ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τον Πατάκη κυκλοφόρησαν: Στη σειρά "Φιλοσοφίας Αναγνώσεις", η ενδιαφέρουσα εργασία των Πολ Ζακοπέν - Ζακλίν Λαγκρέ "Ερασμος - Ουμανισμός και γλώσσα" (μετάφραση Μιχάλης Τσαλέρας, επιμέλεια Γεράσιμος Βώκος. Στα "Μικρά κλασικά" η "Ιστορία από τον Ειρηνικό" του Τζακ Λόντον (μετάφρασηΓιάννης Πολυκανδριώτης). Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής "Παραμύθι της λογοτεχνίας" (δοκίμιο). Αδάμ Δαμιανάκης "Εισαγωγή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές" (με υποθέματα: "Διαδικασία προγραμματισμού", "Μηχανικός εξοπλισμός", "Δίκτυα υπολογιστών", "Σύγχρονες εφαρμογές"). Γιώργος Κακουλίδης "Τα μάτια του βασιλιά" (θέατρο). Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη"Μνήμες της Σμύρνης" (διηγήματα). Στη σειρά "Studia - Βιβλία γεμάτα γνώσεις" κυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, πλούσια και όμορφα εικονογραφημένα τρία βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά με τα εξής θέματα: "Αίγυπτος" του Σκοτ Στίντμαν (μετάφραση Δήμος Αυγερινός), "Κτίρια" του Φίλιπ Γουίλκινσον (μετάφραση Μάνος Βενετσάνος), "Παγκόσμιος Ατλας" της Εστερ Λέιμπι(μετάφραση Δήμος Αυγερινός). Αντριου Νέιντερμαν "Ο δικηγόρος του διαβόλου" (μετάφραση Σταύρος Δουφεξόπουλος, θρίλερ Στέφανο Τζέκι "Αισθησιασμός" (μετάφραση Μαρία Γραμματικού, μυθιστόρημα). Για παιδιά κυκλοφόρησαν: Γεωργία Γαλανοπούλου "Η μαγική κάπα του Αλμπερίχ", (ο μύθος του Ζίγκφριντ από το βαγκνερικό "Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν"). Τζάνι Ροντάρι "Η γόνδολα φάντασμα" (μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, εικονογράφηση Πάολο Κοντσέτι).

- Από την "Εκδοτική Εστία" κυκλοφόρησε το εργογραφικό δοκίμιο του Κυριάκου Βαλαβάνη στη σειρά "Σύγχρονοι λογοτέχνες", με θέμα την Ιφιγένεια Χρυσοχόου. Το δοκίμιο αναφέρεται στις βασικές θεματικές της διακεκριμένης λογοτέχνιδας Ι. Χρυσοχόου (Η κραυγή της προσφυγιάς και της μνήμης. Η προσωπογράφος των αναμνήσεων των αδικαίωτων πατρίδων της Ιωνίας), στα βραβεία που της έχουν απονεμηθεί, σε κρίσεις για τα έργα της. Το βιβλίο περιέχει όλα τα έργα της και σύντομο εργοβιογραφικό σημείωμα.

- Από τον "Φιλιππότη" κυκλοφόρησαν: Στη σειρά "Κριτική - μελετήματα" το βιβλίο του καθηγητή του ΕΜΠ Νικ. Θ. Χολέβα "Αρχιτεκτονική χωρίς εικόνες" (το οποίο αναφέρεται σε διακεκριμένους Ελληνες αρχιτέκτονες). Μάρω Βαμβουνάκη "Η κραταιά αγάπη" (μυθιστόρημα). Δύο βιβλία για την ιδιαίτερη πατρίδα του εκδότη, την Τήνο, στον πολιτισμό της οποίας έχει αφιερώσει πολλές εκδόσεις: "Κατ' ευθείαν διά Τήνον" (κείμενα: Μελά, Μπαστιά, Μωραϊτίδη, Κ. Παρέν, Στρατήγη, Τσιφόρου κ.ά.) και "Αλλος για την Τήνο" (κείμενα: Αγγελομάτης, Αλαβάνος, Γούδας, Λοράνδου, Λούβαρις, Μελάς, Μπαστιάς, Παπαντωνίου, Σπη, Σώχου).

- Από τον "Εξάντα" κυκλοφόρησαν: Τόμας Μπέρνχαρντ "Ο αποτυχημένος" (μετάφραση Βασίλης Τομανάς, μυθιστόρημα του σπουδαίου Αυστριακού συγγραφέα). Μάριο Βάργκας Γιόσα "Ποιος σκότωσε τον Παλομίνο Μολέρο" (μετάφραση Τασία Παναγοπούλου, μυθιστόρημα) και "Ο Πανταλέων και οι επισκέπτριες" (μετάφραση Τασία Χατζή Νατιβίνταζ Γκαλβές, μυθιστόρημα).Από το "Κατάρτι" (Μαυρομιχάλη 9, τηλ. 36.04.793) κυκλοφόρησε η μελέτη του Καίσαρα Β. Μαυράτσα "Οψεις του ελληνικού εθνικισμού στην Κύπρο (ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και η κοινωνική κατασκευή της ελληνοκυπριακής ταυτότητας 1974 - 1996)".

- Από τον "Παρατηρητή" κυκλοφόρησαν: Νίκος Αθ. Ματσούκας "Ευρώπη ωδίνουσα" (μυθιστορηματική τριλογία). Λάζαρος Παυλίδης "Η μπαλάντα ενός ιδεολόγου" (μυθιστόρημα).

- Από τον "Μπουκουμάνη" κυκλοφόρησαν: Το πολιτικο-σατιρικό βιβλίο τουΒαγγέλη Σακκάτου "Ο σκύλος μου ο Φελίξ και το Μάαστριχτ".Μπάρμπαρα Νιούμπορν "Επιστροφή στην Ιθάκη (ο θρίαμβος μιας γυναίκας, αντιμέτωπης με την αναπηρία ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου)" (μετάφραση (Αλέξανδρος Πανούσης).

- Από τον "Αρμό" (Μαυροκορδάτου 7, τηλ. 33.04.196) επανεκδόθηκε η φιλοσοφική μελέτη του λόγιου Κωνσταντίνου Μ. Κούμα (1777 - 1836) για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Γυμνάσιο Σμύρνης πριν την Επανάσταση του '21, με τίτλο "Εισαγωγή - Θεμελιώδης Φιλοσοφία" (ένα βιβλίο που υπήρξε πρότυπο για την ελληνική παιδεία την περίοδο του νεοελληνικού Διαφωτισμού).

- Από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε η μελέτη του καθηγητή της αρχαίας φιλοσοφίας στο Καίμπριτζ Μάλκολμ Σκόφιλντ "Η στωική ιδέα της πόλης" (που αφορά στους Στωικούς φιλοσόφους, μετάφραση Χλόη Μπαλλά).

- Από τις εκδόσεις "Bel" κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Μιγκέλ Ανχελ Αστούριας "Μια κάποια μιγάδα" (μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης).

- Από τα "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Νίαλ Γουίλιαμς "Τέσσερα γράμματα αγάπης" (μετάφραση Χριστιάνα Σακελλαροπούλου, μυθιστόρημα). Γιοστέιν Γκάρντερ "Μέσα από το σκοτεινό καθρέφτη" (μετάφραση) Μαρία Αγγελίδου, μυθιστόρημα).

- Από την "Ωκεανίδα" κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Ανχελες Μαστρέτα "Το τραγούδι της ζωής" (μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου).

- Από τον "Ιωλκό" κυκλοφόρησαν: Κωνσταντίνος Κώστας "Ερυθανίς" (ποιήματα). Ολγα Πλαστήρα "Η μέρα μία μετά πανσέληνο" (ποιήματα).

- Παναγιώτης Παπαϊωάννου "Στα μάτια του έρωτα" (ποίηση, εκδόσεις "Ομβρος" (Λεωφ. Κηφισίας 78).

- Από τον "Ψυχογιό" κυκλοφόρησαν: Τζορτζ Ντόουζ Γκριν "Τι αξία έχει η αλήθεια ερημίτη μου;" (μετάφραση Μαρία Χωρεάνθη). Αντσι Μιν "Η κόκκινη αζαλέα" (μετάφραση Κώστια Κοντολέων, μυθιστόρημα).

- Γιάννης Ταμπακόπουλος "Η εποχή του σκουληκιού" (ποίηση 1998).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Ιππολύτη"

Ζωγράφος και λογοτέχνης, ο Γιάννης Σπανόπουλος, από το 1949 που πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα, έγραψε πάνω από 15 βιβλία (διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο).

Η ποιητική του συλλογή "Ιππολύτη" αποτελείται από δεκατρία ποιήματα, με θέμα τη χαμένη σύντροφο της ζωής του, ποιήτρια Λίτσα Λάγιου. Ο θάνατός της άφησε μεγάλο κενό, το οποίο, έξι χρόνια, αγωνιά να γεμίσει με άνθη της ποίησής του: "Με καλούν οι φωνές, / Με καλούν οι μνήμες... / Είμαι αιχμάλωτος από καιρό / και φωνάζω από μέσα μου / τη μυστική κραυγή αγωνίας: / Βοήθειααα!.. ". "Κλαίοντας την ωραία Ιπολλύτη που χάθηκε" κάτω απ' το φως της Μνήμης, ζωγραφίζει την εικόνα της. "Ωραία που θα 'σουνα αν ζούσες... / τα μάτια σου / με τις σκιές του χρόνου τονισμένα / βλέπανε μακριά. / Τα γκρίζα σου μαλλιά / απλά χτενισμένα / στόλιζαν πολιτισμένα / το πάντα αφτιασίδωτο πρόσωπό σου / και το χαμόγελό σου / γιάτρευε πληγές και πόνους / κι άνθιζε τη χαρά! / Ωραία που θα 'σουνα αν ζούσες...".

Ο Γιάννης Σπανόπουλος απευθύνεται στην ψυχή της συντρόφου του, που αυτοπαγιδεύτηκε στα επιθανάτια "χαϊκού" της. Βλέποντας τις ώρες της κυνηγημένες απ' το θάνατο, πρόλαβε να κλείσει στιγμές τους μέσα σ' αυτά τα λιτά τρίστιχα, που θα 'λεγε κανείς ότι επινοήθηκαν για να αιχμαλωτίζουν τη στάση αναμονής της ζωής. "Σβήνω απόψε / όμοιος διάττοντας / στο άπειρο σύμπαν", σημείωνε - τότε - στο κρεβάτι του πόνου της. Αυτά τα "Χαϊκού" ο σύντροφός της τα τύπωσε με τίτλο "Ακου τον κύκνο". Τύπωσε σαν "Μια απάντηση" κι άλλη συλλογή με χαϊκού της "Ιππολύτης" του. Ετσι που συνομιλούν οι δυο τους μέσα από μια αμφίδρομη μνήμη. Σα να μη θυμάται μόνον εκείνος που έμεινε, την υπόσχεσή της: "Αγαπημένε, / θα 'ρχομαι στον ύπνο σου / για να τα λέμε".

Μια συνομιλία με την αμοιβαία γλώσσα της Αγάπης, που ανασταίνει. Γιατί, όπως λέει ο Ανατόλ Φρανς, αυτοί που αγαπιούνται δεν πρέπει να πεθαίνουν.

(Γιαν. Σπανόπουλος: Υγείας 1, ΤΚ 17564 - Π. Φάληρο, τηλ. 94.23.141).

Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΟΥ
"Τα Ελευσίνια"

Η Ιωάννα Ζερβού μάς είναι γνωστή από την πρώτη της ποιητική συλλογή "Τα ίχνη" (1979).

Υστερα από πολλά χρόνια σιωπής, κυκλοφορεί "Τα Ελευσίνια". Η νέα δουλιά της κινείται μέσα στο λαβύρινθο της μυθολογίας, απ' όπου εκτυλίσσεται και η πάλη των φύλων, στον αιώνιο αγώνα του έρωτα.

Τα ποιήματά της "επιτύμβιες στήλες" και σπονδές στους νεκρούς γεννήτορες. Η προσέγγιση του θανάτου διεκπεραιώνεται με λυρικά ξεσπάσματα σε στίχους νεκρικής υμνωδίας. Ποίηση που γεννιέται από επιθανάτιες κραυγές. Ζωή που ανατέλλει μετά το θρήνο. Ανάσταση που κορυφώνεται μέσα από διεργασίες προβληματισμού και έντασης. "Τα Ελευσίνια" σηματοδοτούν μια στάση ζωής, με τη μορφή της Δήμητρας, της Περσεφόνης, της Αφροδίτης, της αιώνιας Μάνας και Κόρης, όταν ο ιερός φαλλός δεσπόζει στο σύμπαν.

"Για σένα, αγαπημένε της Πρωτόγονης Κόρης, κατεβήκαμε / στην Ελευσίνα, νηστέψαμε, ήπιαμε τον κυκεώνα, μπήκαμε / στον πορφυρό χιτώνα της Δήμητρας, φάγαμε από τη σάρκα / της πρωταρχικής Μητέρας, γίναμε θεές, νιώσαμε ως το τελευταίο μας κύτταρο την άφατη μυσταγωγία του Κορμιού" και "Είδαμε μέσα στην κρυφή σιωπή το θερισμένο στάχυ / Φωνάξαμε κοιτάζοντας τον Ουρανό, ύε, ύε! Κι ύστερα τρέξαμε στη θάλασσα την ιερή" (Εκδόσεις "Καστανιώτη").

Θ. Π. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: "Απόβαρο" (Ποιήματα 1987 - 1996)

Μια άλλη διάσταση συναντάμε στη συλλογή του Θ. Π. Ζαφειρίου "Απόβαρο". Ο ποιητής συνδιαλέγεται με το χρόνο, παρελθόντα και παρόντα. Στις "διαδρομές" νιώθει μόνος του. Περιπλέκεται με τη ζωντανή ανάμνηση των γονέων, αλλά και τη ζωηρή παρουσία των παιδιών. Παντού αναζητά αληθινές και άδολες ανθρώπινες σχέσεις. Αραγε, τις βρίσκει; Εμείς πιστεύουμε πως όχι! Κι αυτή η άρνηση είναι ο άξονας της ποιητικής του. Ο ποιητής αγκαλιάζει με την ψυχοσύνθεσή του πολλές ανθρώπινες αποχρώσεις, του έρωτα, της ζωής, του θανάτου, της μοναξιάς, της νοσταλγίας. Παρουσιάζεται ήρεμος μαχητής, η ψυχή του, όμως, και το πνεύμα του υποφέρουν στις ποιητικές του διαδρομές. Αποτέλεσμα, μας χαρίζει όμορφους στίχους: "Κι από την άβυσσο ενός λευκού / Χαρτιού, θα σε φωνάζω". Η, "σαν το ψωμί χαράματα/στους φούρνους του στρατώνα/. Κι εγώ στην ίδια τη σκοπιά / Απολυμένος, από είκοσι και πλέον χρόνια. / Τρελός ή ακόμα / Μεθυσμένος απ' τη μυρωδιά. / (Εκδόσεις "Καστανιώτη" 1997).

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

ΑΡΗΣ ΦΑΚΙΝΟΣ "Οι παράνομοι"
(Μυθιστόρημα)

Καίρια θέση στην ελληνική και παγκόσμια πεζογραφία κατέχει ο Αρης Φακίνος, που πρόσφατα κι απρόσμενα στερηθήκαμε τη γήινη παρουσία του. Κάθε του βιβλίο και μια επιτυχία εκδοτική: "Οι τελευταίοι βάρβαροι", "Ο άνθρωπος που τάιζε τα περιστέρια", "Το κάστρο της μνήμης", "Κλεμμένη ζωή", οι "Παράνομοι" (δεύτερη έκδοση). Βαθύ κοίταγμα στη ζωή των αναγκεμένων, καθώς διασχίζουν με τ' αβέβαια βήματά τους το δρόμο της κοινωνικής ανισότητας. Σπάνια οι πόρτες της χαράς, της βιοτικής επάρκειας ανοίγουν γι' αυτούς. Με το δισάκι του περιπλανώμενου στην εξορία, μέσα ή έξω από την Ελλάδα, στο μεροκάματο, στο πέλαγο.

Αυτό και το κλίμα των "Παράνομων", που την καταδίωξη, λόγω κοινωνικών φρονημάτων, στην πατρίδα, διαδέχονται οι απρόσμενες περιπέτειες στο Αμστερνταμ, όπου το κύριο πρόσωπο μπλέκεται άθελά του σε μια παράνομη οργάνωση.

Η λειτουργία της, η οργάνωση, οι αιτίες που τη δημιούργησαν, οι χώροι που κινήθηκε, τα πρόσωπα που τη στελέχωσαν, τόσο ντυμένα σάρκα και οστά, και αισθήματα, και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κυκλοφορούν άνετα μέσα στη συνείδηση σαν να είναι γείτονας που τον γνωρίζεις "εξ απαλών ονύχων".

Πλούσια σε δράση, πλοκή, γνώση σφαιρική και μετάδοσή της για το κάθε αντικείμενο της αφήγησης, άνθρωπο ή ιδέα, ή χώρα, προδίδουν την πλατιά κατάρτιση του συγγραφέα στον πολιτικο-κοινωνικό χώρο, καθώς και το μεστό εσωτερικό εξοπλισμό του σε ανθρωπιστικά αισθήματα (Εκδόσεις "Καστανιώτης").

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Παρουσιάστηκε προχτές (8.30μμ) στο ξενοδοχείο "Εσπέρια" από την "Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση" και τις εκδόσεις Γαβριηλίδης,καθώς και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το βιβλίο του Παλαιστίνιου συγγραφέα Εμίλ Χαμπίμπι "Ο οπτιμιστής".Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ούρι Αβνέρι, Μπασάμ Αμπού Σαρίφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ