ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Υπάρχει και "καλή ΟΝΕ"

Προβάλλοντας την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει πορεία προς την ΟΝΕ και ταυτόχρονα υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί "δεν πρόβαλε διαπραγματευτικές αξιώσεις ούτε διαμόρφωσε κατάλληλες συμμαχίες για την τελική επιλογή των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ".

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ για "την Αριστερά στην Ευρώπη" η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί τμήμα "της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής, με σταθερές αξίες για την κοινωνία του αύριο με την πλήρη απασχόληση, τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, την ισότητα".

Επέκρινε δε την κυβέρνηση επειδή "έχει συκοφαντήσει κατά το χειρότερο τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική", κατηγορώντας τη μάλιστα, επειδή με "την πολιτική της υπονομεύει όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας αυτού του στόχου".Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η "Ελλάδα είχε στη διάθεσή της το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές και να προωθήσει συγκλίσεις προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα", υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι "το κοινωνικά αναγκαίο, το πολιτικά εφικτό θα ήταν να γίνουν οι προσαρμογές στην ώρα τους, να μειωθούν οι αποκλίσεις, να υπάρξουν υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής".

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό είπε ότι η αποκοπή της Ελλάδας από τις διαδικασίες της "ευρωπαϊκής ενοποίησης θα σημάνει επικίνδυνη περιθωριοποίηση και δυσάρεστες συνέπειες, τόσο στην οικονομία όσο και την εξωτερική πολιτική της χώρας".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιταλίας και της Γαλλίας διεκδίκησε συμμετοχή στη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει "εάν θα ανοίξει το δρόμο για μεταβολή του σκηνικού των συσχετισμών και των πολιτικών που εφαρμόζονται ή εάν, σε συνεργασία με τις συντηρητικές δυνάμεις, θα επιμείνουν στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Θα υπάρξουν ενδιάμεσες απώλειες"

Σε μια άκρατη διαφήμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, εμφανίζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ ως "γη της επαγγελίας", ομολογώντας όμως ότι η πορεία θα είναι δυσβάστακτη για τον λαό αφού θα υπάρχουν "κάποιες ενδιάμεσες απώλειες" όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι οποιοσδήποτε δρόμος εκτός από την ΟΝΕ θα είναι καταστροφικός αφού όπως ισχυρίστηκε θα "είναι δρόμος της παρακμής και της εθνικής ήττας". Αντίθετα κατά τον ίδιο, η ΟΝΕ θα σημάνει "ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, σταθερότητα και ανάπτυξη, ισχυρό νόμισμα, δυνατότητα να φέρουμε τα κοινωνικά θέματα στο επίκεντρο" και άλλα τέτοια "θαυματουργά" πράγματα.

Περιγράφοντας μια χώρα περίπου χωρίς προβλήματα, είπε ότι ποτέ άλλοτε δεν "είχαμε κατά κεφαλήν εισόδημα τόσο ψηλό, ποτέ δεν υπήρχε τόση δημοκρατική ζωή και τόση ελευθερία όση υπάρχει σήμερα", της οποίας προφανώς εγγυητές είναι τα ΜΑΤ που το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει πια ακριβώς είναι αυτή η "καλύτερη δημοκρατία" που υπήρξε ποτέ.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε την κυβέρνηση για να βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ και αναγνώρισε έμμεσα το αέναο της λιτότητας λέγοντας ότι και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ "προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και ο ανταγωνισμός θα οξυνθεί".

Εμμεση ήταν η αναφορά που έκανε ο Κ. Σημίτης στο θέμα της απεργίας στην Ιονική λέγοντας ότι "αυτοί οι άνθρωποι αντιδρούν στις αλλαγές τις οποίες όμως έχει ανάγκη ο τόπος για να προχωρήσει". Ισχυρίστηκε ότι το ξεπούλημα της Ιονικής γίνεται "για το συμφέρον των ίδιων των εργαζομένων, για να μην αντιμετωπίσουν αύριο σε μεγάλη έκταση την ανεργία".

"Η αναπροσαρμογή θα χρειαστεί χρόνο, προσπάθειες και κάποιες ενδιάμεσες απώλειες", είπε και συνέχισε ομολογώντας ότι δεν μπορεί να καταργηθεί το "κόστος μετάβασης γιατί θα έπρεπε να καταργήσουμε την ίδια τη μετάβαση".

Κατά τα ειωθότα είπε, ότι η ΝΔ στην τριετία που κυβέρνησε επέδειξε μεγάλη αναποτελεσματικότητα ενώ μιλώντας γενικώς για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι "άλλοτε με την παραδοσιακή ξύλινη γλώσσα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη άλλων εποχών, των εποχών του προστατευτισμού του κράτους παροχών, της κλειστής κοινωνίας. Αλλοτε διαφωνούν, άλλοτε συμφωνούν. Θέλουν την ΕΕ αλλά δε θέλουν τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, θέλουν συμμετοχή στην ΟΝΕ αλλά τη μη εφαρμογή των σχετικών συνθηκών".

Αφού τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια δύσκολα, ισχυρίστηκε ότι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την αντιπολίτευση, είναι ότι "εμείς λέμε ο ελληνικός λαός μπορεί, η Ελλάδα θέλει και μπορεί, ενώ η αντιπολίτευση επειδή δεν μπορεί η ίδια, θέλει να φέρει τον λαό στα μέτρα της".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιστεύουμε πιο πολύ στην ΟΝΕ

Από τη συνήθη σκοπιά του "καλύτερου διαχειριστή" της πορείας προς την ΟΝΕ παρενέβη χτες στη συζήτηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής.Αφού επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι αυτή που πραγματικά πιστεύει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εστίασε στις εσωκομματικές αντεγκλήσεις που εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε την ομιλία του Κ. Σημίτη προσπάθεια "για να πείσετε τους διαφωνούντες" στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη κόντρα του επιτρόπου, Χρ. Παπουτσή, και του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, επισήμανε ότι "εκθέτει τη χώρα".

Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε για μια φορά ακόμα την κυβέρνηση για "υποβάθμιση" της χώρας έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, λόγω της μη ένταξης στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, λέγοντας ότι "η κυβέρνησή σας στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων". Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν μια σειρά συνέπειες εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, όπως η ένταση των νομισματικών πιέσεων που θα συνεχίσουν να κρατούν υψηλά τα επιτόκια, καθώς και η σύνδεση της ένταξης της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ με εθνικά θέματα.

Αναφορικά με τη μελλοντική πορεία της χώρας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που να το διασφαλίζουν. Μάλιστα τόνισε πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσχερέστερη θέση στο άμεσο μέλλον σε σχέση με τις χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΥΡΩ, αφού η ένταξη τους παρέχει προνόμια όσον αφορά τις επενδύσεις και τα επιτόκια. Ειδικά για το κριτήριο του πληθωρισμού, υποστήριξε ότι είναι ανέφικτο να επιτευχθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Καταλήγοντας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αναξιοπιστία, αναποτελεσματικότητα και ατολμία. Ιδίως για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε ένταση των ρυθμών, χαρακτηρίζοντας "κοροϊδία" τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ιδιωτικοποίηση μόνο των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. Κριτική άσκησε και για το θέμα της "Ολυμπιακής", μιλώντας για διατήρηση κομματικών διοικήσεων, οι οποίες - όπως υποστήριξε - κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εταιρίας. Είπε δε πως η κυβέρνηση "παίζει στο βάθος του μυαλού της" με την προοπτική της αποκρατικοποίησης χωρίς να το λέει ανοιχτά. Για την Ιονική υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις Σημίτη προεκλογικά για μη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σήμερα προκαλούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Για μια ΟΝΕ με... αγγελικό πρόσωπο

Στη βάση της θεωρίας περί μιας ΟΝΕ με "κοινωνικό πρόσωπο", στήριξε κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας την τοποθέτησή του. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "το θεσμικό πλαίσιο της ΟΝΕ δεν περιλαμβάνει ως κριτήρια την απασχόληση, το επίπεδο αμοιβών και την κοινωνική συνοχή, που θα έδιναν ανθρώπινο χαρακτήρα στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην ουσία η οικονομική πολιτική για την Ενωμένη Ευρώπη θα χαράσσεται από κάποιους τεχνοκράτες χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και τις συνέπειές της θα υφίστανται τα κράτη - μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό γιατί σκοπίμως δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λειτουργεί. Αντί δηλαδή η νομισματική ένωση να είναι η κατάληξη της πολιτικής ένωσης και της πραγματικής σύγκλισης των επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας των ευρωπαϊκών λαών, προηγήθηκε, για να ικανοποιηθεί η ανάγκη ενοποίησης της Γερμανίας ή για να εκβιαστεί κάποιας μορφής πολιτική ένωση".

Οσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ άσκησε κριτική, μιλώντας για "άκριτες ιδιωτικοποιήσεις", "απορυθμίσεις στην αγορά εργασίας", "κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας" και "στήσιμο ενός αυταρχικού κράτους". Παράλληλα ο Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, επισήμανε ότι ακόμα και την επόμενη μέρα της ένταξης της χώρας της ΟΝΕ θα έχει την ίδια πολιτική με σήμερα, κατηγορώντας τον Κ. Σημίτη για "υποκριτικές υποσχέσεις". Καταλήγοντας τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί "στη διάλυση της κοινωνίας", αποκαλώντας την παράλληλα "κοινωνικό ατόπημα", ζητώντας "ανάπτυξη που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς, τους κερδοσκόπους και το χρηματιστηριακό τραπεζικό κεφάλαιο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ