ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ
Εργο μετ' εμποδίων

Το πρόσφατο έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα θα παρουσιαστεί σε αυριανή ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι προϊστάμενοι των Εφορειών σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν συνοπτικά τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους.

Κανείς δεν παρέλειψε να τονίσει τις δυσχέρειες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Το προσωπικό - επιστημονικό και εργατοτεχνικό - είναι λίγο, αλλά οι εκτάσεις που έχουν στην ευθύνη τους πολλές.

Ωστόσο, η ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), που έχει στην ευθύνη της τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Γρεβενών, μπορεί να περηφανεύεται για την αποκάλυψη του αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, καθώς προχωράει και η δεύτερη φάση των απαλλοτριώσεων των κτιρίων που ήταν κυριολεκτικά κτισμένα πάνω στο θέατρο.

Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι Εφορείες πρέπει να ανταποκρίνονται σε πλήθος σωστικών ανασκαφών,που προκύπτουν είτε από αιτήματα ιδιωτών, είτε από την έναρξη μεγάλων δημόσιων έργων. Το επιστημονικό κέρδος σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγάλο, αλλά πολλές φορές το τίμημα πικρό όταν χρειάζεται να καταχωσθούν οι αρχαιότητες.

Ετσι και στο νομό Μαγνησίας (ΙΓ' ΕΠΚΑ) "συνωστίζονται" οι σωστικές ανασκαφές, αλλά η Εφορεία ολοκλήρωσε το Μουσείο Αλμυρού και προχώρησε τα έργα ανάδειξης των προϊστορικών οικισμών Σέσκλου και Διμηνίου,ενώ στο νομό Καρδίτσας συνεχίζεται η ανασκαφή περίπτερου αρχαϊκού ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα.

Η Η ΕΠΚΑ (Κέρκυρα, Θεσπρωτία) στη διαδρομή συνεχίζει τις έρευνες στηνΠαλαιόπολη της Κέρκυρας, τα ευρήματα της οποίας σχεδιάζεται να εκτεθούν στο υπό προετοιμασία Μουσείο του Μον Ρεπό. Στην ορεινή Θεσπρωτία η Εφορεία συντηρεί τα αρχαία κάστρα και αποκαλύπτει τα ίχνη αρχαίων πόλεων.

Την ευθύνη εφτά νομών (4 της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα, Λευκάδα) έχει η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Αντιστρόφως ανάλογο το προσωπικό: 8 αρχαιολόγοι, 6 συντηρητές, 3 αρχιτέκτονες, 2 τεχνίτες, 2 τεχνικοί, 16 εργάτες, 40 φύλακες.Η προϊσταμένη της Εφορείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα Βυζαντινά Μουσεία των Ιωαννίνων, της Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα, τη μόνιμη συλλογή στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Επίσης, στις 4 προγραμματικές συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Δήμους Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Κόνιτσας, στα έργα που διενεργούνται εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων και στις μονές του νησιού με τη συνεργασία της Μητρόπολης.

Τέλος, η 7η ΕΒΑ (Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία) πρέπει να φροντίσει για την αποκατάσταση των φθορών αποκαλυμμένων μνημείων, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Πίνδου.Στο μεταξύ το μόνιμο συνεργείο που βρίσκεται στα Μετέωρα δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μοναστηριών.

Αρχαιρεσίες στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Θέσεις της "Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών"

Με μαζική συμμετοχή και γόνιμο προβληματισμό πραγματοποιήθηκε στις 22 τουΜάη η συνέλευση της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ - Σ) ενόψει της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ).

Στη συνέλευση της ΑΠΕΛ - Σ τονίστηκε ότι το απερχόμενο ΔΣ της ΕΕΛ, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, επιτέλεσε σημαντικό έργο: Με τις δεκάδες πνευματικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε. Με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών πόρων της και τις ταυτόχρονες προσπάθειες για ουσιαστική αύξησή τους. Με την έκδοση - χωρίς κόστος για την ΕΕΛ - του μηνιαίου περιοδικού "Επικοινωνία Λογοτεχνών" για την ενημέρωση των μελών της εταιρίας και με τη φιλοδοξία η ενημέρωσή τους να γίνει πληρέστερη.

Οι εκπρόσωποι της ΑΠΕΛ - Σ, στο απερχόμενο ΔΣ της ΕΕΛ, ενόψει των αρχαιρεσιών, ανέλυσαν τις θέσεις της παράταξης: Για μια ΕΕΛ που θα νοιάζεται για τον πολιτισμό της χώρας μας, για την ειρήνη στον κόσμο, για την προκοπή του λαού μας και τα δίκαια αιτήματα των μελών της. Για να συμπορευτούν, αποφασιστικότερα, οι λογοτέχνες και η ίδια η ΕΕΛ με τα προβλήματα, τις αγωνίες των Ελλήνων εργαζομένων του πνεύματος και του χεριού.

Τέλος, η ΑΠΕΛ - Σ καλεί τους λογοτέχνες να πάρουν μαζικά μέρος στις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΕΕΛ (31 Μάη, 10πμ, στην αίθουσα "Μ. Αβέρωφ", Γενναδίου 8) και να στηρίξουν το συνδυασμό της, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια αναβάθμισης και παρέμβασης της ΕΕΛ στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου. Για να σφυρηλατηθεί η συνεργασία και ενότητα της ΕΕΛ με τα αδελφά λογοτεχνικά σωματεία της χώρας.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του ντοκιμαντέρ, στοχεύει η δημιουργία του Κέντρου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΚΕΝ), που επιχειρεί να αγκαλιάσει και να προωθήσει αυτό το μέχρι σήμερα ουσιαστικά υποβαθμισμένο κινηματογραφικό είδος. Οι υπεύθυνοι του μη κερδοσκοπικού ΚΕΝ, στη χτεσινή, πρώτη τους συνέντευξη Τύπου, έδωσαν μια "εικόνα" για το πώς το Κέντρο θα στηρίξει το ντοκιμαντέρ και, επομένως, την καλλιτεχνική δημιουργία. Το ΚΕΝ εγκαινιάζει τη δράση του, με διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Στους στόχους του ΚΕΝ, αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρός του Παναγιώτης Υφαντής,διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας το ντοκιμαντέρ εξακολουθεί να είναι "παραμελημένο κινηματογραφικό είδος" και "αφημένο ουσιαστικά στην τύχη του". Το ΚΕΝ, και μαζί του ένας σημαντικός αριθμός ντοκιμαντεριστών, πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή πρέπει ν' αναστραφεί και η χώρα μας να πάψει να αγνοεί την αξία και χρησιμότητα του είδους. Μεταξύ των στόχων του ΚΕΝ για την ενίσχυση και ανάδειξη του ντοκιμαντέρ είναι και η αξιοποίηση της δυναμικής όλων των ειδών ντοκιμαντέρ, καθώς και η επιδίωξη να βγει το ελληνικό ντοκιμαντέρ από τα σύνορα της χώρας και να ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο.

Η ανάδοχος πόλη (επιλέχθηκε ανάμεσα σε εφτά πόλεις), για την έδρα του Φεστιβάλ, όπως είπε ο πρόεδρός του Κώστας Σκούρας,θα είναι η Καλαμάτα. Με τριμερή σύμβαση, μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Νομαρχίας, η Καλαμάτα καθιερώνεται ως έδρα του Φεστιβάλ (για μια πενταετία), αρχής γενομένης από το Μάη 1999. Η αυλαία του Φεστιβάλ, όμως, ανοίγει στις 21/10/1998. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση, εκτός από αφιερώματα και τιμητικές διακρίσεις στους Ελληνες δημιουργούς, θα υπάρξει έντονη παρουσία ντοκιμαντέρ από το διεθνή χώρο. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Χρ. Μαλαπάνης και ο νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος.

Τέχνη και Τεχνολογία

Ο "Φούρνος" και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα,έχοντας ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και εφτά χρόνια για την ανάπτυξη και προβολή της ηλεκτρονικής τέχνης στην Ελλάδα και έχοντας μια συνεχή επαφή και συνεργασία με τα διεθνή δίκτυα εξέλιξης του ηλεκτρονικού πολιτισμού, διοργανώνουν Διαγωνιστικό Ελληνικό Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας για τη βιντεοτέχνη, τις ηλεκτρονικές τέχνες και τις νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις, συνέδριο, παρουσίαση ξένων καλλιτεχνών κ. ά. Σήμερα στις 10.30 πμ-2.30 μμ στο Κέντρο "Ιλεάνα Τούντα" θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, ενώ στις 6.00 μμ-9.00 μμ στο "Φούρνο" θα γίνουν προβολές διαγωνιστικού τμήματος. Οι προβολές θα συνεχιστούν τις ίδιες ώρες, αύριο και την Κυριακή. Τα διαγωνιζόμενα έργα ψηφιακής φωτογραφίας, κομπιούτερ γκράφικς, CD - ROM και internet wed θα παρουσιαστούν από σήμερα (εγκαίνια 9.30 το βράδυ) μέχρι και την Κυριακή στο Κέντρο "Ιλεάνα Τούντα".Παράλληλα, την Κυριακή 10 το πρωί με 6 το απόγευμα στο "Αλφαβίλ",σε μια εκδήλωση με τίτλο "Κινηματογράφος - Βίντεο - Παρελθόν, παρόν, μέλλον" θα γίνει μια αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας. Κινηματογραφικές προβολές, ομιλίες, συζήτηση. Η επιμέλεια είναι του Αντρέα Παγουλάτου σε συνεργασία με τον Μπάμπη Ακτσόγλου. Το φεστιβάλ στηρίζεται από το ΥΠΠΟ και το υπουργείο Ανάπτυξης,καθώς και από το Media Desk Ελλάς.

Πταίσμα...

Τα γραπτά κειμήλια (αρχεία, ιστορικά βιβλία και περιοδικά και άλλες εκδόσεις του μακρινού και πιο πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος) που στεγάζει όποια εθνική βιβλιοθήκη, είναι εθνική κληρονομιά του κάθε λαού. Τα κειμήλια (παλιά, σημερινά, αυριανά) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας είναι, δηλαδή, εθνική περιουσία. Επόμενα κάθε πρόσβασή μας σ' αυτά επιβάλλεται να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και με άγρυπνο έλεγχο από τους ανθρώπους της ΕΒΕ. Ομως ούτε ο απόλυτος σεβασμός, ούτε ο άγρυπνος έλεγχος επιβλήθηκαν από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, ούτε "διδάχθηκαν" ουσιαστικά και αληθινά, από τους εκάστοτε μακροημερεύσαντες διοικούντες της ΕΒΕ, στους εργαζόμενους, τους αναγνώστες και τους "βιβλιόφιλους" συλλέκτες. Γι' αυτό και η τεράστια "αποψίλωση" των σπουδαίων αρχείων και παλιών εκδόσεων που διέθετε κάποτε η ΕΒΕ. Γι' αυτό και η απόλυτη σιωπή για τις εκάστοτε, μη συλλαμβανόμενες βέβαια, απώλειες. Γι' αυτό και η "είδηση" ότι στις 26 του Μάη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, "αναγνώστης απέκοψε 6 φύλλα από το περιοδικό "Εβδομάς" του έτους 1927, παραδόθηκε στην Αστυνομία και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη", δεν αποτελεί αντίβαρο της σιωπής για τις μεγάλες, εγκληματικές συλήσεις αρχείων της ΕΒΕ.

Ε.

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται φέτος στη Νέα Υόρκη (29/5-4/6) το κινηματογραφικό Φεστιβάλ "Thessaloniki USA" με αντιπροσωπευτικές παραγωγές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Διοργανωτές το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το Κέντρο Μελέτης του Ελληνισμού Σπύρος - Βασίλειος Βρυώνης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 10 ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών και 5 ακόμη παραγωγές από Βουλγαρία, Αυστρία (ταινία Βαλκάνιου σκηνοθέτη), Βοσνία, Αλβανία και Τουρκία.

Το έργο "Φουέντε Οβεχούνα" του Λόπε ντε Βέγκα θα παρουσιάσει το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Πολίχνης, στις 30, 31/5 στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαχαραλάμπου, μουσική Πέτρου Μαυρόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ