ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμασία επέμβασης με πρόσχημα και τους πρόσφυγες

ΤΙΡΑΝΑ.-

Την επίσπευση αποφάσεων για την άμεση δρομολόγηση μιας ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν χτες Βόννη και Τίρανα, επικαλούμενες, μεταξύ άλλων, το διογκούμενο κύμα Κοσσοβάρων προσφύγων, που, κατά τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες! Πάντως, πολλά αναμένεται να συζητηθούν, αλλά και να αποφασιστούν, αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στο Κόσσοβο στη διάρκεια δύο σημαντικών συναντήσεων: Τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 8 του μήνα στο Λουξεμβούργο, και τη Διάσκεψη της Ομάδας Επαφής στις 12 του μήνα στο Λονδίνο.

Η Βόννη προέβαλε το αίτημα της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, στο πλαίσιο της ευρω-μεσογειακής διάσκεψης στο Παλέρμο. Το βασικό επιχείρημα του Γερμανού υπουργού για τη ΝΑΤΟική επέμβαση ήταν η χρήση των πολυεθνικών στρατευμάτων, όχι τόσο για την επίλυση της κρίσης, όσο για την αποτροπή ενός πιθανού κύματος προσφύγων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Κίνκελ, χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες, πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Κοσσυφοπέδιο και πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν στην ...Αλβανία και την ΠΓΔΜ!

Σε ερώτηση εάν έφθασε η ώρα να στείλει το ΝΑΤΟ μία στρατιωτική αποτρεπτική δύναμη στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, ο Κίνκελ απάντησε ότι είναι "σημαντική" μία "άμεση" απόφαση του ΝΑΤΟ, με πρώτη επιλογή την αποστολή στρατευμάτων στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να αποκλείονται "και άλλα μέτρα"... Προειδοποιώντας, μάλιστα, τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι δε θα επιτρέψουν μία δεύτερη Βοσνία, τόνισε: "Αυτή τη φορά το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται εκεί για να επέμβει, εάν χρειαστεί"!

Επιπροσθέτως, ο Γερμανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η κρίση στο Κόσσοβο θα συζητηθεί στη μηνιαία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του Βρετανού υπουργού Ρόμπιν Κουκ. Απείλησε, δε, το Βελιγράδι με επιβολή νέων κυρώσεων, όπως "πάγωμα" των επενδύσεων στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ή των τραπεζικών καταθέσεων Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων στην Ευρώπη, "εάν επιδεινωθεί η κατάσταση".

"Προτάσεις" στο ίδιο μήκος κύματος υπέβαλε χτες και η κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, που τάχθηκε υπέρ της λήψης δραστικών πολιτικών, αλλά και στρατιωτικών μέτρων κατά του Βελιγραδίου.

Σε επιστολή της αλβανικής κυβέρνησης προς τα έξι μέλη της "Ομάδας Επαφής", προτείνεται η λήψη διεθνών "περιοριστικών και δραστικών μέτρων" οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών Σοκόλ Γκιόκα, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο "μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο", καθώς "χωριά ολόκληρα βομβαρδίζονται και καίγονται και χιλιάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Αλβανία και σε άλλες χώρες".

Μάλιστα, ο Σοκόλ Γκιόκα εξέφρασε τους φόβους της κυβέρνησής του για ενδεχόμενη διείσδυση Σέρβων στρατιωτών στο αλβανικό έδαφος, "υπό το πρόσχημα της καταδίωξης" αυτονομιστών ανταρτών... Ο Γκιόκα εκτίμησε πως οι Κοσσοβάροι πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Αλβανία από το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέρχονται σε τουλάχιστον 12.000,ενώ ζήτησε τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή τροφής και στέγασης.

Την ίδια περίπου ώρα, πάνω από 12.000 Αλβανοί διαδήλωναν στην Πρίστινα, με αίτημα την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή!

Νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής

Σε μία βδομάδα θα συνεδριάσουν - κατά πάσα πιθανότητα στο Λονδίνο - οι υπουργοί Εξωτερικών της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, προκειμένου να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση στο Κόσσοβο, να βολιδοσκοπήσουν, αλλά και να αποφασίσουν μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, μιλώντας στο περιθώριο της ευρω-μεσογειακής διάσκεψης στο Παλέρμο, της συνάντησης αυτής θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση της Ομάδας Επαφής σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών. Επικρίνοντας το Βελιγράδι για τη βία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι και διαπραγματεύεσαι, δεν μπορείς να προβαίνεις σε στρατιωτικές ενέργειες και να κλιμακώνεις τις συγκρούσεις. Τα δύο αυτά πράγματα δε συμβιβάζονται. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτή τη νέα τακτική, αυτή τη νέα στάση των αρχών του Βελιγραδίου".

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία της για το τελευταίο κύμα βίας στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χτες και η Ρωσία, που δήλωσε έτοιμη για νέες συνομιλίες με την Ομάδα Επαφής για την κατάσταση στην περιοχή.

"Ανησυχούμε για το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούσκιν, προσθέτοντας: "Υποστηρίζουμε τις ενέργειες της Ομάδας Επαφής και γίνονται ήδη ενέργειες που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για έναν παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα". Τέλος, ο Ρώσος εκπρόσωπος παρατήρησε ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες από πλευράς ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Μόσχας ότι θα πρέπει να ενημερωθεί προηγουμένως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διογκώνεται το κύμα των προσφύγων

Σε δεκάδες χιλιάδες εκτιμούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ τον αριθμό των Κοσσοβάρων προσφύγων, που αναζητούν καταφύγιο στο Μαυροβούνιο, στην Αλβανία ή σε άλλες περιοχές, εξαιτίας των συγκρούσεων που διαδραματίζονται στη σερβική επαρχία.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 40.000 Κοσσοβάροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται ραγδαία όσο περνά ο καιρός...

Ο τηλεοπτικός σταθμός "ΤV ΤΙΡΑΝΑ" μετέδωσε χτες πως περίπου 50.000 πρόσφυγες περίμεναν, κρυμμένοι σε δάση, βουνά και λόφους κοντά στα σύνορα, επιχειρώντας να μπουν στην Αλβανία".

Στο μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις του σερβικού στρατού κατά των Αλβανών αυτονομιστών είναι σε εξέλιξη και ότι έχουν "σφραγιστεί" οι αρτηρίες που οδηγούν από και προς την περιοχή Ντετσάνι, στο δυτικό Κόσσοβο.

ΓΑΛΛΙΑ
Κύμα απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με σθένος συνεχίζουν την απεργία τους οι πιλότοι της "Αιρ Φρανς", οι οποίοι για τέταρτη συνεχόμενη μέρα δεν προσήλθαν για δουλιά, αφήνοντας ακινητοποιημένα τα αεροπλάνα του επίσημου αερομεταφορέα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Στο χορό των απεργιών εισήλθαν, χθες, οι οδηγοί του μετρό και οι σιδηροδρομικοί της Νότιας Γαλλίας, σήμερα το βράδυ αναμένεται να αρχίσει και η προγραμματισμένη διήμερη απεργία όλων των σιδηροδρομικών, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της απεργίας των μηχανικών αεροσκαφών. Παράλληλα, συνεχίζεται και η απεργία των αχθοφόρων. Ο απεργιακός κλοιός σφίγγει την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, που τηρεί σταθερά χαμηλούς τους τόνους, αλλά δεν παύει να υπογραμμίζει ότι η απεργία των πιλότων της "Αιρ Φρανς" πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Γαλλίας ενόψει της έναρξης του Μουντιάλ.

Τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους εκπροσώπους των πιλότων και τη διοίκηση της εταιρίας άρχισε, χθες, το απόγευμα. Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου SNPL Κριστιάν Παρί, δήλωσε ότι "υπάρχει κάποια αισιοδοξία". Εντούτοις, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι οι πιλότοι επιμένουν στην άρνησή τους να τους παραχωρηθούν μετοχές της εταιρίας σε αντάλλαγμα των 500 εκατομμυρίων φράγκων που πρόκειται να περικοπούν από τους μισθούς τους.

Στην υπόθεση παρενέβη, για πρώτη φορά, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και ψυχραιμία ενόψει της έναρξης του Μουντιάλ,την επόμενη βδομάδα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δεξιάς, Φιλίπ Σεγκέν, κατηγόρησε τους πιλότους της "Αιρ Φρανς" ότι "μετέτρεψαν τη Γαλλία σε περίγελο ολόκληρου του κόσμου" και υποστήριξε ότι η κοινή γνώμη της Γαλλίας έχει εξαγριωθεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δίνοντας, έτσι, σαφή υποστήριξη στην ανάλογη αντίληψη - δίλημμα που έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κυβερνητικές πηγές. Ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία δήλωση αλλά, χθες, στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους Καν, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης στη διοίκηση της εταιρίας.

Εκτός, όμως, από τα αεροδρόμια που παρέμειναν, για τέταρτη μέρα έρημα, παρέλυσε χθες και ο υπόγειος σιδηρόδρομος καθώς και οι σιδηρόδρομοι στη Νότια Γαλλία. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να αρχίσει η πανεθνική απεργία των σιδηροδρομικών που έχει προγραμματιστεί να λήξει την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ για την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί απεργία των μηχανικών αεροσκαφών. Ο Λουί Βιανέ, πρόεδρος του συνδικάτου της CGT, απαντώντας στις κατηγορίες περί έλλειψης κοινωνικής ευθύνης και περί γελοιοποίησης της Γαλλίας από τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι το Μουντιάλ είναι μεγάλο γεγονός αλλά δε λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία όχι μόνο παραμένουν αλλά και οξύνονται.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συγκρούσεις με Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ. - Τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν οκτώ Κούρδους αντάρτες στη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδιδε χτες το "Ρόιτερ".

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Μαοϊκοί αντάρτες, που συνεργάζονται με το ΡΚΚ, επιτέθηκαν σε λεωφορείο στην επαρχία Τουντσελί και σκότωσαν εννιά πολίτες.

Αντάρτες του ΡΚΚ πραγματοποίησαν επίσης επίθεση σε εγκαταστάσεις της εταιρίας ύδρευσης στο Τουντσελί και συγκρούστηκαν με περίπολο του τουρκικού στρατού.

Περισσότερα από 28.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Τουρκία από την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή, το 1984.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική διπλωματία ανακοίνωσε την "πάγια αντίθεσή" της σε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, που θα συζητηθεί στις 25 Ιουνίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"Η έκθεση περιέχει λανθασμένες και παραποιημένες πληροφορίες για την Τουρκία και έχει συνταχθεί με κακή πρόθεση", είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζάτι Ουτκάν.

Στην έκθεση, την οποία εκπόνησε η Ελβετίδα ΡουθΓκάμπι Βερμόν - Μανγκόλντ, περιλαμβάνονται κατηγορίες προς τις τουρκικές αρχές για "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι και ζητεί την "άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" που έχει επιβληθεί στις περιοχές αυτές, καθώς και την "κατάργηση του συστήματος προστασίας των χωριών".

Επίσης ζητεί την "αναγνώριση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας" στην Τουρκία και τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα των Κούρδων.

Ο Ουτκάν επισήμανε πως η έκθεση "πρέπει να θεωρηθεί ως άκυρη και μη γενόμενη".

Τα αεροπλάνα της "Αιρ Φρανς" περιμένουν στο έδαφος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ