ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Η απόφαση για ξεπούλημα είναι απόλυτη!

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απάντησε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Ανάπτυξης σε Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ

Ούτε... συζήτηση δε δέχεται τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα της εκποίησης της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ! Αυτό τουλάχιστον είπε χθες η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου για το όλο θέμα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε η υφυπουργός σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι κρατική επιχείρηση", ενώ πρόσθεσε ότι "η απόφαση της κυβέρνησης για πώληση της εταιρίας είναι απόλυτη", ασκώντας μάλιστα και κριτική για το γεγονός ότι γίνονται συνεχώς Ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα! Στη συνέχεια επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα χρέη της ΣΟΦΤΕΞ, καθώς και για το ότι η πώλησή της είναι προϋπόθεση επιβίωσης.

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου τόνισε ότι "η χρεοκοπία της ΣΟΦΤΕΞ μεθοδεύτηκε πριν από δυο τρία χρόνια από την κυβέρνηση τότε που τα χρέη της δεν ήταν μεγάλα ή εάν υπήρχαν ήταν πολύ λίγα. Σύμφωνα με τη μελέτη φιλανδικής εταιρίας, η επιχείρηση ήταν βιώσιμη και υπήρχε προοπτική παραπέρα ανάπτυξής της". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται ξεπούλημα της επιχείρησης "έναντι πινακίου φακής", ενώ θα χάσουν τη δουλιά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Ειδικά για το θέμα του τιμήματος, ο Σταύρος Παναγιώτου δήλωσε ότι η μεγαλύτερη προσφορά "επενδυτή" που ενδιαφέρεται για τη ΣΟΦΤΕΞ είναι της τάξης των 45 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ποσό που θα μπορέσει να εισπράξει μόνο από την πώληση ενός τμήματος της επιχείρησης στη συνέχεια.

Εκβιάζουν τους εργαζόμενους

Την αμετάκλητη απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ, ακόμη κι αν η επιλογή αυτή οδηγήσει την επιχείρηση σε εκκαθάριση, επανέλαβε χτες η κυβέρνηση διά της ιδίας, της Αννας Διαμαντοπούλου,και στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων Δράμας και Αθήνας.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζομένων για το στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους υποψηφίους αγοραστές, η υφυπουργούς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης της ΣΟΦΤΕΞ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "δεν είναι δεδομένο ότι θα πάμε σε επιλογή επενδυτή εάν δεν ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα των εγγυήσεων". Οπως είναι ήδη γνωστό πρόκειται για παράλογες εγγυήσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν ακόμα και οι ίδιοι οι σύμβουλοι, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμη και για δέσμευση του Δημοσίου ότι θα αναλάβει να επαναγοράσει τις μετοχές σε τιμή που θα καθορίσουν οι ίδιοι σε περίπτωση που ο Κεφάλας δικαιωθεί στα δικαστήρια. Η υφυπουργός ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι καμία από τις τρεις υποψήφιες προσφορές δεν εξασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων και ότι όσοι περισσεύουν θα απολυθούν με τη μέθοδο των "κοινωνικών μέτρων στήριξης" και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με την οποία έχουν ήδη φύγει 700 εργαζόμενοι από την επιχείρηση μέχρι τώρα. Καθοριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με την Α. Διαμαντοπούλου, αναμένονται από τη διυπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη της Δευτέρας θα αποφασιστεί εάν θα δοθούν από το Δημόσιο οι παράλογες απαιτήσεις που ζητάνε οι υποψήφιοι, καθώς και με το με ποιον από τους τρεις θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρίας.

Από τα παραπάνω, αλλά και με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, πάντως, κρίνεται ότι η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ θα τραβήξει πολύ μακριά, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρίας και την απασχόληση των εργαζομένων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο ο πρώην ιδιοκτήτης Κεφάλας, ο οποίος διεκδικεί δικαστικά την εταιρεία και πρόσφατα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με τη "Φορθ Τζέιμς", προτείνοντας τη συμμετοχή του κατά 5% στην εταιρία με αντάλλαγμα την απόσυρση των ένδικων μέσων. Τη σχετική πληροφορία μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι στην υφυπουργό, η οποία δήλωσε άγνοια.

Τέλος, ο Χρ. Κατσούλιας,μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, καταγγέλλει με δήλωσή του στο "Ρ" τις πληροφορίες που μετέφερε στους εργαζόμενους η Α. Διαμαντοπούλου σχετικά με τη δράση των δύο σωματείων της Δράμας. Συγκεκριμένα, το ένα σωματείο, με επιστολή του προς το υπουργείο, ζητάει να δοθεί η εταιρία στον Κεφάλα και το άλλο, με αντίστοιχη επιστολή, να δοθεί στη "Λόκριτζ". Οπως είπε χαρακτηριστικά οι διοικήσεις των δύο σωματείων παίζουν το ρόλο του "πλασιέ" της εταιρίας προς τους επίδοξους αγοραστές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Η πολιτική λιτότητας είναι διαχρονική

Οι... προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν έχουν τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, αφού πρέπει να επιτευχθεί "διατηρήσιμη εξυγίανση επί μακρότερο χρονικό διάστημα"

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα πρέπει να επιβληθεί σκληρότερη πολιτική δημοσιονομικής "εξυγίανσης" για μακροχρόνια περίοδο με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Αυτό αναφέρεται στην Ετήσια Εκθεση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου (ΕΝΙ) για το έτος 1997, όπου επαναλαμβάνεται η γνωστή θέση πως με την πολιτική λιτότητας δεν ξεμπερδέψατε. Αντίθετα μόλις τώρα αρχίζουν οι επώδυνοι σκληροί κύκλοι.

Το σκληροπυρηνικό Νομισματικό Ινστιτούτο στην έκθεσή του παραπέμπει σε προηγούμενη έκθεση "για τη Σύγκλιση" που δημοσιεύτηκε το Μάρτη του 1998 σύμφωνα με την οποία "τα περισσότερα κράτη - μέλη χρειάζονται περαιτέρω σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να επιτύχουν διαρκή συμμόρφωση με τα κριτήρια σύγκλισης, με τα δημόσια οικονομικά και με το μεσοπρόθεσμο στόχο, δηλαδή προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης".Σύμφωνα με το ΕΝΙ οι συστάσεις αυτές αφορούν εννιά χώρες, φυσικά και την Ελλάδα.

Ειδικά όμως για τις χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το 100% του ΑΕΠ (Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα) επισημαίνεται ότι " πρέπει να επιτευχθεί διατηρήσιμη εξυγίανση επί μακρότερο χρονικό διάστημα, η οποία θα απαιτήσει σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα". Αυτό στα απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας θα πρέπει στο διηνεκές να προβλέπουν έσοδα αρκετά μεγαλύτερα από τις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί - συντάξεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κλπ).

Η έκθεση, αναφερόμενη στις οικονομικές - νομισματικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το 1997, αναγνωρίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας συνέβαλλαν στην ενίσχυση των καπιταλιστικών κερδών, ενώ η οικονομική μεγέθυνση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είχε και ανάλογα θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση η οποία παρέμεινε στάσιμη. Οπως επισημαίνεται "... μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από επιταχυνόμενους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης στο σύνολο της ΕΕ, η απασχόληση αυξήθηκε μόνο οριακά, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει επίμονα υψηλό". Ενδιαφέρον έχουν και οι επισημάνσεις ότι παράτην ικανοποιητική κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Για τα "ευεργετικά" αποτελέσματα της συμπίεσης του κόστους εργασίας αναφέρει πως "... για τέταρτη συνεχή χρονιά το καθαρό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών έδωσε θετική, αν και μικρή, ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, με τη συμβολή και της συγκρατημένης αύξησης του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος". Αντίθετα, λόγω των πολιτικών λιτότητας, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη ενώ η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε σε σχέση με το 1996.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Στα δίχτυα του Λελάκη

Φόρμουλα που θα δώσει τη δυνατότητα απεμπλοκής των Ναυπηγείων Αυλίδας από τον εναγκαλισμό του εφοπλιστή Λελάκη, αναζητάει το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση για την πώλησή τους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πώληση των Ναυπηγείων Αυλίδας σκοντάφτει σε όρους του συμβολαίου ενοικίασης με τον Λελάκη, στον οποίο η κυβέρνηση ανέθεσε από την περασμένη δεκαετία την εκμετάλλευση του Ναυπηγείου, ασχέτως βέβαια εάν ο ίδιος δεν έχει τηρήσει μέχρι τώρα ούτε έναν από τους δεσμευτικούς κατά τα άλλα όρους του σχετικού συμβολαίου.

Συγκεκριμένα, με βάση το εν λόγω συμβόλαιο, στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων ισοψηφήσουν κάποιες προσφορές, ο Λελάκης ως ενοικιαστής έχει προτιμησιακό δικαίωμα εξαγοράς των Ναυπηγείων. Η κυβέρνηση ενόψει του επικείμενου διαγωνισμού φαίνεται ότι φοβάται το ενδεχόμενο ο Λελάκης να καταθέσει κάποια καλή προσφορά, μόνο και μόνο για να μη φύγουν από τα χέρια του τα Ναυπηγεία και για το λόγο αυτό καθυστερεί την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, ψάχνοντας να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για τη διακήρυξη που θα απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η ΕΤΒΑ έχει προσφύγει για δεύτερη φορά σε δικαστικά μέσα κατά του Λελάκη, απαιτώντας την έξωσή του από τα Ναυπηγεία για μη καταβολή ενοικίου συνολικού ποσού άνω των 100 εκατ. δραχμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος, προφανώς κρατώντας τους στο χέρι από δεσμεύσεις του συμβολαίου που υπέγραψαν, όχι μόνο δεν καταβάλλει τις υποχρεώσεις του, αλλά απαιτεί να παραμένει στα Ναυπηγεία για έναν ακόμη χρόνο.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένει από τους ειδικούς την επίλυση της παραπάνω εκκρεμότητας, προκειμένου να οδηγήσει μία ακόμη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της χώρας στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, 30 ενδιαφερόμενοι -κυρίως εφοπλιστές - αναμένουν να πάρουν μέρος στο σχετικό διαγωνισμό. Ενδιαφέρον αναμένεται και από τον ιδιοκτήτη Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας Ν. Ταβουλάρη, που μάλλον στοχεύει στη μονοπώληση της αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ