Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμάζεται η ΝΑΤΟική επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Σε εξέλιξη παραμένει ο αγώνας της επιβίωσης για εκατοντάδες Κοσσοβάρους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Αλβανία, ενώ συγκεχυμένη κατάσταση επικρατεί σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του σερβικού στρατού κατά των αυτονομιστών Αλβανών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο βίας, αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις προβάλλουν ιδιαίτερα αποφασισμένες να ετοιμάσουν το έδαφος μιας πολυεθνικής ΝΑΤΟικής επέμβασης για τη "σωτηρία" μιας περιοχής που είναι γνωστή ως πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων...

Ενας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπέρμαχους της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσσοβο εν ονόματι της... "ειρήνης", είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Ο Μπλερ κατέστησε χτες σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση"δε θα επιτρέψει" επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως έγινε στη Βοσνία, και προειδοποίησε τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας.

"Στέλνω ένα έντονο και σαφές μήνυμα στον κ. Μιλόσεβιτς και σε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη βία και δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή ότι πιστεύουμε πως έχουμε απόλυτο συμφέρον να αποτρέψουμε αυτήν την απειλή και να μειώσουμε την ένταση στην περιοχή. Θα ήταν σοβαρότατο λάθος να υποτιμηθεί η αποφασιστικότητά μας," είπε συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός απειλώντας πως εξετάζεται "κάθε πιθανή επιλογή". Οπως είναι γνωστό, οι επιλογές των Ευρωπαίων, μελών ή μη του ΝΑΤΟ, θα εξεταστούν αυτή τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή στη διάσκεψη της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό στο Λονδίνο.

Περισσότερους υπαινιγμούς για τα επεμβατικά σχέδια της Δύσης στο Κόσσοβο, άφησε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Σύμφωνα με τον Τ. Ρόμπερτσον, το ΝΑΤΟ μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για την αντιμετώπιση της τελευταίας έξαρσης της βίας στην περιοχή.

"Το πλήρες δυναμικό του ΝΑΤΟ μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πιο ριζοσπαστικής, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας: "Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά στρατιωτικές επιλογές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν". Ο Ρόμπερτσον αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει ποιες ακριβώς στρατιωτικές επιλογές μελετά η Ατλαντική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Στα Τίρανα, ο πολιτικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, δήλωσε χτες ότι στο Κοσσυφοπέδιο γίνονται "απαράδεκτες" εθνικές εκκαθαρίσεις και τόνισε ότι η Αλβανία χρειάζεται επειγόντως διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ισινγκερ πρόκειται να έχει σειρά επαφών στο Βελιγράδι και στα Τίρανα.

Καταγγελίες Ολλανδίας για κλοπές στρατιωτικού υλικού

Ολλανδικά στρατιωτικά οχήματα που κλάπηκαν στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας το 1995, χρησιμοποιούν οι σερβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, κατήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Πίτερ Μολέμα.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε ολλανδικό σταθμό, όπου ο Μολέμα ανακοίνωσε πως ο Ολλανδός πρέσβης στο Βελιγράδι, θα ζητήσει την επιστροφή των οχημάτων. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Μπερτ Κρίμερς, υποστήριξε ότι οι Σερβοβόσνιοι είχαν κλέψει 14 ολλανδικά στρατιωτικά οχήματα πριν τρία χρόνια, εκ των οποίων πέντε βρήκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Βοσνία ενώ άλλα εννιά παραμένουν "εξαφανισμένα"...

Ζοφερή η κατάσταση για τους πρόσφυγες

Το θάνατο 52 Κοσσοβάρων, την "εξαφάνιση" άλλων 200 και την ομηρία περίπου 150, μέσα σε διάστημα μίας βδομάδας, ανακοίνωσε χτες ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Στη Γενεύη, η "Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" υπολόγιζε σε 10.000 τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες που έχουν φθάσει στη βόρεια Αλβανία, τονίζοντας ότι αρκετοί απ' αυτούς ήταν πολύ εξαντλημένοι από τις κακουχίες.

Ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα έδωσε τα παραπάνω στοιχεία υποστηρίζοντας ότι πάνω από 30.000 κάτοικοι της περιοχής Ντετσάνι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Πρόσθεσε, πως τουλάχιστον τέσσερα χωριά του Κοσσόβου που κατοικούνταν από Αλβανούς "ισοπεδώθηκαν", άλλα οκτώ υπέστησαν σοβαρές καταστροφές και άλλα 16 ερημώθηκαν. Ως επίκεντρο των σοβαρότερων καταστροφών αναφέρθηκε η περιοχή Ντετσάνι.

Από την πλευρά του, το "Σερβικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης" μετέδωσε δήλωση του στρατηγού του γιουγκοσλαβικού στρατού, Νεμπότζσα Πάβκοβιτς, σύμφωνα με την οποία καλούνταν όσοι Αλβανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους να επιστρέψουν στο χωριό Μπατούσα υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν παραδώσει τα όπλα τους και θα σταματήσουν τις επιθέσεις στο γιουγκοσλαβικό στρατό.

Εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες", δήλωσε στη Γενεύη ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι συνολικά πέρασαν τα σύνορα τις λίγες τελευταίες μέρες, εκτιμώντας τον αριθμό των προσφύγων σε περίπου 10.000. "Οι άνθρωποί μας που βρίσκονται επιτόπου, στέλνουν αναφορές για πολύ συγκινητικές σκηνές όπου άνθρωποι κατεβαίνουν την πλαγιά και κυριολεκτικά καταρρέουν μόλις φτάνουν στο οροπέδιο", δήλωσε η εκπρόσωπος, αναγγέλλοντας χτες πως άνοιξε νέο γραφείο της οργάνωσης στην αλβανική περιοχή Μπαϊράμ Τσούρι, στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ