ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΙ ΙΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστική επιμονή

Επιμένουν στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Ιονικής, ενάντια στο ξεπούλημα. Για "πλήρη διασφάλιση" των εργαζομένων μιλά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ! Κλιμάκωση κινητοποιήσεων προτείνει η ΕΣΑΚ

Με τα ΜΑΤ παραταγμένα στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής στον Πειραιά, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απεργοί της Ιονικής, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν το ξεπούλημα της τράπεζας. Σήμερα συνεδριάζει και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ πραγματοποιείται και κυβερνητική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, με τους Γ. Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαππα, Ν. Φαρμάκη και τον διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Κ. Γεωργουτσάκο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, με δεδομένη τη θέση της συνέχισης των κινητοποιήσεων, θεωρεί ότι η προχτεσινή πρόταση της κυβέρνησης για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μέσω του κανονισμού προσωπικού, δεν προσφέρει εγγυήσεις. "Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ενάντια στο ξεπούλημα, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις", σημείωσε στο "Ρ" ο γραμματέας του Συλλόγου Σ. Νικολάου, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης δε φαίνεται να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και ότι έχει ζητηθεί από τη ΓΣΕΕ η στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,μιλώντας χτες στο "Φλας", δήλωσε ότι "υπήρξε σαφής δέσμευση από την κυβερνητική πλευρά για πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων", ενώ σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ δε θα αφήσει ακάλυπτη "καμιά απεργία δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων" και ότι θα αναλάβει την ολοκλήρωση "των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει η ΟΤΟΕ", πράγμα που αποτελεί έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς το Σύλλογο Εργαζομένων, ότι αν συνεχίσει τον αγώνα μετά και από τις 6 Ιούνη, θα μείνει μόνος του.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς δήλωσε μόνο ότι "στο ζήτημα αυτό η κάθε πλευρά διατηρεί τις απόψεις της", χωρίς να αναφερθεί στην πιθανή πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, σύμφωνα με προτάσεις που υπάρχουν σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ.

Στο θέμα της Ιονικής έκανε παρέμβαση και ο βουλευτής Στ. Μάνος,ο οποίος, ξεπερνώντας τον ...εαυτό του, κάλεσε τους καταθέτες της Ιονικής ..."να αποσύρουν αμέσως τις καταθέσεις τους" και σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης ματαιώνει την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και ακυρώνει τα όποια οφέλη της ιδιωτικοποίησης! Η ΟΤΟΕ καταγγέλλει τις δηλώσεις Μάνου, επειδή έχουν στόχο "τη ναρκοθέτηση μιας συμφέρουσας λύσης για την προστασία της απασχόλησης, που θα μπορούσε να επιτευχθεί".

Ο Α. Αντύπας,μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η κυβέρνηση, θέλοντας να ξεφουσκώσει τον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, για να μη συμπέσει και με τους αγώνες των εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που είναι προς ιδιωτικοποίηση, έριξε στο τραπέζι την "παγίδα" των δήθεν διασφαλίσεων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι 25 μέρες αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας. Γι' αυτό χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ, γι' αυτό βγήκε η απεργία τους παράνομη. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν ξεπουληθεί η τράπεζα, ο ιδιώτης τραπεζίτης δεν μπορεί να τους δώσει καμία διασφάλιση, ούτε για τη δουλιά τους, ούτε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Αλλωστε, πρόσφατο είναι το παράδειγμα των εργαζομένων της Μακεδονίας - Θράκης. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν πλάτη για να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι της Ιονικής, που καθημερινά δηλώνουν την παρουσία τους στην περιφρούρηση, στο σημερινό ΓΣ της ΟΤΟΕ πρέπει να πιέσουν για συνέχιση του αγώνα.

Η ΕΣΑΚ Θα προτείνει την κήρυξη 48ωρων απεργιών στο κλάδο. Ο μέχρι τώρα αγώνας των συναδέλφων της Ιονικής έχει φέρει σοβαρά αποτελέσματα. Αποκαλύφθηκε η κυβερνητική πολιτική, συνειδητοποίησαν ότι η πορεία προς την ΟΝΕ εξυπηρετεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο, κατάλαβαν τη δύναμή τους. Η έκφραση ταξικής αλληλεγγύης είναι υπολογίσιμη δύναμη. Η συνέχιση του αγώνα μπορεί να φέρει ακόμα πιο ουσιαστικά αποτελέσματα".

- Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, εκφράζει η Δημοτική Κίνηση Καισαριανής "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία",που σε ψήφισμά της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι στέκεται "μαχητικά δίπλα στους εργαζόμενους στην Ιονική Τράπεζα, που υπερασπίζονται αγωνιστικά τα δικαιώματά τους. Καταδικάζει τις καταστροφικές για τον ελληνικό λαό κυβερνητικές επιλογές, τον αυταρχισμό και τα κατασταλτικά μέτρα, αλλά και τη στάση κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων, που, μέσα από τη συναίνεση, το συμβιβασμό, έδιναν και δίνουν χέρι βοηθείας στα νέα μέτρα και βοηθούν να απορροφιέται η λαϊκή οργή και αγανάκτηση".

ΟΣΚ - ΟΔΔΥ
Ξεδιπλώθηκαν οι μαύρες σημαίες

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν και χτες οι εργαζόμενοι στους δύο Οργανισμούς, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κατά της ιδιωτικοποίησης

Τις μαύρες σημαίες ξεδίπλωσαν και πάλι χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού και μαζί με τους εργαζόμενους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων - στα πλαίσια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων - πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση και διεκδικώντας τη διασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, καθώς και της μονιμότητας.

Πριν την πορεία προς το ΥΠΕΘΟ, οι εργαζόμενοι του ΟΔΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Οργανισμού στην Ομόνοια. Εκεί παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,ο οποίος, μιλώντας στους εργαζόμενους κατήγγειλε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που "παραδίδει το φιλέτο της δημόσιας περιουσίας σε αετονύχηδες ιδιώτες" και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά και συσπειρωμένοι τον αγώνα τους για να "μείνει ο ΟΔΔΥ στο δημόσιο, αλλά και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής". Στη συγκέντρωση, επίσης, χαιρέτισε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης.

Στις 12:30 το μεσημέρι στο χώρο της συγκέντρωσης των εργαζομένων του ΟΔΔΥ έφτασαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ και μαζί, με συνθήματα όπως: "Αυτή η περιουσία είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του κάθε υπουργού", πορεύτηκαν στο ΥΠΕΘΟ. Εκεί συνάντησαν τον γγ του υπουργείου κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι δε θα χαθούν θέσεις εργασίας από την ιδιωτικοποίηση των οργανισμών.

Σήμερα στις 11:30 οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ στα πλαίσια των 5νθήμερων κυλιόμενων απεργιών, πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Παιδείας που θα παραβρεθούν και οι εργαζόμενοι του ΟΔΔΥ, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης, στάση θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας.

Νωρίτερα ο Σύλλογος Μονίμου Προσωπικού ΟΣΚ είχε δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου επισημάνθηκε ο κίνδυνος να ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και να μετατραπούν τα σχολεία σε εμπόρευμα που θα ακριβοπληρώνουν οι εργαζόμενοι γονείς, αν μετατραπεί ο Οργανισμός σε Ανώνυμη Εταιρία.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν στους εργαζόμενους εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνέντευξη, καθώς και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας της ΝΑΣ Χ. Λαζαρίδης,ο οποίος ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι την ερχόμενη Τρίτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα του ΟΣΚ, μετά από σχετική αίτηση της ΝΑΣ.

Παλιό το κόλπο...

"Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται". Αυτό είναι κάτι που οι τραπεζοϋπάλληλοι το γνωρίζουν αρκετά καλά, ή θα πρέπει τουλάχιστον να τους προβληματίσει, μπροστά στην πρόταση της κυβέρνησης για δήθεν διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης.

Κατ' αρχήν, αγνοείται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα της Τράπεζας, ενώ η κυβέρνηση και ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκεινται σ' αυτή, επιδίωκαν να εντοπίσουν τη διαφορά μόνο ή κυρίως στο θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, για ευνόητους λόγους.

Δεύτερον, η όλη πρόταση βασίζεται στη "δέσμευση" του αγοραστή της Τράπεζας ότι θα διατηρήσει σε ισχύ τον υφιστάμενο κανονισμό προσωπικού, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για απολύσεις.

Ανάλογες "δεσμεύσεις" έχουν αναληφθεί από ιδιώτες σε αρκετές επιχειρήσεις που ξεπουλήθηκαν, όχι μόνο για ό,τι αφορά το προσωπικό, αλλά και για τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. "Δεσμεύσεις" χωρίς κανένα αντίκρισμα. Οπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ο Περατικός πέταξε στο δρόμο 250 εργαζόμενους λίγες μέρες μετά την παραλαβή των Ναυπηγείων. Οπως στα εργοστάσια του ΟΑΕ, που ξεπουλήθηκαν με μπόλικες "δεσμεύσεις", για να καταντήσουν αυτά κλειστά κουφάρια και οι εργαζόμενοι στην ανεργία.

Ας μας πουν οι κυβερνώντες, αλλά και οι πρόεδροι ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, που υπεραμύνονται της κυβερνητικής πρότασης - "τρικλοποδιάς", έστω και μια επιχείρηση που έγιναν σεβαστές οι "δεσμεύσεις" των αγοραστών. Θα δυσκολευτούν πάρα πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ας μην παραπλανούν, επομένως, τους εργαζόμενους της Ιονικής ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους στη γνωστή "ζούγκλα" των ιδιωτικών τραπεζών.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Οροι... και αποκλεισμοί!

Σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια αποκλεισμού της ΕΝΙΑΙΑΣ σ. α. κ. από το προεδρείο, προχώρησε η πλειοψηφία του ΔΣ

Με μια πρωτοφανή, αντιδημοκρατική μεθόδευση, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας απέκλεισε από το προεδρείο του συλλόγου την ΕΝΙΑΙΑ σ. α. κ.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ έθεσε - με δεδομένη την αυτοδυναμία της - τρεις όρους (!), που θα έπρεπε να δεχτούν οι παρατάξεις για να εκπροσωπηθούν στο προεδρείο.

Ο πρώτος όρος ήταν να δεσμευτούν τα μέλη του προεδρείου ότι θα υλοποιούν όποιες αποφάσεις πάρει το όργανο!Ο δεύτερος, να δεσμευτούν τα μέλη του προεδρείου ότι θα υπερψηφίζουν τους διοικητικούς και οικονομικούς απολογισμούς!Ο τρίτος, να δεσμευτούν τα μέλη του προεδρείου και συνακόλουθα οι παρατάξεις τους ότι θα υποστηρίξουν τη θέση της ΠΑΣΚΕ για επιμήκυνση της θητείας του ΔΣ του Συλλόγου, από δυο χρόνια που είναι σήμερα, σε τρία χρόνια! Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από την τελευταία εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Η ΕΝΙΑΙΑ σ. α. κ.,αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχτεί αυτούς τους όρους και κατάγγειλε τη φασιστική μεθόδευση, η οποία συγκέντρωσε τη στήριξη των υπόλοιπων παρατάξεων. Η θέση που πρόβαλλε ήταν για αντιπροσωπευτικό προεδρείο χωρίς αποκλεισμούς. Στελέχη της παράταξης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται η παρέμβασή της να καμφθεί από τέτοιες μεθοδεύσεις και ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, για την ανάπτυξη των αγώνων τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ