Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΒΣΑ
Αγωνιστικό μέτωπο με τους εργαζόμενους

Ομόφωνες οι αποφάσεις των ΕΒΕ στην ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας

Με ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, με την απόφαση να αντισταθούν δυναμικά σ' αυτήν την πολιτική, με σταθερό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, ολοκληρώθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οι αντιπρόσωποι των σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας, μετά από γόνιμο προβληματισμό, κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις:

  • Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τις οποίες βιώνουν οι βιοτέχνες, χειροτερεύουν διαρκώς. Ο τζίρος βρίσκεται σε δραματική καθοδική πορεία, η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι βιοτέχνες να δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες για ένα όλο και μικρότερο μεροκάματο. Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που, με πρόσχημα τη "σύγκλιση" και την πορεία προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, επιβάλλει όλο και πιο άγρια λιτότητα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ενισχύοντας μια χούφτα μονοπώλια και πολυεθνικές.
  • Οι βιοτέχνες δεν μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, εάν δεν αντισταθούν σ' αυτήν την πολιτική. Και πρέπει να αντισταθούν ενωμένοι με όλους εκείνους, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι θύματα της ίδιας πολιτικής και των ίδιων συμφερόντων, δηλαδή τους εργαζόμενους, τους μικροαγρότες, τους συνταξιούχους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΟΒΣΑ μπορεί να συμβάλει, με την εμπειρία και τις δυνατότητες που έχει, με πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Η ΟΒΣΑ θα συνεχίζει ανυποχώρητα την αγωνιστική πορεία που έχει χαράξει, αντιστεκόμενη στο συμβιβασμό και το συνδικαλισμό των υπουργικών διαδρόμων και του "κοινωνικού διαλόγου", που ασκεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και ζητάει την άμεση αποχώρηση από το "διάλογο" αυτού του είδους. Μια τέτοια στάση, τονίζει η ΟΒΣΑ, είναι επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική για το συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Η ΟΒΣΑ θα πάρει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα μέτρα για το δυνάμωμα των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι το κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη συσπείρωση περισσότερων βιοτεχνών στα σωματεία τους.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα ότι η ΟΒΣΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών, με προσανατολισμό το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Περιορισμός και κοινωνικός έλεγχος της δράσης των μονοπωλίων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου τομέα με αλλαγή του ρόλου του, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των ΕΒΕ, των εργαζομένων και των αγροτών.
  • Χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, με επιδότηση επιτοκίου, δέσμευση κεφαλαίου και εγγύηση του δημοσίου.
  • Μέτρα ενίσχυσης των συνεταιρισμών ως την πιο αποτελεσματική μορφή άμυνας απέναντι στα μονοπώλια.
  • Κατάργηση του 35% για τις ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" για τις προσωπικές επιχειρήσεις και κάθε νέου δημοτικού φόρου.
  • Δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση και κατάργηση των συνοπτικών ελέγχων.
  • Αναμόρφωση του νόμου για τις επαγγελματικές μισθώσεις, δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων και ανάπτυξη θεσμών απόκτησης επαγγελματικής στέγης.
  • Θεσμοθέτηση ανθρώπινου ωραρίου για τα επαγγελματικά καταστήματα.
  • Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού εξυγιανθούν με όρους: Αιρετές διοικήσεις μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικός πόρος στο 1/3 των εξόδων των Ταμείων, εξομοίωση των ασφαλιστικών παροχών προς τα πάνω, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη από ένα δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΟΜΜΕΧ, αναβάθμιση του ρόλου του και δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων.

Τέλος, με το ψήφισμά τους, οι βιοτέχνες της ΟΒΣΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά των αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και των απεργών της Ιονικής Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ