ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμάζεται η ΝΑΤΟική επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Σε εξέλιξη παραμένει ο αγώνας της επιβίωσης για εκατοντάδες Κοσσοβάρους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Αλβανία, ενώ συγκεχυμένη κατάσταση επικρατεί σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του σερβικού στρατού κατά των αυτονομιστών Αλβανών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο βίας, αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις προβάλλουν ιδιαίτερα αποφασισμένες να ετοιμάσουν το έδαφος μιας πολυεθνικής ΝΑΤΟικής επέμβασης για τη "σωτηρία" μιας περιοχής που είναι γνωστή ως πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων...

Ενας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπέρμαχους της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσσοβο εν ονόματι της... "ειρήνης", είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Ο Μπλερ κατέστησε χτες σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση"δε θα επιτρέψει" επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως έγινε στη Βοσνία, και προειδοποίησε τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας.

"Στέλνω ένα έντονο και σαφές μήνυμα στον κ. Μιλόσεβιτς και σε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη βία και δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή ότι πιστεύουμε πως έχουμε απόλυτο συμφέρον να αποτρέψουμε αυτήν την απειλή και να μειώσουμε την ένταση στην περιοχή. Θα ήταν σοβαρότατο λάθος να υποτιμηθεί η αποφασιστικότητά μας," είπε συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός απειλώντας πως εξετάζεται "κάθε πιθανή επιλογή". Οπως είναι γνωστό, οι επιλογές των Ευρωπαίων, μελών ή μη του ΝΑΤΟ, θα εξεταστούν αυτή τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή στη διάσκεψη της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό στο Λονδίνο.

Περισσότερους υπαινιγμούς για τα επεμβατικά σχέδια της Δύσης στο Κόσσοβο, άφησε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Σύμφωνα με τον Τ. Ρόμπερτσον, το ΝΑΤΟ μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για την αντιμετώπιση της τελευταίας έξαρσης της βίας στην περιοχή.

"Το πλήρες δυναμικό του ΝΑΤΟ μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πιο ριζοσπαστικής, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας: "Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά στρατιωτικές επιλογές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν". Ο Ρόμπερτσον αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει ποιες ακριβώς στρατιωτικές επιλογές μελετά η Ατλαντική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Στα Τίρανα, ο πολιτικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, δήλωσε χτες ότι στο Κοσσυφοπέδιο γίνονται "απαράδεκτες" εθνικές εκκαθαρίσεις και τόνισε ότι η Αλβανία χρειάζεται επειγόντως διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ισινγκερ πρόκειται να έχει σειρά επαφών στο Βελιγράδι και στα Τίρανα.

Καταγγελίες Ολλανδίας για κλοπές στρατιωτικού υλικού

Ολλανδικά στρατιωτικά οχήματα που κλάπηκαν στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας το 1995, χρησιμοποιούν οι σερβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, κατήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Πίτερ Μολέμα.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε ολλανδικό σταθμό, όπου ο Μολέμα ανακοίνωσε πως ο Ολλανδός πρέσβης στο Βελιγράδι, θα ζητήσει την επιστροφή των οχημάτων. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Μπερτ Κρίμερς, υποστήριξε ότι οι Σερβοβόσνιοι είχαν κλέψει 14 ολλανδικά στρατιωτικά οχήματα πριν τρία χρόνια, εκ των οποίων πέντε βρήκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Βοσνία ενώ άλλα εννιά παραμένουν "εξαφανισμένα"...

Ζοφερή η κατάσταση για τους πρόσφυγες

Το θάνατο 52 Κοσσοβάρων, την "εξαφάνιση" άλλων 200 και την ομηρία περίπου 150, μέσα σε διάστημα μίας βδομάδας, ανακοίνωσε χτες ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Στη Γενεύη, η "Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" υπολόγιζε σε 10.000 τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες που έχουν φθάσει στη βόρεια Αλβανία, τονίζοντας ότι αρκετοί απ' αυτούς ήταν πολύ εξαντλημένοι από τις κακουχίες.

Ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα έδωσε τα παραπάνω στοιχεία υποστηρίζοντας ότι πάνω από 30.000 κάτοικοι της περιοχής Ντετσάνι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Πρόσθεσε, πως τουλάχιστον τέσσερα χωριά του Κοσσόβου που κατοικούνταν από Αλβανούς "ισοπεδώθηκαν", άλλα οκτώ υπέστησαν σοβαρές καταστροφές και άλλα 16 ερημώθηκαν. Ως επίκεντρο των σοβαρότερων καταστροφών αναφέρθηκε η περιοχή Ντετσάνι.

Από την πλευρά του, το "Σερβικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης" μετέδωσε δήλωση του στρατηγού του γιουγκοσλαβικού στρατού, Νεμπότζσα Πάβκοβιτς, σύμφωνα με την οποία καλούνταν όσοι Αλβανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους να επιστρέψουν στο χωριό Μπατούσα υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν παραδώσει τα όπλα τους και θα σταματήσουν τις επιθέσεις στο γιουγκοσλαβικό στρατό.

Εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες", δήλωσε στη Γενεύη ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι συνολικά πέρασαν τα σύνορα τις λίγες τελευταίες μέρες, εκτιμώντας τον αριθμό των προσφύγων σε περίπου 10.000. "Οι άνθρωποί μας που βρίσκονται επιτόπου, στέλνουν αναφορές για πολύ συγκινητικές σκηνές όπου άνθρωποι κατεβαίνουν την πλαγιά και κυριολεκτικά καταρρέουν μόλις φτάνουν στο οροπέδιο", δήλωσε η εκπρόσωπος, αναγγέλλοντας χτες πως άνοιξε νέο γραφείο της οργάνωσης στην αλβανική περιοχή Μπαϊράμ Τσούρι, στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο.

ΗΠΑ
Νέα απεργία στην "Τζένεραλ Μότορς"

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Αλλη μία απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην "Τζένεραλ Μότορς" ξεκίνησε χτες, παραλύοντας ένα από τα σημαντικότερα εργοστάσια της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, το συγκρότημα "Flint East", λίγα χλμ. έξω από το Ντιτρόιτ.

Η απεργία ξεκίνησε αμέσως μετά το πέρας της διορίας που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι για τη συμφωνία, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, σε θέματα εργασιακής ασφάλειας, ειρήνης, αλλά και προβλεπόμενων περικοπών θέσεων εργασίας. Είναι η έβδομη κατά σειρά κινητοποίηση από τις αρχές του 1997, καθώς το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αυτή τη στιγμή το κεντρικό εργοστάσιο των ανταλλακτικών που τροφοδοτεί τα υπόλοιπα 16 εργοστάσια της "Τζένεραλ Μότορς" στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό έχει νεκρώσει, καθώς η συμμετοχή στην απεργία των σχεδόν 3.500 εργαζομένων είναι καθολική.

Η προοπτική μιας μακράς διαρκείας απεργίας στο νευραλγικό αυτό εργοστάσιο της "Τζένεραλ Μότορς" έχει τρομοκρατήσει τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία με ανακοίνωσή της μετά την έναρξη της κινητοποίησης προσέφυγε σε μέτρα τρομοκράτησης - παρά τη συνηθισμένη τακτική της να κρατά χαμηλό προφίλ σε εργασιακά θέματα - "προειδοποιώντας" ότι μπορεί να "υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις" για τους εργαζόμενους, αν η απεργία δε λήξει σύντομα, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι η απεργία προκαλεί ολόκληρη την κοινότητα και ότι με αυτή οι εργαζόμενοι αντιτίθεται σε προηγούμενη συμφωνία που μιλούσε για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας με τις ανταγωνίστριες της! Βέβαια, αυτό που δε λέει η ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας είναι ότι η συμφωνία προέβλεπε την επένδυση 300 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικό, όπως ανέφεραν στελέχη του Συνδικάτου των Εργαζομένων (UAW).

Στις έμμεσες απειλές της εργοδοσίας, η UAW δεν έχει απαντήσει προς το παρόν, αλλά υπάρχουν σκέψεις να ενταθούν οι πιέσεις και η απεργία να επεκταθεί και στα υπόλοιπα εργοστάσια της "Τζένεραλ Μότορς" και μάλιστα άμεσα, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις στο εργοστάσιο "Flint East".

ΠΕΔΥΕ
Να στιγματίσουμε τους εχθρούς της Ειρήνης

Εκκληση για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και την ενεργοποίηση των λαών για να έρθει η ειρήνη στην περιοχή, απηύθυνε χτες με ανακοίνωσή της η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.Ειδικότερα, αναφερόμενη στις ραγδαίες εξελίξεις που εκδηλώνονται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, η Παναθηναϊκή Επιτροπή διαπιστώνει πως οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης γίνονται πλέον ορατοί και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή. Ετσι, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Από το Μάρτη, οι ΗΠΑ άναψαν το φιτίλι της νέας φάσης αποσταθεροποίησης στα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια, με στόχο την εξουδετέρωση των αυξανόμενων ερεισμάτων της Βόννης στην περιοχή και την εδραίωση της Ουάσιγκτον σε όλα τα Βαλκάνια.
  • Ξεδιπλώνονται οι μεθοδεύσεις περαιτέρω διαμελισμού της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας και "επαναδιευθέτησης" των συνόρων της με βάση το μοίρασμα της λείας μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας.
  • Πάρθηκαν τα πρώτα πολιτικο-στρατιωτικά μέτρα της ΝΑΤΟικής επέμβασης, αφού τελευταία αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου: Ναυτικές περιπολίες στην Αδριατική, ενίσχυση ΝΑΤΟικών ταγμάτων στη Βοσνία, αναγόρευση του Ρουγκόβα σε πρεσβευτή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

"Η επίσημη Ελλάδα συμπράττει στα σχέδια διαμελισμού νομιμόφρων και υποτακτική, αδιαφορώντας συνειδητά αν με αυτό τον τρόπο δημιουργεί προηγούμενο και νομιμοποιεί πρακτικές ακρωτηριασμού και της δικής μας χώρας",σημειώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,υπογραμμίζοντας πως "δεν αρκεί να ευαγγελιζόμαστε και να προσδοκούμε την ειρήνη και τη φιλική συμβίωση των λαών, αλλά χρειάζεται να στιγματίζουμε τους εχθρούς της ειρήνης και να διακρίνουμε πίσω από την ομίχλη της ΝΑΤΟικής παραπληροφόρησης τους όρους της πραγματικής ειρήνευσης".

ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Επιδρομές αιθιοπικών "Μιγκ" στην Ασμάρα

ΑΣΜΑΡΑ.-

Σε τροχιά σοβαρής επιδείνωσης έχουν μπει οι σχέσεις Αιθιοπίας - Ερυθραίας, με αφορμή τη διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή της Ζαλαμπέσα. Χτες, αιθιοπικά αεροσκάφη έκαναν δύο επιδρομές, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ερυθραίας, Ασμάρα.

Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, ένα αιθιοπικό "Μιγκ 23" κατερρίφθη από τα πυρά στρατιωτών της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια της πρώτης επιδρομής, που άρχισε στις 14.00 (ώρα Ελλάδας). Στη διάρκεια της δεύτερης επιδρομής, άλλα τέσσερα "Μιγκ 23" της Αιθιοπίας έπληξαν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του αεροδρομίου της Ασμάρας, μεταξύ των οποίων και ένα αεροσκάφος της Ζάμπιας.

Μετά απ' αυτά, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κάλεσε την Ερυθραία να περιορίσει σε τρία άτομα το διπλωματικό προσωπικό της στην Αντίς Αμπέμπα, δίνοντας προθεσμία μίας βδομάδας στα υπόλοιπα άτομα να αποχωρήσουν.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη ανησυχία χωρών, που έχουν πολίτες τους στο έδαφος της Ερυθραίας. Πρώτη, η Μ. Βρετανία ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ασμάρα, ενέργεια που αναμένεται να "μιμηθούν" σύντομα οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

και οι πρόσφυγες στην Αλβανία θα χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι για την

Και οι πρόσφυγες στην Αλβανία θα χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι για τη ΝΑΤΟική επέμβαση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ