ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αγώνας για το οριστικό διώξιμο των βάσεων

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού προχώρησε ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη στην ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών Βάσεων στην Ελλάδα έως τις 6 του Νοέμβρη 1999. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της αναφέρει:

"Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο την προσήλωση της κυβέρνησης Σημίτη στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Νέας Τάξης στην περιοχή, υποθηκεύοντας ακόμη περισσότερο την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και αδιαφορώντας για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην περιοχή.

Οι βάσεις - θλιβερό απομεινάρι της αποικιοκρατίας - όχι μόνο δε μας προστατεύουν από γνωστές επιθέσεις και απειλές, αλλά αντίθετα υπονόμευσαν την εθνική μας ανεξαρτησία και μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ με ολέθριες επιπτώσεις.

Είναι γνωστός ο ρόλος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών Βάσεων στην πατρίδα μας με την υπονομευτική τους - για την αμυντική μας ικανότητα - δράση, από την εγκατάστασή τους το 1953 μέχρι σήμερα.

Κατά τον Αττίλα - 2 με παρεμβολές από τις Βάσεις ηλεκτρονικού πολέμου Ν. Μάκρης και Γουρνών αποπροσανατόλισαν τα όργανα ελληνικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα αυτά να αποτύχουν στην αποστολή τους.

Η αποθήκευση 30 τουλάχιστον ατομικών βομβών στη βάση του Αραξου είναι θανάσιμη απειλή για την πατρίδα μας. Γνωστός είναι, επίσης, ο ρόλος των κατασκοπευτικών αεροπλάνων AΒΑΚΣ που σταθμεύουν στο Ακτιο. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους Αμερικάνους και τους ΝΑΤΟικούς στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης και των Σέρβων της Βοσνίας, αλλά και στον Πόλεμο του Κόλπου. Αύριο μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον της πατρίδας μας, σε ενδεχόμενη εμπλοκή με την Τουρκία.

Είναι πλέον συνείδηση του κάθε φιλειρηνικού Ελληνα πολίτη ότι οι βάσεις εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά στρατηγικά σχέδια και όχι την άμυνα της χώρας μας. Αντίθετα, μετατρέπουν τη χώρα μας σε κέντρο προκλήσεων και ορμητήριο κατά φίλων λαών της περιοχής. Επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική ζωή του τόπου και θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το φιλειρηνικό κίνημα να καταδικάσει τη νέα τάξη υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης - με την παράταση της συμφωνίας παραμονής των βάσεων - και να βρεθεί στις επάλξεις του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για το οριστικό διώξιμο των βάσεων από τη χώρα μας.

Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας να δώσουν την περήφανη απάντηση των αγωνιστών της ειρήνης κατά της επαίσχυντης συμφωνίας.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

  • Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης,διερμηνεύοντας τη θέληση του λαού της πόλης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την εν κρυπτώ και παραβύστω υπογραφή συμφωνίας για την παράταση της παραμονής των Αμερικανικών Βάσεων στη χώρα μας, συμφωνία που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες του λαού μας. Επίσης η Επιτροπή, απαιτεί απάντηση στο ερώτημα: "Τι ρόλο παίζουν οι βάσεις στη χώρα μας; Τι σκοπιμότητες και συμφέροντα υπηρετούν;".
ΠΑΣΟΚ
Νέος γύρος "μαχαιρωμάτων"

Πιστός στο "ύφος" και το "ήθος" του, ο Θ. Πάγκαλος επιτέθηκε χτες σε Χρ. Παπουτσή και "εσωκομματική αντιπολίτευση"

Σκηνικό επαναλαμβανόμενων "συντροφικών μαχαιρωμάτων", που φτάνει, όπως στην περίπτωση Παπουτσή - Πάγκαλου, να θυμίζει "εμπόλεμη σύρραξη", συνεχίζει να εμφανίζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Παρά την προπαγάνδα περί "ομοψυχίας", που μπορεί να αποτυπώνει τη συμφωνία όλων των πτερύγων του ΠΑΣΟΚ στη στρατηγική της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά όχι τα προσωπικά παιχνίδια και τις επιδιώξεις διαφόρων μελών και ομάδων του κόμματος, η "ειδυλλιακή" εικόνα διαταράχτηκε, αυτή τη φορά με αφορμή συνέντευξη του κοινοτικού επιτρόπου Χρ. Παπουτσή, ο οποίος, όπως και το σύνολο της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τον Θ. Πάγκαλο.

Ο Χρ. Παπουτσής, που φέρεται εν δυνάμει "αρχηγός" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", δήλωσε υπέρμαχος της ΟΝΕ, αλλά έσπευσε ταυτόχρονα να αναφέρει ότι "εκσυγχρονισμός με ΜΑΤ δε γίνεται"... Η φράση του προκάλεσε αντίδραση του Δ. Ρέππα, ο οποίος είπε ότι "ο καθένας έχει την άποψή του", αλλά ενημέρωσε τον επίτροπο πως "οι αστυνομικές δυνάμεις είναι που τρομοκρατούνται"! Εξαιρετικά δηκτική ήταν η απάντηση του Στ. Μανίκα, ο οποίος κάλεσε ουσιαστικά τον επίτροπο να ασχολείται με τα θέματα αρμοδιότητάς του..., είπε πως "δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα οπαδός μιας συνδικαλιστικής μειοψηφίας και ταυτόχρονα οπαδός μιας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων". Κατηγόρησε, δε, τον Χρ. Παπουτσή για "μη διαχρονική ευαισθησία", υπαινισσόμενος τη σιωπή του, όταν τα ΜΑΤ χτυπούσαν επί Α. Παπανδρέου...

Εκείνος, όμως, που πραγματικά ξεσπάθωσε, ήταν ο Θ. Πάγκαλος που διέγνωσε στις δηλώσεις του επιτρόπου επιρροή της ...Αλέκας Παπαρήγα! Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αποκάλεσε "αχαρακτήριστο" και "ακραίο" τον τρόπο του επιτρόπου, απαγόρευσε στον Χρ. Παπουτσή, επειδή φέρει την ιδιότητα του επιτρόπου, να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική ζωή (!), αποκάλεσε "γελοιότητες" τις απόψεις του λόγω της θέσης που κατέχει στην Κοινότητα, του συνέστησε "να παραιτηθεί" και έφτασε σε σημείο, με απειλητικό ύφος, να του απευθυνθεί, λέγοντάς του "να βάλει μυαλό γιατί κάποιος στο τέλος θα του το βάλει, χωρίς να του αρέσει"... Οσο για την "εσωκομματική αντιπολίτευση", υποστήριξε ότι "δημαγωγεί ασύστολα", ότι "υιοθετεί τις πιο ανεύθυνες και κίτρινες σελίδες του Τύπου", ότι προκαλεί "τα γέλια" και ειρωνεύτηκε τα μέλη της που από κεντρογενείς εμφανίζονται ως "ακραιφνείς μαρξιστές". Διαπίστωσε, δε, πρόβλημα, γιατί κάποιοι από τους διαφωνούντες ανήκουν σε ηγετικές θέσεις...

Αργά χτες το βράδυ σε ανακοίνωση - απάντησή του, ο Χρ. Παπουτσής κάνει λόγο για "παραλήρημα" Πάγκαλου και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι"είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη η ποιότητα και το ήθος του λόγου του κ. Πάγκαλου"...

ΤΕΙ
Εμμένει η κυβέρνηση στον περιορισμό του ασύλου

Ο υφυπουργός Παιδείας, με προτροπή της ΝΔ, απέσυρε δική του πρόταση, για αυξημένη πλειοψηφία για την άρση του ασύλου

Εμμένει η κυβέρνηση στον περιορισμό του δικαιώματος του πανεπιστημιακού ασύλου στα ΤΕΙ και δείχνοντας μία πρωτόγνωρη "ευαισθησία" στις εκκλήσεις της ΝΔ χτες στη Βουλή, απέσυρε δική της πρόταση που έκανε πιο "αυστηρή" την απαιτούμενη πλειοψηφία για την άρση της ασυλίας.

Συγκεκριμένα ενώ σήμερα ισχύει ότι για την άρση της ασυλίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της συνέλευσης του ΤΕΙ, με το νομοσχέδιο προτείνεται η πλειοψηφία των 2/3 να αφορά το συμβούλιο του ΤΕΙ που είναι πιο ολιγομελές όργανο. Χτες στην αρχή της συνεδρίασης ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, δήλωσε ότι αλλάζει τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο και ανεβάζει την απαραίτητη πλειοψηφία στα 3/4 του συμβουλίου καθιστώντας έτσι πιο "δύσκολη" την απόφαση για άρση της ασυλίας.

Με τη ρύθμιση διαφώνησε η ΝΔ και με πρόσχημα τους πρόσφατους βανδαλισμούς στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ζήτησε να μην αλλάξει η διάταξη, προτροπή με την οποία έσπευσε αμέσως να συμφωνήσει ο Γ. Ανθόπουλος αποσύροντας τη νέα διάταξη των απαιτούμενων 3/4.

Καταγγέλλοντας τη στάση αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας. τόνισε ότι την "ευαισθησία" που έδειξε η κυβέρνηση στις παρατηρήσεις της ΝΔ για τον περιορισμό του ασύλου δεν τη δείχνει και στο θέμα των εκτάκτων των ΤΕΙ παρ' όλες τις παρατηρήσεις που γίνονται για το θέμα από αρκετούς βουλευτές. "Πότε παραβιάστηκε το άσυλο", αναρωτήθηκε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δράση των κουκουλοφόρων που δρουν προβοκατόρικα με σκοπό τη συκοφάντηση του ασύλου. Με πρόσχημα την "υπεράσπιση" του Πανεπιστημίου σφαγιάστηκε το 1973 η ελληνική νεολαία, τόνισε ο Απ. Τασούλας υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι αυτή η "υπαναχώρηση" της κυβέρνησης γίνεται αυτές τις μέρες που ο αυταρχισμός είναι στην κορύφωσή του και τα ΜΑΤ είναι στους δρόμους ενάντια στους "εχθρούς - απεργούς".

Στο συζητούμενο νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τροπολογίες για την τακτοποίηση των εκτάκτων των ΤΕΙ, του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, του Ειδικού Προσωπικού των ειδικών σχολείων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΤΕΙ.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Βραδιά Ελληνοκουβανικής Φιλίας

Βραδιά Ελληνοκουβανικής Φιλίας διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου,στις 8.00 μμ,στο λιμανάκι της ΔΕΗ,στο Κερατσίνι.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στο δίκαιο αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί. Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Κούβας. Θα υπάρχουν θαλασσινοί μεζέδες, ενώ θα συμμετάσχει και η λαϊκή ορχήστρα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής. Το κόστος της συμμετοχής είναι 3.000 δρχ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου παρακαλεί τους φίλους της ειρήνης να συμβάλουν στην αποστολή αντιβιοτικών ευρέως φάσματος στην Κούβα. Μπορούν να φέρουν τα αντιβιοτικά μαζί τους το βράδυ στην εκδήλωση ή να τηλεφωνήσουν στο 4616.020.

"Οι φιλειρηνιστές στο Κερατσίνι στρατεύονται με το λαό της Κούβας για την παγκόσμια ειρήνη. ΝΑΙ στην αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας - Κούβας".

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα

Το νομοσχέδιο που εισαγάγει έμμεσα την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τιτλοφορώντας το "Παλλαϊκή Αμυνα". Στο σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας της παλλαϊκής άμυνας, όσον αφορά τη δομή, το προσωπικό και το ρόλο της συνολικά στην εθνική άμυνα.

Η διάρκεια της υπηρεσίας στην Παλλαϊκή Αμυνα, καθορίζεται με απόφαση των ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ, όμως ορίζεται ότι η διάρκεια επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 ημέρες κάθε έτος, ενώ η πρακτική εξάσκηση σε θέματα οπλισμού για τις γυναίκες έχει επικουρικό χαρακτήρα.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Ακινησία στα ελληνοτουρκικά

"Ακινησία" στα ελληνοτουρκικά, διαπίστωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει πρόσκληση για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του την προσεχή Δευτέρα στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει λάβει κάποιο αντίστοιχο αίτημα από τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ με τον οποίον θα παραβρεθεί στην Παρευξύνεια Διάσκεψη στη Γιάλτα.

Ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως είναι "περιττό" το όποιο Σύμφωνο μη επίθεσης με την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες μετέχουν σε πολλούς οργανισμούς των οποίων το καταστατικό υπαγορεύει συνθήκες καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Διόλου ενθαρρυντικός ήταν ο υπουργός και στο θέμα της συζήτησης για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς, όπως είπε, το τεχνικό θέμα των μέτρων θα μπορούσαμε να το τελειώσουμε αυτή τη στιγμή, αλλά η Αγκυρα, διαπίστωσε ο Θ. Πάγκαλος, επιδιώκει μέσω αυτής της συζήτησης την προώθηση στρατηγικών της στόχων.

ΒΟΥΛΗ
Προ ημερήσιας για την ΟΝΕ

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ΟΝΕ θα γίνει στη Βουλή, σήμερα το βράδυ. Η συζήτηση, που γίνεται σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, θα μεταδοθεί απευθείας από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ