Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταχρηστικά τα τραπεζικά "χαράτσια"

Πρόστιμο 150 εκατ. δρχ. επιβλήθηκε στη ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ για τις 5.000 δραχμές, που παρακρατεί το μήνα από τους μικρούς πελάτες της, ως "έξοδα διαχείρισης λογαριασμού"

Ούτε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν μπόρεσε να κρίνει νόμιμη την πρακτική της ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ - και κατ' επέκταση και των άλλων τραπεζών - που "χαρατσώνουν" τους μικρούς πελάτες τους. Ετσι, τα "έξοδα διαχείρισης λογαριασμού", που είναι 5.000 δραχμές το μήνα και πληρώνουν όσοι πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας έχουν λιγότερες καταθέσεις από 5 εκατ. δρχ., το δικαστήριο τα έκρινε ως καταχρηστικό όρο και επέβαλε στη διοίκηση της ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ πρόστιμο ύψους 150 εκατομμυρίων δραχμών και απειλή επιβολής χρηματικής ποινής ενός εκατομμυρίου για κάθε χρήση μιας σειράς συγκεκριμένων όρων για πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις!

Με την απόφαση αυτή - την οποία βεβαίως η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωση ότι θα εφεσιβάλει - στην ουσία αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το καθεστώς της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος έχει αποδειχτεί καθεστώς καταλήστευσης των πελατών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που το Πρωτοδικείο αποφάνθηκε πως είναι καταχρηστικοί σε βάρος των καταναλωτών μια σειρά όροι, το υπουργείο Ανάπτυξης εξαντλεί την προστασία των καταναλωτών σε εκκλήσεις προς τις τράπεζες στα πλαίσια της "καλής πίστης" και "συμφωνίας κυρίων" να τους απαλείψουν χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), κρίνει καταχρηστικό τον όρο που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη τράπεζα, με τον οποίο οι 14.000 καταναλωτές της που διατηρούν καταθέσεις κάτω από 5 εκατ. δρχ. πληρώνουν μηνιαία έξοδα κίνησης λογαριασμού ύψους 5.000 δρχ. Επίσης, κρίνονται καταχρηστικοί οι όροι που προβλέπουν:

  • Οτι εάν ο κάτοχος κάρτας καθυστερήσει την πληρωμή της ελάχιστης καταβολής ή των τεσσάρων μηνιαίων λογαριασμών, καθίσταται αυτοδίκαια ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό και ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας.
  • Προμήθεια για την ανάληψη μετρητών.
  • Το δικαίωμα στην τράπεζα να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς να τηρήσει ορισμένη προθεσμία ή αιτιολογία.
  • Οτι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει κατά της τράπεζας ενστάσεις και αξιώσεις που τυχόν έχει απέναντι στις επιχειρήσεις.
  • Τη δυνατότητα για μονομερή αναπροσαρμογή της ετήσιας συνδρομής.

Από τη μεριά της η ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση, η απόφαση για την οποία αναμένεται να ληφθεί μετά από 8 μήνες. Μέχρι τότε, επομένως, η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει ισχύ. Εάν η τελεσίδικη απόφαση απορρίψει την έφεση της τράπεζας, οι καταναλωτές της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και όσοι συναλλάσσονται με τράπεζες που εφαρμόζουν όρους που θα κριθούν καταχρηστικοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, μπαίνοντας βεβαίως σε νέο κυκεώνα διαδικασιών όσο η κυβέρνηση περιορίζεται σε "συμφωνίες κυρίων" με τις τράπεζες, αφήνοντας στην καλή τους θέληση την προστασία των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ