Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Διπλωματικό αδιέξοδο

ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Παρά το κάλεσμα από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το Πακιστάν και την Ινδία να "αποτρέψουν την κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Νότια Ασία" και να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, κατόπιν των ισχυρών αμερικανικών πιέσεων, το αδιέξοδο παρέμενε χτες.

Η ινδική κυβέρνηση υπεξέφυγε χτες, αφού το υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε (όπως μετέδωσε το ΡΤΙ) ότι το κείμενο της ανακοίνωσης των "5" "θα μελετηθεί επισταμένως" πριν δοθεί απάντηση.

Ηδη πάντως η ινδική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τις προτάσεις "διαμεσολάβησης" που έχουν υποβάλει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ιαπωνία, που είχε δεχτεί το Πακιστάν.

Το Νέο Δελχί πρότεινε στο Ισλαμαμπάντ απευθείας συνομιλίες, τις οποίες όμως η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ θεωρείται αμφίβολο αν θα αποδεχτεί.

Η κυριότερη διαφορά των δύο χωρών αφορά το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ, για το οποίο διεξήγαγαν δύο από τους τρεις πολέμους τους.

Η Ινδία - ως γνωστόν - διεξήγαγε τον περασμένο μήνα 5 πυρηνικές δοκιμές, για την "πυρηνική άμυνά" της έναντι του Πακιστάν και της Κίνας. Το Ισλαμαμπάντ απάντησε με 6 δικές του δοκιμές, γεγονός που δικαίωσε τους φόβους έναρξης μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών.

Στη Γενεύη, πάντως, παρά την κοινή διακοίνωση των "5", υπήρξαν διαφοροποιήσεις τόσο του προεδρεύοντος Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, που είπε ότι το ζήτημα "αφορά κυρίως τις δύο χώρες", κατ' αντίθεση της αμερικανικής ρητορικής "παρεμβατισμού", όσο και του Ρώσου ομολόγου του Γεβγένι Πριμακόφ, που εκτίμησε ότι οι οικονομικές κυρώσεις "δε θα έχουν αποτέλεσμα", αλλά απλώς "θα πλήξουν τους λαούς της περιοχής".

Στο μεταξύ στη Λαχώρη του Πακιστάν χτες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από κάθισμα σε κινηματογράφο της πόλης. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με μέλη των σωστικών συνεργείων. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ