ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Διάλογος" αποκλειστικά για το ξεπούλημα
  • Νέα κυβερνητικά κόλπα για να "σπάσει" η απεργία στην Ιονική Τράπεζα αποδεικνύεται και πάλι ο ψευτοδιάλογος στον οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι
  • Οι "δεσμεύσεις" δεν αποτελούν καμιά απολύτως διασφάλιση για τους εργαζόμενους, εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ιονικής

Η απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας είναι δεδομένη και η σχετική διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά! Τα ΜΑΤ δεν πρόκειται να φύγουν από την Τράπεζα, αν δε διακοπεί η απεργία! Το όποιο κόστος μπορεί να υπάρξει για το νέο ιδιοκτήτη από τη συζήτηση για την όποια διασφάλιση θέσεων εργαζομένων, θα αφαιρεθεί από το τίμημα της πώλησης! Τα παραπάνω δήλωσε χτες, αμέσως μετά το "διάλογο" που είχε με εκπροσώπους των διοικήσεων της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιονική, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αποδεικνύοντας με τον χειρότερο - για την Ιονική και τους εργαζόμενους - τρόπο πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της κάθε συζήτηση στην οποία επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου (συμμετείχαν επίσης οι Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππας) με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ηγεσιών, τα δύο μέρη δε συμφώνησαν στο κύριο ζήτημα που είναι η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, ενώ ασαφές είναι το πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου περί "κατοχύρωσης του υφιστάμενου κανονισμού προσωπικού" και με τη νέα ιδιοκτησία. "Οι διασφαλίσεις προς στιγμή δε φαίνονται να υπάρχουν", ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου των εργαζομένων της Ιονικής, που είπε ότι ο Σύλλογος θα συμβουλευτεί σχετικά τους νομικούς του συμβούλους.

Το νέο "κόλπο" των κυβερνώντων για να σπάσουν την κινητοποίηση στην Ιονική βρίσκεται στον ισχυρισμό ότι ο "κανονισμός προσωπικού που ισχύει σήμερα και που κατά τη γνώμη των εργαζομένων τούς καλύπτει, θα κληροδοτηθεί και στους νέους ιδιοκτήτες της Τράπεζας". Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ο ισχύων κανονισμός "στην πραγματικότητα δεν επιτρέπει απολύσεις, αν δε συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι, που κύρια συνδέονται με συγκεκριμένα παραπτώματα των εργαζομένων, αλλά και σε περίπτωση που γίνει κάποια απόλυση, η αποζημίωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη". Ολο αυτό το πλαίσιο βέβαια, όπως είπε και ο Κ. Μαρκάκης, δεν αποτελεί καμιά απολύτως διασφάλιση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, ενεργώντας ως εντολοδόχος των υποψήφιων μνηστήρων της Ιονικής, συνδέει ακόμα και αυτές τις αόριστες διακηρύξεις για τους εργαζόμενους με συμπληρωματικό μποναμά που σκοπεύει να δώσει στον όποιο νέο ιδιοκτήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσο η διατήρηση του κανονισμού προσωπικού θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία πώλησης είπε πως "ο κανονισμός αποτελεί στοιχείο της Ιονικής και άρα η αξιολόγηση της τράπεζας έχει ενσωματωμένο αυτό τον κανονισμό", υπονοώντας προφανώς κάποιες "εκπτώσεις" στο τίμημα ξεπουλήματος.

Απόλυτα αρνητικός ήταν ο Γ. Παπαντωνίου και στο θέμα που του έθεσαν οι συνδικαλιστές για αποχώρηση των ΜΑΤ από την Τράπεζα. Ο γραμματέας του Συλλόγου μάλιστα είπε ότι "προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος είναι να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το Μηχανογραφικό Κέντρο". Ο υπουργός βέβαια,απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε το αίτημα λέγοντας "όλα θα λυθούν, όταν η Ιονική λειτουργήσει κανονικά"...

Η απεργία συνεχίζεται

Η απεργία συνεχίζεται κανονικά, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Μαρκάκης.Υπάρχει, είπε, μια αντίθεση στο ιδιοκτησιακό θέμα της Τράπεζας και συμπλήρωσε ότι "η απεργία θα συνεχιστεί και μετά τις 19 του μήνα, αν δε βρεθεί λύση".

Για δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, που παρέπεμψε το θέμα στους εργαζόμενους της Ιονικής, οι οποίοι θα εξετάσουν την πρόταση της κυβέρνησης. Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για δέσμευση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα παλιότερο αίτημα της ΟΤΟΕ που αφορά τη σύσταση ενιαίου ταμείου ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στήριγμα των απεργών η αλληλεγγύη

Κατέρρευσε στο Δικαστήριο το στημένο κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται η, εκ νέου, ποινικοποίηση της απεργίας

Το ίδιο "έργο" επαναλήφθηκε και χτες στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής Τράπεζας στον Πειραιά, καθώς στις 4.30 τα χαράματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έβαλαν στο κτίριο τέσσερις Διευθυντές! Μαχητική είναι η απάντηση των απεργών και των εργαζομένων του Πειραιά εκεί έξω από τον πολιορκούμενο χώρο, όπου έγινε χτες το απόγευμα συναυλία αλληλεγγύης.

Στο μεταξύ, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας,όπου οδηγήθηκε αυτή τη φορά η απεργία που έχει κηρύξει στην Ιονική η ΟΤΟΕ, με το αίτημα να κηρυχτεί - και αυτή - παράνομη και καταχρηστική - κατέρρευσε το σαθρό κατηγορητήριο της διοίκησης της Τράπεζας κατά την εκδίκαση, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία για την υποβολή εγγράφων μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Στελέχη της Ομοσπονδίας που κατέθεσαν σαν μάρτυρες, κατάγγειλαν ως "προσχηματικό και κακόπιστο" τον ισχυρισμό της διοίκησης της Ιονικής για μη έγκαιρη ενημέρωσή της για την πραγματοποίηση της απεργίας, τονίζοντας ότι η απόφαση για απεργία έγινε γνωστή σε όλους, αμέσως μόλις πάρθηκε. Επισήμαναν ότι τα αιτήματα της απεργίας σχετίζονται με τις θέσεις της ΟΤΟΕ για όλο τον κλάδο, καθώς και ότι η απεργία αυτή αποβλέπει στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και δεν περιορίζεται στην προστασία των συμφερόντων μόνο των εργαζομένων της Ιονικής.

Συμπαράσταση

Ψήφισμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής και καταδίκης των φαινομένων βίας και τρομοκρατίας, εγκρίθηκε κατά την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ.Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η επιλογή αυτών των ενεργειών από την κυβέρνηση, δείχνει την αδυναμία της να πείσει για την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η οποία απορρίπτεται από τον εργαζόμενο λαό. "Η συνδιάσκεψη - υπογραμμίζεται - απέρριψε το ψευτοδίλημμα ότι "παρακωλύεται" η εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού από τον αγώνα των εργαζομένων στην Ιονική. Καλούμε τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, να αναπτύξουν κοινή δράση με τους εργαζόμενους και μικρούς αγρότες για να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και να ανατραπεί η φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ".

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας εκφράζει με ψήφισμά του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). "Εμείς οι ηθοποιοί" - αναφέρεται στο ψήφισμα - "αναπόσπαστο κομμάτι των εργαζομένων της χώρας μας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας και καταδικάζουμε την τρομοκρατική και αυταρχική αντιμετώπιση των οργάνων καταστολής της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης".

Στο "δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας", συμπαραστέκεται επίσης το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αθήνας.Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πετρούπολης, Καματερού, Ανω Λιοσίων καλεί σε κλιμάκωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων - ασφαλιστικού, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα "κατάπτυστη" ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ για διασπαστικές "μειοψηφίες" στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ,καταγγέλλει την κυβέρνηση για το προσχεδιασμένο χτύπημα στους απεργούς Αθήνας - Πειραιά. Οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής. Τον αυταρχισμό καταγγέλλει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

- "Προβοκατόρικο" χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της Κυριακάτικης "Καθημερινής" με τον τίτλο "Παρεμβάσεις" του Δ. Λεβεντάκου,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα γνωστά επεισόδια στον Πειραιά και το χτύπημα της πανεργατικής συγκέντρωσης, ξεκίνησαν από το γεγονός ότι η Αστυνομία συνέλαβε απεργοσπάστες!

Απαντώντας στον αλλόκοτο ισχυρισμό ότι η Αστυνομία "συλλαμβάνει απεργοσπάστες" (!), το συνδικάτο ρωτάει τον δημοσιογράφο από πότε γνωρίζει ότι η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις απεργοσπαστών; "Γιατί εμείς - αναφέρεται - έχουμε άπειρα παραδείγματα όπου η αστυνομία, υπακούοντας στις εντολές της εργοδοσίας, περιφρουρεί τους απεργοσπάστες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην Ιονική, όπου δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ περιμένουν μάταια απεργοσπάστες για να λειτουργήσουν το Μηχανογραφικό Κέντρο".

ΕΣΑΚ
ΟΧΙ στον ψευτοδιάλογο

Αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα πρότεινε η Κίνηση, σε σύσκεψη ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Συλλόγου Ιονικής, χωρίς να εισακουστεί

Η αποδοχή του "διαλόγου" με την κυβέρνηση, από τις διοικήσεις των ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων Ιονικής,παρά τη δεδομένη κυβερνητική απόφαση για πώληση της τράπεζας, αποφασίστηκε χτες το πρωί σε σύσκεψη στη ΓΣΕΕ, όπου απορρίφθηκε πρόταση στελεχών της ΕΣΑΚ, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μη συμμετοχή σε τέτοιο διάλογο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε στη συνέχεια ότι "λύση θα δοθεί μόνο από το διάλογο", ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ιονικής, Γ. Μαρκάκης, ότι "στην εμμονή της κυβέρνησης, απαντάμε με τη δική μας επιμονή να συνεχιστεί ο αγώνας". Ωστόσο, η απόφαση για "διάλογο" με ειλημμένες αποφάσεις είχε παρθεί.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι Γ. Μαυρίκος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Α. Αντύπας,μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και Χ. Κακαβάς,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της Εμπορικής, σημειώνουν ότι πρότειναν:

"Το συνδικαλιστικό κίνημα να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία του το δήθεν διάλογο που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Μόλις χτες η Κυβερνητική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε το ξεπούλημα της Ιονικής και επ' αυτού, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι, δε χωρά καμιά συζήτηση από την πλευρά τους. Ουσιαστικά, λοιπόν, η κυβέρνηση στήνει παγίδα με τον ψευτοδιάλογο και ζητά διευκόλυνση για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Η πρότασή μας για καταδίκη αυτής της τρικλοποδιάς και μη συμμετοχή δεν έγινε δεκτή από τις άλλες παρατάξεις.Η ευθύνη τους για τη νομιμοποίηση του ψευτοδιαλόγου είναι μεγάλη και γίνεται μεγαλύτερη, όταν αυτή η νομιμοποίηση προσφέρεται, ενώ τα ΜΑΤ παραμένουν στη θέση τους".

Πρότειναν, επίσης, αγωνιστικό πρόγραμμα μέχρι τις 19 Ιούνη,με συντονισμό σε τράπεζες - ΔΕΚΟ, που προέβλεπε αν η απεργία της ΟΤΟΕ κηρυχτεί παράνομη: "Το σωματείο να κηρύξει νέα απεργία. Η ΟΤΟΕ να κηρύξει 48ωρες παντραπεζικές και κάλυψη της Ιονικής κάθε βδομάδα. Τα Εργατικά Κέντρα να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μπροστά στα καταστήματα της Ιονικής σ' όλους τους νομούς της χώρας. Η ΓΣΕΕ να κηρύξει για όλες τις ΔΕΚΟ 48ωρη κινητοποίηση απεργιακή και να καλύψει την Ιονική".

  • Για διάλογο - "παγίδα" που προτείνει η κυβέρνηση, κάνει λόγο η Αυτόνομη Παρέμβαση σε ανακοίνωσή της.
ΚΚΕ
"Πρόβατα επί σφαγή" θέλουν τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

"H κυβέρνηση και μια σειρά συνδικαλιστές επιχειρούν να σύρουν τους εργαζόμενους της ΙΟΝΙΚΗΣ ως πρόβατα επί σφαγή. Αυτό αποδείχνει το γεγονός ότι έσπευσαν στην απάτη του "διαλόγου", τη στιγμή που η κυβερνητική απόφαση, να ξεπουληθεί η ΙΟΝΙΚΗ, είναι δεδομένη!

Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι εγγυάται τις θέσεις εργασίας. Το πόσοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν στην εργοδοσία, θα το καθορίσει ο ίδιος ο ιδιώτης και κανένας άλλος. Αυτός θα χρησιμοποιήσει το προσωπικό, για όσο καιρό του χρειάζεται, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Μετά θα απολύσει όσους θα θεωρεί ότι είναι περιττοί!

Επομένως η κυβέρνηση παζαρεύει την ημερομηνία της απόλυσης των εργαζομένων! Κι αυτό ακριβώς θέλει να συζητήσει με τους συνδικαλιστές, για να πείσει τους εργαζόμενους της ΙΟΝΙΚΗΣ!.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχθεί αυτή τη μεθόδευση. Σήμερα η απάντηση είναι μία: ενότητα και κοινός αγώνας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ - Τράπεζες - ιδιωτικό τομέα, κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά των μέτρων καθιέρωσης νέων εργασιακών σχέσεων και για καμιά συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο".

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εκτίθεται όλο και περισσότερο, τη στιγμή που δεν παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες και υπονομεύει τους πανελλαδικά συντονισμένους αγώνες.

Την πρωτοβουλία πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι από "τα κάτω". Σήμερα, πριν να είναι πολύ αργά".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ