ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ
"Βία και καταστολή" ασκούν οι εργαζόμενοι!
  • Επανέλαβε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τους προκλητικούς του ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές επιτίθενται στα ΜΑΤ
  • Επιμένει ο πρόεδρος της Βουλής να χαρακτηρίζει "φασιστικές ενέργειες" τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων
  • Μ. Κωστόπουλος: Ο αυταρχισμός, εργαλείο για να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική

Επέμεινε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος στην προκλητική άποψη ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που επιτίθενται στα ΜΑΤ (!), συνεπικουρούμενος και από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος για μία ακόμα φορά έσπευσε να χαρακτηρίσει "φασιστικές" τις ενέργειες των εργαζομένων, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια έξω από τη Βουλή.

Το θέμα της καθημερινής σχεδόν αστυνομικής βίας σε βάρος των εργαζομένων έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,τονίζοντας ότι η βία αυτή είναι απαραίτητη στην κυβέρνηση για να περάσει με κάθε τρόπο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να εφαρμόσει "πάση θυσία" την αντιλαϊκή πολιτική της.

Μάλιστα ο βουλευτής έθεσε και το θέμα της βιντεοσκόπησης των διαδηλώσεων από την Αστυνομία, ακόμα και μέσα από τους χώρους της Βουλής, για το οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απέφυγε να πει το παραμικρό.

Αντίθετα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει απόλυτη ελευθερία στους διαδηλωτές "να αποκλείουν το κέντρο και να ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες". Δεν υπάρχουν ξυλοδαρμοί είπε και ισχυρίστηκε: "Το αντίθετο συμβαίνει και στα τελευταία γεγονότα είδαμε ότι οι ξυλοδαρμοί και η βία υπήρχαν από την άλλη πλευρά. Επομένως στο ερώτημα αν θα επιμείνει η κυβέρνηση σε βία και καταστολή, υπάρχει η απάντηση ότι δεν υπήρξε ποτέ βία ή καταστολή".

Είπε ότι οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν ελεύθερα σε όποια κυβερνητικά κτίρια θέλουν, αλλά έσπευσε να προβοκάρει τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι "αν πρόκειται να κάνουν διαδηλώσεις απλώς και μόνο για να συγκρούονται, γιατί αυτή είναι η επιδίωξη, με την Αστυνομία, για να γίνεται εφέ και να προβάλλεται στην τηλεόραση, αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε".

Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί ότι για τα επεισόδια πριν λίγο καιρό έξω από τη Βουλή έφταιγαν οι εργαζόμενοι, "όταν επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο της Βουλής".

Στην τοποθέτησή του ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν και η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της εξαπολύουν βαρύτατες κατηγορίες και ενάντια στους εργαζόμενους και κυρίως ενάντια στο ΚΚΕ, συχνά με συνοδεία των ΜΑΤ. Και πρόσθεσε:

"Ο Απ. Κακλαμάνης για τα επεισόδια στη Βουλή μίλησε για φασιστική πρόκληση κάποιων ομάδων εργαζομένων. Ο Γουλιμής της κυβέρνησης κατ' επανάληψη μιλά για τραμπούκους του ΚΚΕ. Ο Δ. Ρέππας μιλάει για έλλειψη σεβασμού προς τους νόμους. Πώς όμως έχει η κατάσταση;

Μέλη του ΠΑΣΟΚ καίνε δημόσια μαζικά τις κομματικές τους ταυτότητες. Χιλιάδες αδιόριστοι καθηγητές φωνάζουν "κάτω η χούντα του Σημίτη". Χιλιάδες απεργοί της "Ολυμπιακής" φωνάζουν ότι το ξεπούλημα δεν είναι εκσυγχρονισμός. Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στην Ιονική διαχωρίζουν δημόσια τη θέση τους, στελέχη της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ ζητάνε αλλαγή πλεύσης και καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ άλλα στελέχη κατεβάζουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Και μετά από αυτά κατηγορείτε, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ τους βάζει όλους αυτούς; Μη χτυπάτε το σαμάρι, κύριε υπουργέ".

Σχετικά με τα επεισόδια έξω από τη Βουλή, τόνισε ότι δεν έφταιγαν οι εργαζόμενοι, ούτε είχαν καμία πρόθεση να μπουν στη Βουλή και δήλωσε:

"Ξέρετε πολύ καλά και εσείς και ο Απ. Κακλαμάνης, που μίλησε για φασιστική πρόκληση, ότι άλλος ήταν ο στόχος της πορείας τους. Να πάνε να επιδώσουν το ψήφισμα στον πρωθυπουργό που έχει κλειδαμπαρωθεί στο Μαξίμου και δε δέχεται κανέναν. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ενώσουμε τους εργαζόμενους για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αυτό είναι το καθήκον μας, είναι η ιδεολογία μας".

Στη συζήτηση θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του περί "φασιστικών ενεργειών", με προκάλυμμα τη δήθεν πρόθεση ομάδας εργαζομένων να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο. Λίγο πριν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός ισχυρίστηκε ότι στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλή και το ΚΚΕ συμφώνησε ότι ομάδα εργαζομένων επιχείρησε να κατεβάσει τις προστατευτικές μπάρες της Βουλής. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε αμέσως ο Μ. Κωστόπουλος, καταγγέλλοντας ότι τις μπάρες τις κατέβασαν τα ΜΑΤ.

Στους ισχυρισμούς του Απ. Κακλαμάνη απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τασούλας τονίζοντας: "Το τι είναι και τι δεν είναι φασισμός ο καθένας μπορεί να το γνωρίζει. Και οι ενέργειες των εργαζομένων που αγωνίζονται δεν είναι φασιστικές. Θα ήταν προτιμότερο να κρίνετε τι δουλειά είχαν τα ΜΑΤ στη Βουλή και να χαρακτηρίζατε αυτή την ενέργεια".

Στον αναπροσανατολισμό των ΣΑ η λύση
  • Ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή αστυνομία
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με μόνη θετική ψήφο αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικού σώματος Διασυνοριακής Φύλαξης, που θα αποτελείται από 1.000 άνδρες και θα έχει την ευθύνη των χερσαίων συνόρων της χώρας, με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας,τόνισε ότι "πρόκειται για έναν κατασταλτικό μηχανισμό, ο οποίος δεν πρόκειται να δώσει λύση σε κανένα από τα δύο αυτά ξεχωριστά προβλήματα. Ούτε στο πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, ούτε στο πρόβλημα της εγκληματικότητας". Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες ζωής και εργασίας των οικονομικών μεταναστών κυρίως από την Αλβανία, στην Ελλάδα, ο Απόστολος Τασούλας επισήμανε ότι "μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εγκληματικότητας με τον αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Ποιος δεν ξέρει ότι αναλογικά τα Σώματα Ασφαλείας στη δική μας χώρα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα δεν είναι η έλλειψη του αριθμού των ανδρών των Σωμάτων Ασφάλειας. Είναι η έλλειψη του προσανατολισμού. Είναι η ύπαρξη κακού προσανατολισμού. Πόσες εκατοντάδες και πόσες χιλιάδες ομάδες ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας είναι κοντά σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται στο δρόμο και ζητούν το ψωμί τους και το δίκιο τους; Εκεί είναι αυτοί, γιατί τους στέλνουν να είναι αυτοί εκεί και την άλλη μέρα ισχυρίζονται ότι από τα χρέη τους φτάνουν στο σημείο να ληστεύουν τράπεζες και οι ίδιοι. Εμείς, βέβαια, δε δεχόμαστε αυτόν τον ισχυρισμό". Πρόσθεσε ότι "στα πλαίσια του αναπροσανατολισμού υπάρχουν οι δυνατότητες να προσποριστούν μέσα και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες εκείνες, που χρειάζονται στις παραμεθόριες περιοχές τα Σώματα Ασφαλείας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία εκεί συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται".

Οσον αφορά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γεώργιο Ρωμαίο, εστίασε την παρέμβασή του σε εντελώς διαφορετικό θέμα, αυτό των φαινομένων διαφθοράς μέσα στο Αστυνομικό Σώμα, εξαιτίας των πρόσφατων περιστατικών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Επανέλαβε δε την πρόθεσή του να καταθέσει τροπολογία (πιθανότατα η κατάθεση θα γίνει σήμερα) με βάση την οποία δημιουργείται ειδικό τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Οσον αφορά το θέμα της Διασυνοριακής Ασφάλειας, ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά σε καμία περίπτωση τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, αλλά τη συνοριακή γραμμή που περιλαμβάνει την Αλβανία και τα Σκόπια.

Από τη μεριά της ΝΔ ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης επανέλαβε τη θέση του για στελέχωση της νέας υπηρεσίας με μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, δηλαδή οπλίτες 5ετούς υποχρέωσης.

Εθνικισμός και Δημοκρατία

Τριήμερο Συμπόσιο με θέμα "Εθνικισμός και Δημοκρατία στα πρόθυρα του 21ου αιώνα", διοργάνωσε στην αίθουσα τελετών της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου το περασμένο Σαββατοκύριακο η "Πρωτοβουλία πολιτών για την περιφρούρηση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών". Οι εργασίες άρχισαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ.

Από το βήμα του Συμποσίου μίλησαν κυρίως πανεπιστημιακοί αλλά επίσης δικηγόροι, δημοσιογράφοι καθώς και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το πρόβλημα του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Στο συμπόσιο, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και ο Δημήτρης Καλτσώνης.Ο Μπ. Αγγουράκης ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την άνοδο του εθνικισμού στα Βαλκάνια και το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην εξέλιξη αυτή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στις μειονότητες που υπάρχουν σε όλα τα βαλκανικά κράτη, τόνισε ότι αυτές πρέπει να γίνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Οι λαοί των Βαλκανίων υπογράμμισε, πρέπει να αντισταθούν στη "νέα τάξη πραγμάτων" των πολυεθνικών και να αντιτάξουν τους κοινούς τους αγώνες και την αλληλεγγύη τους.

Ο Δημ. Καλτσώνης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην επίδραση του εθνικισμού στην αστική δημοκρατία. Παραθέτοντας ιστορικά παραδείγματα αλλά και όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας, υποστήριξε ότι μέσω της εθνικιστικής ιδεολογίας επιχειρείται, εκτός των άλλων, η συρρίκνωση των στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών των εργαζομένων.

Παρεμβάσεις στο συμπόσιο έκαναν επίσης, εκ μέρους του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, ο Μάκης Παρέντης και ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη του διοικητικού του συμβουλίου. Ο Μ. Παρέντης ανέλυσε τις ταξικές αιτίες του εθνικιστικού φαινομένου καθώς και τον ταξικό προσδιορισμό της έννοιας της δημοκρατίας. Ο Α. Αντανασιώτης, με τη σειρά του, ανέπτυξε το θέμα "νομική και πρακτική μεταχείριση των αλλοδαπών στην Ελλάδα".

Στο Συμπόσιο αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος. Πολλοί από όσους το παρακολούθησαν έκφρασαν την αγωνία τους για την ανάγκη αντιμετώπισης του εθνικισμού και ρατσισμού, με τρόπο ουσιαστικό, που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι γενικόλογα και επιφανειακά. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε συχνά η ανάγκη συλλογικών δράσεων ενάντια στην υπόθαλψη του εθνικισμού και του ρατσισμού από τις μεγάλες δυνάμεις και τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην τηλεόραση του "902"

Δύο ενδιαφέρουσες εκπομπές παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902":

  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Βγάλτε τις μάσκες" ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, γραμματέα της Τοπικής Επιτροπής ΕΣΑΚ Αθήνας, με θέμα: "Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ 13-14 Ιουνίου".
  • Στις 9.30 μμ στην εκπομπή "Βουλή" θα μεταδοθεί σε επανάληψη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τη νομισματική ενοποίηση.
"ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"
Μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) οργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα την Κυριακή 7 Ιούνη,με αναχώρηση στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και επιστροφή στις 8 μ.μ. Η ΝΔΕ προτρέπει τους νέους και τις νέες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της, να γνωρίσουν το φυσικό αυτό δρυμό και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την προστασία του και την πολύπλευρη αξιοποίησή του.

Για πληροφορίες και συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές κινήσεις της ΝΔΕ και στο τηλέφωνο 38.27.303.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ