ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγραμματίζονται απολύσεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

Πογκρόμ απολύσεων εκατοντάδων δημοσιογράφων προγραμματίζεται στην ΕΡΤ, με πρόσχημα την εξυγίανση της εταιρίας. Η ΕΣΗΕΑ, με χτεσινή της αιχμηρή, σε σκληρή γλώσσα, ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ της με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Παναγιώτου,καταγγέλλει το σχέδιο "σφαγής" των δημοσιογράφων. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με πρόταση νόμου, την οποία επεξεργάζεται η διοίκηση της ΕΡΤ. Με την πρόταση αυτή, από τους 550 περίπου εργαζόμενους δημοσιογράφους που υπηρετούν στην ΕΡΤ (από 1 μέχρι 15 χρόνια), με "δήθεν" συμβάσεις έργου, η ΕΣΗΕΑ πιστεύει ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να εκδιώξει περισσότερους από τους μισούς.

Στην ανακοίνωσή της τονίζεται ιδιαίτερα το απαράδεκτο μέχρι σήμερα καθεστώς "ομηρίας" των εργαζομένων δημοσιογράφων με συμβάσεις έργου, ενώ μιλά και για προσλήψεις "εργολάβων" της δημοσιογραφίας, με αμοιβές εκατομμυρίων το μήνα. Αφού, αναφέρεται στην ανακοίνωση, "επί τόσο χρονικό διάστημα η διοίκηση της ΕΡΤ εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη και την εργασία αυτών των ανθρώπων, τους οποίους τους κρατούσε σε μόνιμη ομηρία, ενώ ταυτόχρονα τους υπεραπασχολούσε καταβάλλοντάς τους εξευτελιστικές αμοιβές και τους ασφάλιζε με λιγότερες από τις μισές ημέρες εργασίας, έρχεται σήμερα και, διώχνοντάς τους, προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι έτσι οδηγεί στην εξυγίανση της ΕΡΤ". Την ίδια στιγμή, προσλαμβάνει "εργολάβους" της δημοσιογραφίας, με "αμοιβές εκατομμυρίων δραχμών το μήνα, οι οποίοι ούτε το πρόβλημα της τηλεθέασης και της διαφήμισης, ούτε κανένα άλλο πρόβλημά της λύνουν ή πρόκειται να λύσουν". Η διοίκηση της ΕΡΤ, όπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, συνάπτει ατομικές συμβάσεις με υπέρογκες αμοιβές, δυσανάλογες με τις αμοιβές της πλειονότητας των δημοσιογράφων, σπαταλά τεράστια ποσά σε άλλες αδικαιολόγητες δαπάνες και εκχωρεί ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης σε τρίτους.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ και με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, θα αγωνιστεί για την εργασία και το ψωμί των συναδέλφων, των οποίων οι θέσεις απειλούνται.

  • Η ΕΡΤ με χτεσινοβραδινή της ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ "προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση", δεν περιέχει σαφή και υπεύθυνη πρόταση και δε βοηθάει στην εξυγίανση της ΕΡΤ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ουσιαστικά δεν προβλέπεται να γίνει πογκρόμ απολύσεων, αφού θα γίνουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας από ένα έως τρία χρόνια. Ο αριθμός τους θα συμπληρώσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων δημοσιογράφων, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Προσωπικού. Οι θέσεις αυτές θα προκηρύσσονται, ενώ οι λοιπές συμβάσεις έργου θα αφορούν μόνον εκπομπές, που έχουν ως περιεχόμενο την "παροχή έργου".
Αλλαγές "διά χειρός σημιτικών" στην "Αυγή"

Διευθυντικές αλλαγές στα πλαίσια της κεντροαριστερής συνεργασίας και, προφανώς, για την επιτάχυνση των διαδικασιών "κεντροαριστερής" σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ προωθούνται στην "Αυγή" του Συνασπισμού.

Με οριακή πλειοψηφία, 6 υπέρ έναντι 5 κατά, το ΔΣ της Ανώνυμης Πολυμετοχικής Εταιρίας (της λέσχης των φίλων της "Αυγής"), που ελέγχει την εφημερίδα - πρωτοστατούντος, σύμφωνα με πληροφορίες, του Λ. Κύρκου και παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των συντακτών της εφημερίδας - αποφάσισε την πρόσληψη του Ανταίου Χρυσοστομίδη, γιου του πρώην διευθυντή της "Αυγής", Σοφιανού Χρυσοστομίδη.

Υπέρ της πρόσληψης του νέου διευθυντή ψήφισαν, εκτός των Λ. Κύρκου και Σ. Χρυσοστομίδη, και οι Λ. Βουτσάς, εκδότης, Β. Κωνσταντινίδης, Κρεμμυδάς, δικηγόρος, και ο νυν διευθυντής, Δ. Αλεξόπουλος, για την "εξασφάλιση" του οποίου καθιερώνουν και τη θέση του διευθυντή έκδοσης. Αντίθετοι ήταν ο Κ. Φιλίνης, και οι Δ. Στούμπος, Ν. Φίλης, Σ. Μαυροειδής και Μ. Γκανάς, συντάκτες της "Αυγής".

Ο νέος διευθυντής, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του γνωστού περιοδικού "Πλεϊμπόι", στη συνέχεια αρχισυντάκτης της εκπομπής"Φαντάστικο" και μέχρι πρότινος του περιοδικού "Ευ ζην", παρουσιάζεται ως φιλοσημιτικός, που έχει καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, τον Οκτώβρη φέρεται να συζητούσε να αναλάβει τη διεύθυνση του ΠΑΣΟΚικού περιοδικού "Εκφραση", που αντικατέστησε την εφημερίδα "Εξόρμηση" και αναφέρεται πως δεν κατέληξαν γιατί δε συμφώνησαν στο ύψος της αμοιβής του.

Από συντάκτες της "Αυγής", και άλλα στελέχη του ΣΥΝ, η κίνηση αυτή αλλαγής διευθυντή θεωρείται ως "ένα σημαντικό βήμα άλωσης της "Αυγής" από τους σημιτικούς". Αλλοι παράγοντες πρόσθεταν πως η κίνηση γίνεται βάσει εκτιμήσεων "σημιτικών" του ΣΥΝ για προωθούμενες εξελίξεις μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ... Πρόκειται για επιλογή παραγόντων που προσβλέπουν "απευθείας στη σημιτική εξουσία" και επιδιώκουν να "παίξουν" στις όποιες εξελίξεις, για τη συγκρότηση του "σημιτικού πόλου".

Πάντως, οι προωθούμενες διευθυντικές αλλαγές δεν προκαλούν μόνον τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων της "Αυγής", αλλά, φαίνεται, δημιουργούν πρόβλημα και στην ίδια την ηγεσία του ΣΥΝ. Η τελευταία που, τυπικά, δεν ελέγχει την εφημερίδα γιατί είναι εταιρία, αλλά "πολιτικά έχει λόγο", αναμένεται να συζητήσει το όλο πρόβλημα που δημιουργείται σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Οσον αφορά τους εργαζόμενους που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιτίθενται στις εξελίξεις αυτές, υπενθύμιζαν πως υπάρχει δέσμευση της διεύθυνσης, σε κάθε περίπτωση το οργανόγραμμα και το επιχειρηματικό σχέδιο να εγκριθεί από τους ίδιους για να ισχύσει. Ομως εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν τις αλλαγές παρά τη θέληση των εργαζομένων, στους οποίους δεσμεύονταν πως θα έχουν αποφασιστικό λόγο. Οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τις επόμενες μέρες, σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν, τη στάση τους σχετικά.

"Δεξιόστροφη" κριτική ΣΥΝ

Να εγκαταλείψει την τακτική της πυγμής και να υιοθετήσει την πρόταση για ουσιαστικό διάλογο, δημιουργικό, υπεύθυνο και δεσμευτικό, καλεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος την κυβέρνηση, παίζοντας ο ίδιος στα θολά νερά της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί αντί να καταγγείλει την ιδιωτικοποίηση της "Ιονικής" και των άλλων δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικού τομέα που είναι δεδομένη κυβερνητική απόφαση, την ώρα που οι εργαζόμενοι εντείνουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μεταθέτοντας το πρόβλημα, ζητά, απλώς, διάλογο!

***

Εκείνο που ζητάει ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την κυβέρνηση, γενικότερα, είναι να διαμορφώσει πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με κοινωνική στήριξη και συναίνεση. Το άγχος του, δηλαδή, είναι η έλλειψη συναίνεσης από τους εργαζόμενους στην κυβερνητική πολιτική - λες και μπορεί να υπάρξει συναίνεση στο ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημοσίου! Μάλιστα, για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ουσιαστικά, αποδίδει ευθύνες και στο συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να μην αντιδρά στις προκλήσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ετσι, δεν είναι τυχαίο πως στις χτεσινές δηλώσεις του, μια μέρα μετά τις κυβερνητικές προκλήσεις με τα ΜΑΤ, αποφεύγει να τις αναφέρει και να καταδικάσει τη δράση τους σε βάρος των εργαζομένων. Αντίθετα, εγκαλεί το συνδικαλιστικό κίνημα να κρατήσει την ψυχραιμία του και να διαδηλώνει μέσα από τις οργανώσεις του - και τώρα, ακόμα, που έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος του "Δούρειου Ιππου" που παίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες π.χ. ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και γι' αυτό επισύρουν τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων.

***

Ασφαλώς δεν είναι μόνον οι ενοχές του ΣΥΝ που στηρίζει τις ηγεσίες αυτές και συνλειτουργεί στο ρόλο του βαστάζου της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας στο όνομα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Προσηλωμένος στον εθνικό στόχο της ΟΝΕ ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ταυτόχρονα, προσπαθεί να συντηρήσει και το... όραμά του, της "κεντροαριστερής συνεργασίας" αλά Ζοσπέν είτε Ντ' Αλέμα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως στην πολιτική ορολογία του ΣΥΝ και όλων των ηγετικών στελεχών του δε γίνεται λόγος για δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά για... "δεξιόστροφη" - δηλαδή λίγο δεξιούτσικη - που μπορεί να έρθει και στα ίσα, αν μπει ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση! Γι' αυτό και ζητά, απλώς, μερεμέτια για τη βελτίωση της εικόνας της πολιτικής της, με συναίνεση των εργαζομένων, αντί για την ανατροπή της.

Γ. Ζ.

"ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"
Μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) οργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα την Κυριακή 7 Ιούνη,με αναχώρηση στις 8.00 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και επιστροφή στις 8.00 μμ.Η ΝΔΕ προτρέπει τους νέους και τις νέες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της, να γνωρίσουν το φυσικό αυτό δρυμό και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την προστασία του και την πολύπλευρη αξιοποίησή του.

Για πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές κινήσεις της ΝΔΕ και στο τηλέφωνο 3827.303.

Συζήτηση για τα προβλήματα της Ηπείρου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η ΚΟΑ προσκαλούν σε εκδήλωση - δημόσιο απολογισμό της κοινοβουλευτικής δράσης του βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα και σε συζήτηση για την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα της Ηπείρου.

Η εκδήλωση γίνεται την Τρίτη 2 Ιούνη 1998 στις 8 το βράδυ στην ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).

Σημαντικά αφιερώματα στον "902 ΤV"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", τα αφιερώματα:

Σήμερα Σάββατο 30 του Μάη 1998 στις 7 το απόγευμα:

"ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ".Η δολοφονία του 34χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη το 1948, στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου, που προκάλεσε πολλά ερωτήματα με φανερή ανάμειξη των ξένων δυνάμεων. Οι προσπάθειες των τότε αρχών για την απόδοση της δολοφονίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που οδήγησε στην καταδίκη ενός αθώου. Πρόκειται για μια υπόθεση που οι αμερικανικές υπηρεσίες κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά.

Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

Αύριο Κυριακή 31 του Μάη στις 8.30 μμ:

"ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ".Ελεύθερη Ελλάδα. Η κυβέρνηση του βουνού και οι θεσμοί της (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Λαϊκή Δικαιοσύνη), όπως καταγράφονται από μαρτυρίες αγωνιστών, πρωταγωνιστών, κείμενα και φωτογραφίες της εποχής. Επιμέλεια - παρουσίαση Ντίνα Δασκαλοπούλου.

"ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ",ώρα 8.30 μμ. 51 χρόνια από τη δολοφονία του στρατηγού Σαράφη 31 Μάη 1957. Μια δολοφονία που παρά τις προσπάθειες των τότε αρχών να παρουσιαστεί σαν τροχαίο, όλα έδειχναν και δείχνουν ότι επρόκειτο για πολιτική δολοφονία, που σχεδίασαν και εκτέλεσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

ΚΥΨΕΛΗ
Συνεστίαση του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Ανω Κυψέλης και το Τμήμα Οικοδόμων πραγματοποιούν, αύριο Σάββατο και ώρα 8.30 μμ στην ταβέρνα "Η ΖΩΗ" (Φαιδριάδων 81 τηλ.: 86.44.726), συνεστίαση για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Θα γίνει μεγάλο γλέντι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ