Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του ντοκιμαντέρ, στοχεύει η δημιουργία του Κέντρου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΚΕΝ), που επιχειρεί να αγκαλιάσει και να προωθήσει αυτό το μέχρι σήμερα ουσιαστικά υποβαθμισμένο κινηματογραφικό είδος. Οι υπεύθυνοι του μη κερδοσκοπικού ΚΕΝ, στη χτεσινή, πρώτη τους συνέντευξη Τύπου, έδωσαν μια "εικόνα" για το πώς το Κέντρο θα στηρίξει το ντοκιμαντέρ και, επομένως, την καλλιτεχνική δημιουργία. Το ΚΕΝ εγκαινιάζει τη δράση του, με διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Στους στόχους του ΚΕΝ, αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρός του Παναγιώτης Υφαντής,διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας το ντοκιμαντέρ εξακολουθεί να είναι "παραμελημένο κινηματογραφικό είδος" και "αφημένο ουσιαστικά στην τύχη του". Το ΚΕΝ, και μαζί του ένας σημαντικός αριθμός ντοκιμαντεριστών, πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή πρέπει ν' αναστραφεί και η χώρα μας να πάψει να αγνοεί την αξία και χρησιμότητα του είδους. Μεταξύ των στόχων του ΚΕΝ για την ενίσχυση και ανάδειξη του ντοκιμαντέρ είναι και η αξιοποίηση της δυναμικής όλων των ειδών ντοκιμαντέρ, καθώς και η επιδίωξη να βγει το ελληνικό ντοκιμαντέρ από τα σύνορα της χώρας και να ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο.

Η ανάδοχος πόλη (επιλέχθηκε ανάμεσα σε εφτά πόλεις), για την έδρα του Φεστιβάλ, όπως είπε ο πρόεδρός του Κώστας Σκούρας,θα είναι η Καλαμάτα. Με τριμερή σύμβαση, μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Νομαρχίας, η Καλαμάτα καθιερώνεται ως έδρα του Φεστιβάλ (για μια πενταετία), αρχής γενομένης από το Μάη 1999. Η αυλαία του Φεστιβάλ, όμως, ανοίγει στις 21/10/1998. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση, εκτός από αφιερώματα και τιμητικές διακρίσεις στους Ελληνες δημιουργούς, θα υπάρξει έντονη παρουσία ντοκιμαντέρ από το διεθνή χώρο. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Χρ. Μαλαπάνης και ο νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ