚΕ
Δε νομιμοποιούμε την αντιδραστική αναθεώρηση

Αποχώρησε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα

Την άρνησή του να νομιμοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης μιας συντηρητικής και αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, εξέφρασε χτες έντονα το ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αποχωρώντας από την ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα.Παίρνοντας τον λόγο, λίγο πριν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,τόνισε τα εξής:

"Τόσο οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και η μέχρι τώρα συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για μια πιο συντηρητική, έως αντιδραστική αναθεώρηση ενός ήδη αυταρχικού και αντιδραστικού Συντάγματος, με την οποία επιδιώκεται να θωρακιστούν και συνταγματικά οι βασικές επιλογές της άρχουσας τάξης, του Διευθυντηρίου της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που βέβαια ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στην πράξη. Πρόκειται για ένα σύνολο ρυθμίσεων που θα περιορίσουν δραστικά την Εθνική Ανεξαρτησία, θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη Λαϊκή Κυριαρχία, θα πλήξουν την είδη περιορισμένη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, θα διευκολύνουν μια πιο γενικευμένη και πιο σκληρή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού μας.

Με τις βασικές επιλογές που προωθούν οι εισηγητές της αναθεωρήσεως δίνεται η δυνατότητα στις υπερεθνικές ρυθμίσεις να υπερισχύουν έναντι των εθνικών, ακόμη και έναντι των επιταγών του Ελληνικού Συντάγματος, παραχωρούνται χωρίς εμπόδια κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικά όργανα, προσδένεται κατά τρόπο συνταγματικά ρητό η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, νομιμοποιείται με συνταγματική ισχύ η επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, συρρικνώνονται τα ατομικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Βουλής, δεν καθιερώνονται θεσμοί ενίσχυσης της λαϊκής πρωτοβουλίας και του λαϊκού ελέγχου, ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων, παραμένει ουσιαστικά ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση και εξακολουθεί η άρνηση στο να προχωρήσει ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος.

Οι εκτιμήσεις αυτές του ΚΚΕ, για το πού οδηγεί η προτεινόμενη αναθεώρηση, δεν μπορούν να ανατραπούν ούτε καν να "διασκεδαστούν" από ορισμένες επί μέρους μεταρρυθμίσεις που έχουν οριακά θετικό χαρακτήρα και που αποτυπώνουν τις μέχρι σήμερα δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Σημειώνουμε ταυτόχρονα ότι αρκετές από τις αλλαγές αυτές είτε έχουν χαρακτήρα καθαρά υποκριτικό, μια και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται νομοθετικά και πρακτικά σε αντίθετη κατεύθυνση, είτε γίνονται με προφανή στόχο να παρεμποδίσουν κοινωνικές διαδικασίες διεύρυνσης των δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ σε ένα πιο συντηρητικό Σύνταγμα, ΟΧΙ σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις σαν κι αυτές που προτείνονται. Το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από μια βαθιά προοδευτική - δημοκρατική αναθεώρηση που θα κατοχυρώνει πλήρως τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει και θα προωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το Κόμμα μας κατέθεσε μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, που φυσικά δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτές με το σημερινό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο λαός με την πάλη του θα επιβάλει, στην πορεία, ένα προοδευτικό και δημοκρατικό Σύνταγμα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Για να μη νομιμοποιήσουμε μια αναθεώρηση που μας πάει προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά και για να υποδηλώσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτή την αναθεώρηση, το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της ψηφοφορίας και θα αποχωρήσει. Με την αποχώρησή μας εκτός των άλλων επιδιώκουμε να σταλεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να ανησυχεί για το προς τα πού πραγματικά σκοπεύει η επιχειρούμενη αναθεώρηση. Τέλος, τονίζουμε για μια ακόμα φορά τις ιδιαίτερες ευθύνες που επωμίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία για το κατά πόσο θα διασφαλίσει τη μη ψήφιση με 180 ψήφους μιας σειράς βασικών διατάξεων για να μην ανοίξει το δρόμο για μια ακόμη χειρότερη αναθεώρησή τους στη νέα Βουλή".

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
  • Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και βουλευτές της ΝΔ συμφώνησαν με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Οι μισοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν προτείνει αλλαγή του όρκου, δεν ψήφισαν την πρότασή τους!
  • Ψηφίστηκαν δικομματικά οι διατάξεις για την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ

Με διαρροές εκατέρωθεν από τα δύο μεγάλα κόμματα ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, αλλά στα θέματα που αφορούν την ουσία της αναθεώρησης, δηλαδή "τη διευκόλυνση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση", υπήρξε σύμπνοια, καθώς η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από 257 βουλευτές.

Οι διαρροές σημειώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και από τη ΝΔ στο κυβερνών κόμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και ο καταποντισμός της σχετικής με τον όρκο πρότασης. Η πρόταση πήρε μόλις 23 ψήφους, την ίδια στιγμή που 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν προτείνει την αποσύνδεση του όρκου των βουλευτών από το θρησκευτικό του χαρακτήρα και χτες δεν ψήφισαν ούτε τη δική τους πρόταση.

Οπως είναι γνωστό, από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και όσοι προσήλθαν στην κάλπη ήταν 284 και από αυτούς οι 159 του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τον Γ. Καρακώστα), οι 100 της ΝΔ, 9 από το ΣΥΝ, 8 από το ΔΗΚΚΙ, ενώ συμμετείχαν και οι ανεξάρτητοι διαγραμμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που πήραν από 151 ψήφους έως και 179,πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν θα χρειαστούν 180 ψήφους είναι:

- Για τους αντιρρησίες συνείδησης που ήταν πρόταση και των δύο μεγάλων κομμάτων (πήρε 170 ψήφους).

- Για την "εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με το Διεθνές Δίκαιο",που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και αφορούσε την υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου έναντι του Εθνικού (πήρε 163 ψήφους).

- Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους χωρίς διάλυση της Βουλής, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, πήρε 165 ψήφους, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη και άλλοι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τη διάταξη.

- Η κύρωση διεθνών συνθηκών,πρόταση του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούσε στη με συνοπτικές διαδικασίες κύρωσή τους, πήρε 155 ψήφους.

Με πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους (άρα θα χρειαστούν 151 στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν) πέρασαν οι διατάξεις:

Για την κατάργηση της θανατικής ποινής, τη διευκόλυνση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, την επιστολική ψήφο, το εκλογικό σύστημα (να ισχύει για τη μεθεπόμενη Βουλή), τη δυνατότητα να νομοθετούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, τη σύσταση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τις προσλήψεις στο δημόσιο, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. ά.

Απορρίφθηκαν, άρα δεν πηγαίνουν για αναθεώρηση και ούτε θα τεθούν στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα, οι διατάξεις:

- Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16. Η πρόταση της ΝΔ πήρε 120 ψήφους, δηλαδή 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης.

- Για την αποδέσμευση του θρησκευτικού χαρακτήρα του όρκου των βουλευτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότειναν 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση πήρε 23 ψήφους, δηλαδή λιγότερο από μισοί βουλευτές που το πρότειναν δεν το ψήφισαν.

Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση της ΝΔ για τον έλεγχο της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη βουλευτική ασυλία, το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το περιεχόμενο της κομματικής δουλιάς

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Ποσοτίδη, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος σε σύσκεψη στελεχών

Η ανάδειξη βασικών αδύνατων πλευρών της καθοδηγητικής δουλιάς των οργάνων και των στελεχών είναι αντικείμενο και συλλογικής αντιμετώπισης, ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες στην ανάπτυξη της δράσης του Κόμματος, γεγονός που θα συμβάλει ώστε οι αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της επίθεσης που εντείνεται από την άρχουσα τάξη.

Η προσέγγιση των αδύνατων πλευρών στην καθοδηγητική δουλιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επικεντρώνεται στην τροχιά των δύο κεντρικών καθηκόντων του 15ου Συνεδρίου, της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και της ισχυροποίησης του Κόμματος. Παρά την πρόοδο και τα βήματα που σημειώθηκαν, η καθοδηγητική ικανότητα μετριέται από το σε ποιο βαθμό η κεντρική πολιτική γραμμή γίνεται υπόθεση των λαϊκών μαζών. Δύο σχεδόν χρόνια μετά το 15ο Συνέδριο, αυτό το ζήτημα δε βρίσκεται στο ύψος των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων του Κόμματος. Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Στη μη συνειδητοποίηση ότι το Μέτωπο δεν είναι οργανωτικό ζήτημα, αλλά πρώτα απ' όλα ζήτημα ιδεολογικής πάλης, ταξικής ωρίμανσης, πολιτικής ρήξης με το σύστημα. Και η οικοδόμηση του Κόμματος, η ισχυροποίησή του, είναι το συνολικό αποκρυστάλλωμα της πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής δράσης στη συγκεκριμένη εποχή. Είναι δε ο πυρήνας του περιεχόμενου της καθοδηγητικής δουλιάς των στελεχών και των οργάνων. Διατηρούνται ακόμα μέθοδοι καθοδήγησης, που σε άλλες περιόδους μπορεί να ανταποκρίνονταν στις ανάγκες, αλλά σήμερα δεν αντιστοιχούν στο καινούριο που ζητάει το Κόμμα μας και που έχει άμεση σχέση με την ίδια την πραγματικότητα και το άμεσο πολιτικό καθήκον. Αρα εδώ βρίσκεται και ο πυρήνας του προβλήματος και που με την ευθύνη, η οποία πηγάζει από την ιδιότητα του στελέχους, των μελών των καθοδηγητικών οργάνων, πρέπει να αντιμετωπιστεί και να προωθηθεί στην καθοδηγητική δουλιά προς τις ΚΟΒ, αλλά και στη δουλιά του Κόμματος στις λαϊκές μάζες. Απ' αυτό το ζήτημα κρίνεται η κατάκτηση ποιότητας καθοδήγησης, η οποία θα ανταποκρίνεται στους κεντρικούς πολιτικούς στόχους με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία.

Ποια ζητήματα - άξονες πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής των οργάνων, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ποιότητα στην καθοδηγητική δουλιά;

Πρώτο. Πρέπει να κατανοηθεί από ολόκληρο το Κόμμα ότι στη ζωή, στην κοινωνία, περπατάει η πολιτική της ντιρεκτίβας των τεσσάρων ελευθεριών του κεφαλαίου, η οποία συνεχώς βαθαίνει. Αυτή την ντιρεκτίβα υπηρετούν πολιτικές ενέργειες και χειρισμοί, όπως τα μέτρα που εξάγγειλε και προωθεί η κυβέρνηση αμέσως με την είσοδο της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την υποτίμησή της (ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ εδώ και τώρα, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δραστικές περικοπές δαπανών του δημοσίου σε κοινωνικούς τομείς κλπ.), οι οποίοι είναι δρομολογημένοι και υπηρετούν αυτές τις συγκεκριμένες ελευθερίες. Επομένως, δεν ήταν ξαφνικές αυτές οι κυβερνητικές επιλογές. Στις λαϊκές μάζες μπορεί να δικαιολογείται ξάφνιασμα, ίσως και πανικός, αλλά αυτό που πρέπει να αξιοποιηθεί από το Κόμμα είναι η δουλιά με τις μάζες, για να οργανωθεί η πάλη τους, η αντίστασή τους ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Αρα το κύριο στην καθοδηγητική δουλιά δεν είναι κυρίως η ερμηνεία της συμπεριφοράς των μαζών απέναντι σ' αυτή την πολιτική, αλλά η αξιοποίησή της για να οργανωθεί το μέτωπο πάλης ενάντια σ' αυτήν.

Δεύτερο. Τα συνδικάτα, με δοσμένη αυτήν την πολιτική, πρέπει να αναπτύξουν αγώνες, αλλά ποιους στόχους προωθούν οι κομμουνιστές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα; Με δεδομένο αυτό που το 15ο Συνέδριο διαπίστωσε, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταρρυθμίσεις, η προβολή και διεκδίκηση επιμέρους στόχων και αιτημάτων δε συσπειρώνει, δεν αναζωογονεί τη συνδικαλιστική πάλη, να πείθει τους εργαζόμενους ότι το σωματείο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και να την αναχαιτίσει. Επομένως, μόνο η προώθηση αιτημάτων και στόχων που να απαντούν στην ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων μπορεί να συσπειρώσει και να συμβάλει στην οργάνωση της αντίστασης και των αγώνων, που θα αναχαιτίζουν αυτή την επιθετική από την άρχουσα τάξη πολιτική. Το ταξικό ρεύμα αυτή την αποστολή έχει και η ΕΣΑΚ τέτοιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει, συσπειρώνοντας τις πιο πλατιές, ταξικά αγωνιστικές πρωτοπόρες δυνάμεις. Ανάλογη πρέπει να είναι και η διάταξη των στελεχών, αλλά και η φροντίδα να λειτουργεί η ΕΣΑΚ, γιατί χωρίς συνδικαλιστική παράταξη, δεν αναπτύσσεται η δράση στο σωματείο.

Τρίτο. Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν είναι μόνο υπόθεση αντιπαράθεσης της πολιτικής αντίληψης του Κόμματος στις σύγχρονες συνθήκες, για το θεσμό, το χαρακτήρα και το ρόλο του, απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αντιπαράθεση από μόνη της είναι ζύμωση και δεν αρκεί για να αντεπεξέλθει το Κόμμα αποτελεσματικά σ' αυτή τη μάχη. Για να υπάρξουν αποτελέσματα, απαιτείται δράση και μέσα από τη δράση επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε πλατύτερες δυνάμεις, που θέλουν και μπορούν να αγωνιστούν στη βάση της πολιτικής του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους κομμουνιστές.

Τέταρτο. Η αποτελεσματική δράση από τις ΚΟΒ σημαίνει πρώτα και κύρια τη συμβολή των καθοδηγητικών οργάνων για να επεξεργαστούν την επικοινωνία τους και την οργανωμένη παρέμβαση στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τις γυναίκες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, με εμπιστοσύνη, συνέπεια και γεμάτη αυταπάρνηση πρωτοπόρα δουλιά.

Σε νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετατρέπεται η χώρα

Παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση για το κεφάλαιο της διεθνούς θέσης της χώρας

Υπενθυμίζοντας ότι μόλις προχτές η επικύρωση της συμφωνίας ένταξης τριών χωρών στο ΝΑΤΟ πέρασε από τη Βουλή χωρίς ουσιαστική συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ τόνισε - στη συζήτηση της αναθεώρησης για τη διεθνή θέση της χώρας - ότι από εδώ και πέρα έτσι θα ψηφίζονται όλες οι παρόμοιες συνθήκες.

"Ανοίγετε το δρόμο, είπε, να μας έρχονται από πάνω τα πάντα και να πρωτοκολλούνται έξω από την αίθουσα. Αυτός ο ρόλος επιφυλάσσεται από την ΕΕ, από τις πολυεθνικές και εκείνους τους περιορισμούς που το σημερινό Σύνταγμα βάζει, με τις ειδικές πλειοψηφίες που προβλέπει, πηγαίνετε να τους αναιρέσετε. Τι να τις κάνω εγώ τις κορόνες περί Εθνικού Συντάγματος που υπερέχει, όταν στην πράξη αυτό που θα πάμε να ψηφίσουμε θα είναι κάτι που ανατρέπει τις διακηρύξεις αυτές;".

Ο βουλευτής τόνισε πως παρά το ότι το ΚΚΕ ήταν αντίθετο και με την υπάρχουσα διάταξη "εν πάση περιπτώσει η ειδική πλειοψηφία 180 εκφράζει μία μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου", ενώ τώρα δε θα υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μόλις νομοθετείται κάτι στην ΕΕ, τελειώσαμε. Τα Εθνικά Κοινοβούλια δε θα παίζουν πια το ρόλο που μέχρι τώρα γνωρίσαμε και με την κριτική που ασκούμε εμείς σε αυτά τα Κοινοβούλια.

"Τι χειρότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα μπορεί να επακολουθήσει", αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,τονίζοντας: "Τι άλλο μας επιφυλάσσουν αυτοί που προτείνουν αυτή την αόριστη διατύπωση, ώστε να είναι λυμένα τα χέρια τους αύριο για να μας φέρουν αυτά που σκέφτονται, αλλά δεν τα λένε. Το έθνος - κράτος - που εμείς υπογραμμίζουμε κάθε φορά ότι δεν είναι αυτό που θέλουμε - στο όνομα διαφόρων σκοπιμοτήτων εκχωρεί απόλυτα την ταυτότητά του και μεταβάλλεται σε μία νομαρχία κάποιων δυνάμεων της ΕΕ. Αυτό προβλέπει η πρόταση που γίνεται από το κυβερνών κόμμα. Το ερώτημα είναι έχει τελειώσει η ιστορία του έθνους - κράτους; Η πολιτιστική ταυτότητα ή η πολιτισμική μας κληρονομιά, όλα αυτά μπορούμε να τα εκχωρήσουμε στο όνομα των όποιων τρεχουσών σκοπιμοτήτων;

Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι έχουμε μία ταυτότητα και με αυτή την ταυτότητα μάς έχει κρίνει η ανθρωπότητα. Θέλουμε να την κρατήσουμε. Δεν αρνούμαστε τις νομοτέλειες της εξέλιξης. Αρνούμαστε την υποταγή και το ραγιαδισμό και γι' αυτό δε δεχόμαστε να γίνει τροποποίηση του άρθρου".

Από την πλευρά του ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι για τέτοιου είδους θέματα καμία Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να τα εκχωρήσει και κανένα Σύνταγμα. "Αν, τόνισε, κάποιο θέμα θα έπρεπε να τεθεί, θα ήταν με δημοψήφισμα, αλλά εσείς - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - φοβάστε το δημοψήφισμα όπως ο διάβολος το λιβάνι, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτός ο λαός, ο πατριώτης, ο αγωνιστής κλπ. δε θα στέρξει ποτέ τέτοιου είδους εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων".

Αναφερόμενος στα θέματα της δικαιοσύνης, αφού τόνισε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί για να ποδηγετήσει το λαϊκό κίνημα (π. χ. "Αγροτοδικεία"), υπογράμμισε ότι γι' αυτό ακριβώς το λόγο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ "θέλουν να έχει στο χέρι η εκτελεστική εξουσία τη δικαστική, γιατί θέλουν να τη χρησιμοποιούν πάντοτε ως σανίδα σωτηρίας για το σύστημά τους".

Διαφοροποιήθηκαν και υπουργοί!

Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η διαφοροποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς 14 βουλευτές ψήφισαν την αναθεώρηση και 8 ψήφισαν παρών. Υπέρ ψήφισαν οι υπουργοί Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπανδρέου και οι βουλευτές Αλευράς, Σπηριούνης, Κουτσόγιωργας, Σγουρίδης, Δαμιανίδης, Παρασκευόπουλος, Κατσανέβας, Καλαμακίδης, Ζαφειρόπουλος Γ., Φλωρίδης, Κατσιμπάρδης, Κοντομάρης.

Παρών ψήφισαν οι Στεφανής, Πεπονής, Σηφουνάκης, Κρητικός, Βερυβάκης, Παπαθεμελής, Ποττάκης και Οικονόμου Γ.

Για το θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη ΝΔ ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ οι Μητσοτάκης, Μπακογιάννη, Καμμένος, Μεϊμαράκης, Μπρατάκος, Κατσίκης, Σημαιοφορίδης, Μαρκογιαννάκης και Μιχελογιάννης.

Κατά της πρότασής του κόμματός τους ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βερυβάκης, Παπαθεμελής, Κρητικός, Δαμιανίδης, Βαλυράκης, Κατσιμπάρδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ