Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
"Εκσυγχρονιστική" φοροληστεία

"Οφθαλμαπάτη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την τσουχτερή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων

Την αλλοίωση της εικόνας που αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) - σύμφωνα με τα οποία η πολιτική της "δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών" της κυβέρνησης Σημίτη εκφράστηκε με νέα μεγάλη αύξηση των φόρων που πλήρωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι - επιδίωξε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονoμικών, κατηγορεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι, επισημαίνοντας την αύξηση της φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων κατά 21,2% - που προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ - διαστρέβλωσαν την εικόνα για λόγους εντυπωσιασμού!

Να σημειώσουμε ότι από τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, που αφορούν την εκκαθάριση 1.452.819 φορολογικών δηλώσεων (περίπου το 33%) σε σύνολο 4,2 εκατ. δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος για εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι, προκύπτει μια δραματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων. Το μερίδιο των φόρων που αναλογεί στους μισθωτούς και συνταξιούχους - στο σύνολο του φόρου εισοδήματος - αυξήθηκε στο 79,5%,έναντι 65,6% που ήταν το μερίδιό τους στο αντίστοιχο περσινό δείγμα.

Αυτή την εικόνα, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και δημοσίευσαν χτες η εφημερίδες, επιχείρησε να αμφισβητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που με χτεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

  • Στο παραπάνω δείγμα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί (1.452.819) - αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού αριθμού των φορολογικών δηλώσεων - η συμμετοχή μισθωτών και συνταξιούχων είναι 76%, ενώ από τα ετήσια στοιχεία προκύπτει ότι η συμμετοχή των κατηγοριών αυτών είναι περίπου 59%, πράγμα που κατά το υπουργείο Οικονομικών σημαίνει ότι εμφανίζεται προσωρινά στατιστικά αυξημένη και η συμμετοχή τους στον αναλογούντα φόρο.
  • Το πραγματικό ποσοστό του φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων για το 1998 "θα μειώνεται συνεχώς με την πρόοδο της εκκαθάρισης των δηλώσεων όλων των κατηγοριών των φορολογούμενων όπως γίνεται κάθε χρόνο".

Ωστόσο, παρά τους - στατιστικής φύσης - ισχυρισμούς που προβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, είναι γεγονός ότι το παραπάνω δείγμα των 1,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, αποτελεί ικανό ποσοστό στο σύνολο των δηλώσεων, για να δείχνει μία αξιόπιστη εικόνα και τάση για την τελική κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Ως εκ τούτου είναι επίσης γεγονός ότι οι επόμενες εκκαθαρίσεις σε πολύ μικρό βαθμό θα αλλάξουν την εικόνα που εμφανίζεται μέχρι στιγμής (όπως συμβαίνει, άλλωστε, κάθε χρόνο). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και αρμόδια στελέχη του ΚΕΠΥΟ, που σημείωναν, πως η μείωση του μεριδίου των φόρων των μισθωτών και συνταξιούχων, με την εκκαθάριση του 100% των δηλώσεων, δε θα ξεπεράσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ:

  • Το ποσοστό συμμετοχής των μισθωτών στο συνολικό φόρο που προκύπτει από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι 56,8%,των συνταξιούχων 22,7%,των εισοδηματιών 4,3%,των εμποροβιομηχάνων - βιοτεχνών 10,2%,των γεωργών - κτηνοτρόφων 0,2% και των ελεύθερων επαγγελματιών 5,8%.
  • Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν φέτος για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι ανέρχεται για τους μισθωτούς σε 247.315 δρχ., για τους συνταξιούχους 147.662 δρχ., για τους ελεύθερους επαγγελματίες 584.992 δρχ., για τους εμποροβιομηχάνους - βιοτέχνες 246.857 δρχ., για τους εισοδηματίες 71.307 δρχ. και για τους αγρότες 24.216 δρχ.
  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα που δηλώθηκε είναι για τους μισθωτούς 3.822.590 δρχ., για τους συνταξιούχους 2.925.922 δρχ., για τους ελεύθερους επαγγελματίες 5.393.151 δρχ., για τους εισοδηματίες 1.171.983 δρχ., για τους εμποροβιομηχάνους - βιοτέχνες 3.547.843 δρχ. και για τους γεωργούς - κτηνοτρόφους 1.078.240 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ