ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Με 600 απολύσεις η ιδιωτικοποίηση

Μέσα στις επόμενες μέρες οι διαδικασίες για την παραχώρηση του 23% της πρώην ΔΕΠ σε ιδιώτες

Τουλάχιστον 600 απολύσεις και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι το... αντάλλαγμα για την ιδιωτικοποίηση της πρώην ΔΕΠ και νυν Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), το 23% των μετοχών της οποίας εισάγεται μέσα στις επόμενες μέρες στο Χρηματιστήριο. Χτες πραγματοποιήθηκε "φιέστα" προς τιμήν των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών, όπου τους ανακοινώθηκε ότι από 11 έως 19 Ιούνη θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους για την απόκτηση μετοχών της εταιρίας, ενώ στις 16 με 18 Ιούνη θα γίνει η δημόσια εγγραφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα παραδοθεί σε ιδιώτες το 10% των μετοχών της εταιρίας, ποσοστό που αργότερα έγινε 15% και πρόσφατα 20%, τώρα δίνεται η "δυνατότητα" να εκχωρηθεί το 23%, σε περίπτωση που υπάρξει ζήτηση για μετοχές της εταιρίας. Οι συνεχείς αυξήσεις αυτών των ποσοστών είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού μελλοντικά, πολύ δε περισσότερο που το αντίθετο δε διασφαλίζεται από πουθενά.

Από τη χτεσινή "φιέστα" προκύπτει ότι η κυβέρνηση "βγάζει στο σφυρί" μια ακόμη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Πρόκειται για εταιρία λίντερ στην πετρελαϊκή αγορά, με συνολικά κέρδη (προ φόρων) την τριετία 1995 - 1997 70 δισ. δρχ., επενδύσεις το ίδιο διάστημα 61 δισ. δρχ. και προγραμματισμένες επενδύσεις για το 1998 - 2002 της τάξης των 200 δισ. δραχμών.

Διαθέτει τα δύο από τα 4 διυλιστήρια στη χώρα, ΕΚΟ και ΕΛΔΑ, έχει ηγετική θέση σε όλους τους τομείς της αγοράς πετρελαιοειδών, συγκεντρώνοντας το 56% της εγχώριας αγοράς και είναι αποκλειστικός προμηθευτής της ΔΕΗ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε καύσιμα.

Στον τομέα της εμπορίας με πάνω από 1.100 πρατήρια, δραστηριοποιείται με δύο εμπορικά σήματα (ΕΚΟ - ELDA), που καλύπτουν το 17% της εγχώριας αγοράς. Στα καύσιμα αεροπορίας διατηρεί μερίδιο 51% προμηθεύοντας την "Ολυμπιακή Αεροπορία", καθώς και μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρίες. Διαθέτει επίσης 23 σταθμούς ανεφοδιασμού σε όλα τα μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ έχει εμπορική δραστηριότητα και σε Αλβανία, Σκόπια και Γεωργία.

Στον τομέα των πετροχημικών, διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα της χώρας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους περίπου 60 δισ. δραχμών. Αποβλέπει βέβαια, με κριτήριο πλέον αποκλειστικά το κέρδος που ενδιαφέρει τους ιδιώτες, να κλείσει σταδιακά τις μονάδες χημικών στο συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει τέλος και στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πετρελαίου, επενδύοντας σημαντικά ποσά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδίων για τον κρατικό όμιλο, εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ μαζί με τα χρωστούμενα αυτής, ύψους 14,5 δισ. δρχ., έναντι ενδεικτικού τιμήματος 12 δισ. δραχμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές τέτοιου τύπου, εταιρίες δηλαδή υπερχρεωμένες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων οφείλονται στον ίδιο τον όμιλο. Οι πληροφορίες ενισχύονται και από το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων επενδύσεις ύψους 20 δισ. δρχ. για εξαγορά δικτύων.

ΕΣΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
Ψήφος για την προάσπιση των θέσεων εργασίας

Ανακοίνωση της παράταξης με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση της πρώην ΔΕΠ

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες που γίνονται στην πρώην ΔΕΠ για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας, η "Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων" στα Διυλιστήρια και τις Χημικές Βιομηχανίες έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω διακήρυξη:

"Σε μία κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του Δημοσίου Τομέα Πετρελαίου περίοδο, πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ των "ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ" (ΕΛ.ΠΕ.) στις 9 και 10 Ιούνη 1998.

Ο ρόλος των δυο εκπροσώπων που θα εκλεγούν αποκτά μεγάλη σημασία, γιατί με τη συμμετοχή τους πρέπει να συμβάλουν στην προάσπιση των θέσεων εργασίας, στη θέσπιση ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, στην κατάρτιση ενός σύγχρονου δημοκρατικού Κανονισμού Εργασίας, στο σχεδιασμό ενός λειτουργικού οργανογράμματος - δυναμολογίου, δίχως εντατικοποίηση της εργασίας, δίχως μείωση υφιστάμενων οργανικών θέσεων, σε στενή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου.

Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή τους θα πρέπει να ασκούν έλεγχο σε κάθε πράξη της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., θα αντιστέκονται στις προσπάθειες πλήρους ιδιωτικοποίησης, θα ενημερώνουν και θα καταγγέλλουν στους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα για κάθε ενέργεια που θα σκοπεύει στην υπονόμευση τωνΕΛ.ΠΕ. ως επιχείρησης που πρέπει να παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου και να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι να μετατραπεί μελλοντικά σε μια "μεγάλη" εμπορική εταιρία με ελάχιστη παραγωγική δραστηριότητα στα χέρια εγχώριων ή ξένων πολυεθνικών συμφερόντων.

Την ψήφο των εργαζομένων διεκδικούν και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Το ζήτημα όμως που τίθεται είναι αν οι δυνάμεις αυτές και οι συνάδελφοι που θα εκλεγούν, θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους, θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των εργαζομένων ή θα εκμεταλλευτούν την εκλογή τους αναδεικνύοντας τον εαυτό τους σε "παράγοντα". Εχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε επιφυλακτικοί, κρίνοντας τη μέχρι τώρα στάση ορισμένων εκπροσώπων μας, που χρησιμοποίησαν την εκλογή τους για διευθυντικές θέσεις.

Οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, που ζητούν την ψήφο σας από το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ΕΚΟ, έχουν ταχθεί όχι μόνο υπέρ της "μετοχοποίησης", αλλά υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς θα αγωνιστούν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που ασφαλώς θίγονται και θα θιγούν ακόμα περισσότερο, όταν έχουν εκφρασμένη τη θέση τους για το ξεπούλημα ουσιαστικά του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εργαζομένων και του ομίλου;".

ΟΒΣΑ
Αγωνιστικό μέτωπο με τους εργαζόμενους

Ομόφωνες οι αποφάσεις των ΕΒΕ στην ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας

Με ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, με την απόφαση να αντισταθούν δυναμικά σ' αυτήν την πολιτική, με σταθερό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, ολοκληρώθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οι αντιπρόσωποι των σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας, μετά από γόνιμο προβληματισμό, κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις:

  • Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τις οποίες βιώνουν οι βιοτέχνες, χειροτερεύουν διαρκώς. Ο τζίρος βρίσκεται σε δραματική καθοδική πορεία, η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι βιοτέχνες να δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες για ένα όλο και μικρότερο μεροκάματο. Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που, με πρόσχημα τη "σύγκλιση" και την πορεία προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, επιβάλλει όλο και πιο άγρια λιτότητα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ενισχύοντας μια χούφτα μονοπώλια και πολυεθνικές.
  • Οι βιοτέχνες δεν μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, εάν δεν αντισταθούν σ' αυτήν την πολιτική. Και πρέπει να αντισταθούν ενωμένοι με όλους εκείνους, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι θύματα της ίδιας πολιτικής και των ίδιων συμφερόντων, δηλαδή τους εργαζόμενους, τους μικροαγρότες, τους συνταξιούχους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΟΒΣΑ μπορεί να συμβάλει, με την εμπειρία και τις δυνατότητες που έχει, με πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Η ΟΒΣΑ θα συνεχίζει ανυποχώρητα την αγωνιστική πορεία που έχει χαράξει, αντιστεκόμενη στο συμβιβασμό και το συνδικαλισμό των υπουργικών διαδρόμων και του "κοινωνικού διαλόγου", που ασκεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και ζητάει την άμεση αποχώρηση από το "διάλογο" αυτού του είδους. Μια τέτοια στάση, τονίζει η ΟΒΣΑ, είναι επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική για το συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Η ΟΒΣΑ θα πάρει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα μέτρα για το δυνάμωμα των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι το κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη συσπείρωση περισσότερων βιοτεχνών στα σωματεία τους.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα ότι η ΟΒΣΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών, με προσανατολισμό το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Περιορισμός και κοινωνικός έλεγχος της δράσης των μονοπωλίων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου τομέα με αλλαγή του ρόλου του, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των ΕΒΕ, των εργαζομένων και των αγροτών.
  • Χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, με επιδότηση επιτοκίου, δέσμευση κεφαλαίου και εγγύηση του δημοσίου.
  • Μέτρα ενίσχυσης των συνεταιρισμών ως την πιο αποτελεσματική μορφή άμυνας απέναντι στα μονοπώλια.
  • Κατάργηση του 35% για τις ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" για τις προσωπικές επιχειρήσεις και κάθε νέου δημοτικού φόρου.
  • Δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση και κατάργηση των συνοπτικών ελέγχων.
  • Αναμόρφωση του νόμου για τις επαγγελματικές μισθώσεις, δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων και ανάπτυξη θεσμών απόκτησης επαγγελματικής στέγης.
  • Θεσμοθέτηση ανθρώπινου ωραρίου για τα επαγγελματικά καταστήματα.
  • Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού εξυγιανθούν με όρους: Αιρετές διοικήσεις μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικός πόρος στο 1/3 των εξόδων των Ταμείων, εξομοίωση των ασφαλιστικών παροχών προς τα πάνω, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη από ένα δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΟΜΜΕΧ, αναβάθμιση του ρόλου του και δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων.

Τέλος, με το ψήφισμά τους, οι βιοτέχνες της ΟΒΣΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά των αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και των απεργών της Ιονικής Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ