ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Παραμένουν τα σοβαρά ερωτηματικά
  • Συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ
  • Μπ. Αγγουράκης: Μεγάλες οι ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ

"Tο KKE τάσσεται υπέρ της κατασκευής λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, αλλά όπως έδειξε και η σχετική συζήτηση την αρμόδια επιτροπή υπάρχει ανάγκη το θέμα της συγκεκριμένης σύμβασης να συζητηθεί με κάθε λεπτομέρεια, επειδή κατ' εξαίρεση της πάγιας τακτικής της ΔΕΗ το έργο γίνεται με τη μέθοδο της ανάθεσης".

Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος για το θέμα της κατασκευής λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Η συζήτηση έγινε με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης Επερώτησης, με βάση έκθεση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία στις 30 του Απρίλη συζητήθηκε το θέμα με πρόταση 22 βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση εισαγωγής του φυσικού αερίου, τις επικίνδυνες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και γενικά για την ενεργειακή πολιτική της χώρας ενόψει της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την όλη συζήτηση δημιουργήθηκαν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι "εύλογο" το τίμημα της μονάδας στη Φλώρινα, κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η τροφοδοσία της μονάδας με τις απαραίτητες ποσότητες λιγνίτη και αν το κόστος της παραγόμενης μονάδας KWH θα είναι τόσο χαμηλό όσο δηλώνει η κυβέρνηση.

Πιο ειδικά ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε:

- Χωρίς καμία πειστική δικαιολογία κατά παράβαση του νόμου και των αποφάσεων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά την εκτέλεση του έργου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη βάση της εκτίμησης της εταιρίας "Λαμάγιερ" και δεν υπήρχαν επαρκώς τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την αξιοπιστία της γνωμάτευσης αυτής της εταιρίας.

- Εχουν ξεκινήσει διαδικασίες προσαρμογής της ενεργειακής πολιτικής και του ρόλου της ΔΕΗ στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

- Η κυβέρνηση θεωρεί πολύ χαμηλή την τιμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δήλωσε ότι προκειμένου να υπάρχουν κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαία η αύξησή της, ενώ σοβαρότατες επιπτώσεις αναμένονται στο μέλλον από την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, που εξαιρεί μόνο 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριους πόρους από τον ανταγωνισμό με ολέθριες συνέπειες.

Σοβαρά ερωτηματικά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προκύπτουν και από το γεγονός ότι το πραγματικό τίμημα για μία μονάδα είναι 214 δισ. και όχι 179,5 δισ. όπως προβάλλει σήμερα η κυβέρνηση. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 125 δισ. που είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση το Μάρτη του 1995.

Το τίμημα των 214 δισ. είναι σημαντικά διαφοροποιημένο από το τίμημα που ο εκτιμητής ("Λαμάγιερ") θεωρεί "εύλογο και ανταγωνιστικό". Πέρα όμως από αυτό το στοιχείο υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο το τίμημα που θεωρεί ο εκτιμητής μπορεί να θεωρηθεί "εύλογο και ανταγωνιστικό" και αυτό γιατί η σύγκριση που αυτός έκανε:

- Δεν είχε συμπεριλάβει το σύνολο των έργων της μονάδας της Φλώρινας και έτσι η σύγκριση γίνεται μεταξύ μέρους της μονάδας της Φλώρινας με μονάδες σε πλήρη λειτουργία.

- Αγνόησε τη διακύμανση της τιμής του ξυλίτη και το γεγονός ότι τα λιγνιτωρυχεία ανήκουν στην περίπτωση της Φλώρινας σε ιδιώτες.

- Συνέκρινε με μονάδες που είχαν κατασκευαστεί ακόμα από την εποχή που προϋπήρχε η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (χώρα με άλλες οικονομικές και συναλλαγματικές συνθήκες) και άρα υπάρχουν ερωτηματικά ως προς το πραγματικό τίμημα των μονάδων αυτών.

Επίσης δεν απαντήθηκε το ερώτημα αν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και ποιες ήταν αυτές για την εκτέλεση και το κόστος των συμπληρωματικών έργων της μονάδας, ενώ από πουθενά δε φαίνεται ότι στοιχείο των προδιαγραφών της μονάδας ήταν η αδιάκοπη λειτουργία 7.500 ώρες.

Πρόβλημα υπάρχει και με το κόστος της κιλοβατώρας, ενώ σοβαρά ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε συγκεκριμένες καταγγελίες που διατυπώθηκαν στην επιτροπή για προσπάθειες παρέμβασης της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS στην κατάρτιση της σύμβασης και στην πολιτική της ΔΕΗ σε γειτονική βαλκανική χώρα.

Καταλήγοντας ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της Βουλής και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει επίσημα για όλα τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Αξιόπιστοι" οι "ανεξάρτητοι" εκτιμητές

Επίθεση σε όσους αμφισβητούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το κόστος του ΑΗΣ Φλώρινας, εξαπέλυσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης

Την ...επιθετική οδό επέλεξε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή για το κόστος κατασκευής του ΑΗΣ Φλώρινας, αφήνοντας αναπάντητα τα πάμπολλα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει η όλη ιστορία στηριζόμενη στο επιχείρημα της "αξιοπιστίας" των "ανεξάρτητων εκτιμητών", που κατέληξαν σε πόρισμα μετά από σχετική ανάθεση.

Παίρνοντας το λόγο, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για "σκανδαλολογία". Ιδιαίτερα δε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον κατηγόρησε για χρήση "εώλων επιχειρημάτων" και βιαστικές δηλώσεις πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το όλο θέμα του ΑΗΣ της Φλώρινας, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Επίσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μη χρήση των δυνατοτήτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, όσον αφορά το έργο του φυσικού αερίου την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση με αρχηγό των Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της όλης ιστορίας, λέγοντας ότι η μετέπειτα επαναδιαπραγμάτευση της διακρατικής συμφωνίας οδήγησε στη ρήτρα για ανάθεση κατασκευής του εργοστασίου της Φλώρινας με πρώτη ύλη τον λιγνίτη.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 1995 όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, είχαν ψηφίσει την ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, αποφασίζοντας ότι "η διαπραγματευτική ικανότητα της ΔΕΗ θα είναι περιορισμένη" εφ' όσον δε θα γινόταν διαγωνισμός. Οπως πρόσθεσε η Β. Παπανδρέου, ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε τότε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή "με διαφανείς διαδικασίες", ο οποίος χαρακτήρισε το τίμημα "εύλογο". Αυτό το πόρισμα, είπε, "δεν εξυπηρετούσε τις πολιτικές δυνάμεις", με αποτέλεσμα νέο κύμα σκανδαλολογίας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει το έργο, χωρίς να έρθει για έγκριση στη Βουλή. Η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "δεν είναι σοβαρή" η αμφισβήτηση του πορίσματος του ανεξάρτητου εκτιμητή, λέγοντας ότι άρχισε να αμφισβητείται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του, χωρίς να υπάρχει επίσημη επώνυμη εκτίμηση ειδικών που να το ανατρέπει.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Νάκος υποστήριξε ότι, μετά τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τον ΑΗΣ, το 1995, "ήρθε η ώρα της συναλλαγής, ήρθε η ώρα των φαντασμάτων". Ζήτησε δε από το υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει στους καταναλωτές, που είναι ο ελληνικός λαός. Εκ μέρους του Συνασπισμού, ο εισηγητής του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου, στην τοποθέτησή του, επισήμανε πως "δεν πείθουν τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη Βουλή για το εύλογο του κόστους", προσθέτοντας ότι δεν πείθει και ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για το ότι "το κόστος παραγωγής του ΑΗΣ Φλώρινας θα είναι μόνο 12 κιλοβατώρες ανά ώρα".

Σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού επιδόθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ο οποίος είπε ότι η αμφισβήτηση του κόστους του έργου εμποδίζει την πραγματοποίησή του και τη λειτουργία του, ενώ η Φλώρινα το έχει ανάγκη. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στην υπόθεση, χωρίς όμως να ταχθεί κατά της πραγματοποίησης του έργου με τους ισχύοντες όρους.

Ομολογία αποτυχίας

Παρέμβαση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου, στη συζήτηση για τον οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους

Το νομοσχέδιο δημιουργίας ΝΠΔΔ με αντικείμενο τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και δανεισμού, ξεκίνησε χτες να συζητιέται στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοθέτημα.

Παρεμβαίνοντας η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου, επισήμανε πως με την εισήγηση και μόνο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου "ουσιαστικά ομολογείται έμμεσα ότι το ισχύον σύστημα απέτυχε, απέτυχε δηλαδή η διαχείριση του δημόσιου χρέους". Αναφερόμενη στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, η Μ. Μπόσκου σημείωσε πως "η οικονομική διαχείριση δε θα υπάγεται στις διατάξεις του Γενικού Λογιστικού, ούτε υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του δημοσίου", αναρωτώμενη πού τελικά θα λογοδοτεί ο προτεινόμενος οργανισμός. Επίσης, η Μαρία Μπόσκου παρατήρησε ότι προκύπτει ένας ακόμα λόγος που το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφού προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους και του εξωτερικού, δηλαδή σε πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία της χώρας, αφού τέτοια πρόσωπα θα αναλάβουν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα μέτρο εκσυγχρονισμού που εισαγάγει την υιοθέτηση από το ελληνικό δημόσιο σύγχρονων μορφών δανεισμού, προσθέτοντας ευελιξία στις συνθήκες των διεθνών αγορών.

Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο καταργείται το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) και συγχωνεύεται στον ΟΑΕΔ και το ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την τροπολογία, το προσωπικό του Κέντρου μετατάσσεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τον ΟΑΕΔ και το ΚΕΠΕ. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την εν λόγω τροπολογία, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συναινέσει στην κατάργηση του ΕΛΚΕΠΑ, αν και δε συμφωνεί με το μέχρι τώρα προσανατολισμό του, δηλαδή τη διαχείριση ευρω - κονδυλίων, ενώ ζητά την ουσιαστική λειτουργία του Κέντρου.

Ενημερωτικές εκπομπές του "902" TV

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα Πέμπτη, 4 Ιούνη, τις εκπομπές:

  • "Δημοτικές εκλογές",στις 8 το απόγευμα:

Θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου του Σπύρου Χαλβατζή, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και υποψήφιο πρόεδρο της διευρυμένης ΝΑ Αθήνας - Πειραιά.

  • "Από το σήμερα στο αύριο",στις 21.30. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τους καλεσμένους του, με θέμα: "Ιδιωτικοποιήσεις των Δημοσίων Οργανισμών ΟΔΔΥ, ΟΣΚ".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ