ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο έδαφος παρέμειναν για πέμπτη συνεχόμενη μέρα τα γαλλικά αεροδρόμια, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των απεργών πιλότων και της διοίκησης της εταιρίας. Παρά τις πολύωρες συνομιλίες, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των πιλότων δεν ήταν, χτες, ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς - όπως υποστήριζαν - η διοίκηση της εταιρίας δε δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης και ειλικρινούς διαλόγου. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση επιμένει στην ουδέτερη στάση της, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες έχουν προχωρήσει και άλλοι κλάδοι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των πιλότων και της διοίκησης της "Αιρ Φρανς" άρχισε χτες το απόγευμα, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλές ενδείξεις επίλυσης της κρίσης. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρίας απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Ιδιαίτερα συγκρατημένος, όμως, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου των πιλότων (SNPL) Κριστιάν Παρί, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες "είναι, ακόμη, σε σχεδόν μηδενική βάση" και άφησε να εννοηθεί ότι η διοίκηση της εταιρίας παραμένει αδιάλλακτη και δε δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Σιρίλ Σπινέτα, πρόεδρος της "Αιρ Φρανς" επιμένει ότι η εταιρία θα ανταποκριθεί κανονικά σε όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την έναρξη του Μουντιάλ, την επόμενη βδομάδα, και ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις αναγκαίες μετακινήσεις των 32 ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό. Την αισιοδοξία του εξέφρασε χτες και ο Σεπ Μπλάτερ, ο Ελβετός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του διευθυντικού σώματος της ΦΙΦΑ, ο οποίος τόνισε ότι οι 64 αγώνες του Μουντιάλ θα διεξαχθούν κανονικά, καθώς - όπως υπογράμμισε προκλητικά - "το ποδόσφαιρο είναι ισχυρότερο όλων των κοινωνικών κινημάτων".

Παράλληλα με την απεργία των πιλότων της "Αιρ Φρανς" συνεχίζεται η απεργία των αχθοφόρων, με επιτυχία έληξε η 24ωρη απεργία των οδηγών του υπόγειου σιδηρόδρομου, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να λήξει η απεργία των σιδηροδρομικών. Απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και οι μηχανικοί αεροσκαφών. Παρά το κύμα απεργιών, η γαλλική κυβέρνηση επιμένει στη σιωπή της και ιδιαίτερα τα ανώτερα στελέχη της αποφεύγουν, επιμελώς, να τοποθετηθούν αφήνοντας το δύσκολο έργο της αντιπαράθεσης με τους πιλότους σε όλους τους, πέριξ της κυβερνήσεως, αξιωματούχους. Τη σκυτάλη πήρε, χθες, ο Μισέλ Σαράς, γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε τους πιλότους "εγωιστές που δεν αγαπούν την πατρίδα τους", συνεχίζοντας, έτσι, την τακτική σπίλωσης και δυσφήμησης των απεργών που απεργάζεται υπογείως η γαλλική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τραγικός ο τελικός (;) απολογισμός

ΒΟΝΝΗ.-

Ο τελικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε στο Εσεντε της Βόρειας Γερμανίας είναι 96 νεκροί, 42 σοβαρά τραυματίες - ορισμένοι εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση - και 15 ελαφρά τραυματίες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την απομάκρυνση των συντριμμιών της αμαξοστοιχίας από τον τόπο όπου έγινε το δυστύχημα, αφού μόλις χτες το πρωί - τρεις μέρες μετά το δυστύχημα - κατάφεραν να ανασύρουν και το τελευταίο βαγόνι, που είχε καταπλακωθεί από τόνους τσιμέντου από τον πυλώνα της γέφυρας στον οποίο προσέκρουσε η αμαξοστοιχία όταν εκτροχιάστηκε.

Οσο για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, πιθανότερη εκδοχή θεωρείται η ρήξη χαλύβδινου δακτυλίου τροχού στο πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας "Ιντερσίτι Εξπρές", όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Βάιτ Στάινλε.Μπορεί μεν μία πρώτη απάντηση να δόθηκε για το τι προκάλεσε το δυστύχημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να ανακουφίσει τους συγγενείς των θυμάτων, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο ένα από τα πτώματα των θυμάτων έχει γίνει δυνατό να αναγνωριστεί με βεβαιότητα, αφού η αστυνομία δεν επιτρέπει σε συγγενείς να δουν τα διαμελισμένα πτώματα, αλλά προχωρεί στην αναγνώριση των νεκρών από περιγραφές. Οσο για τους τραυματίες η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού αξιωματούχος του νοσοκομείου στο Τσέλε, κοντά στο Εσεντε, δήλωσε ότι πολλοί από τους επιζήσαντες είναι τόσο βαριά τραυματισμένοι που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ακόμη κι απ' τους στενούς συγγενείς τους, ενώ δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν.

ΡΩΣΙΑ
Επιμένει στην ίδια οικονομική πολιτική ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, επιμένοντας στην εφαρμογή της ίδιας καταστροφικής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής του, στο τακτικό εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα την Παρασκευή, απέδωσε την οικονομική κρίση στο τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού και στην έλλειψη εμπειρίας των κυβερνητικών στελεχών στο χειρισμό των προβλημάτων της ελεύθερης αγοράς. Δεν εξήγησε, όμως, πώς έγινε αυτό ύστερα από τόσα χρόνια εφαρμογής των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων". Επισήμανε ότι για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση και να προστατευτεί το εθνικό νόμισμα απαιτείται αυστηρή φορολογική νομοθεσία και μέτρα λιτότητας. Δηλαδή, είναι ολοφάνερο ότι τα βάρη της εξόδου από την κρίση θα φορτωθούν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρόταση της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα, επισήμανε ότι οι ενέργειες της σημερινής ηγεσίας της χώρας επιδεινώνουν την κρίση. "Θα αντιδράσουμε σε οτιδήποτε αποβλέπει στην καταστροφή της επιστήμης, του κοινωνικού τομέα, της άμυνας και της βιομηχανίας. Θα υποστηρίξουμε όμως τα φυσικά μονοπώλια - την αντικειμενική βάση διατήρησης της ακεραιότητας της Ρωσίας", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Αναβολή επικύρωσης συμφωνίας

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) δε θα επικυρώσει πριν το φθινόπωρο τη συνθήκη START - 2 για τα πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δούμας, μετά τη συνάντησή τους, κεκλεισμένων των θυρών, με τους υπουργούς Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ και Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. "Είναι πρόωρο να ορίσουμε μια ημερομηνία, αλλά πιστεύω ότι η Δούμα θα είναι έτοιμη (για την επικύρωση) το φθινόπωρο", τόνισε ο Βλαντίμιρ Λουκίν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ.

Ο Γιέλτσιν έχει ζητήσει από τη Δούμα να επικυρώσει τη συμφωνία πριν το τέλος των εργασιών της Κάτω Βουλής, τον Ιούλιο, όπως είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ομως οι βουλευτές εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το κείμενο της συνθήκης, επισημαίνοντας ότι βλάπτει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η συνθήκη START - 2 έχει επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1996. Η συνθήκη αυτή, που υπέγραψαν το 1993 ο Γιέλτσιν και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προβλέπει τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών σε 3.500 για τις ΗΠΑ και 3.000 για τη Ρωσία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Διπλωματικό αδιέξοδο

ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Παρά το κάλεσμα από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το Πακιστάν και την Ινδία να "αποτρέψουν την κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Νότια Ασία" και να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, κατόπιν των ισχυρών αμερικανικών πιέσεων, το αδιέξοδο παρέμενε χτες.

Η ινδική κυβέρνηση υπεξέφυγε χτες, αφού το υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε (όπως μετέδωσε το ΡΤΙ) ότι το κείμενο της ανακοίνωσης των "5" "θα μελετηθεί επισταμένως" πριν δοθεί απάντηση.

Ηδη πάντως η ινδική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τις προτάσεις "διαμεσολάβησης" που έχουν υποβάλει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ιαπωνία, που είχε δεχτεί το Πακιστάν.

Το Νέο Δελχί πρότεινε στο Ισλαμαμπάντ απευθείας συνομιλίες, τις οποίες όμως η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ θεωρείται αμφίβολο αν θα αποδεχτεί.

Η κυριότερη διαφορά των δύο χωρών αφορά το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ, για το οποίο διεξήγαγαν δύο από τους τρεις πολέμους τους.

Η Ινδία - ως γνωστόν - διεξήγαγε τον περασμένο μήνα 5 πυρηνικές δοκιμές, για την "πυρηνική άμυνά" της έναντι του Πακιστάν και της Κίνας. Το Ισλαμαμπάντ απάντησε με 6 δικές του δοκιμές, γεγονός που δικαίωσε τους φόβους έναρξης μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών.

Στη Γενεύη, πάντως, παρά την κοινή διακοίνωση των "5", υπήρξαν διαφοροποιήσεις τόσο του προεδρεύοντος Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, που είπε ότι το ζήτημα "αφορά κυρίως τις δύο χώρες", κατ' αντίθεση της αμερικανικής ρητορικής "παρεμβατισμού", όσο και του Ρώσου ομολόγου του Γεβγένι Πριμακόφ, που εκτίμησε ότι οι οικονομικές κυρώσεις "δε θα έχουν αποτέλεσμα", αλλά απλώς "θα πλήξουν τους λαούς της περιοχής".

Στο μεταξύ στη Λαχώρη του Πακιστάν χτες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από κάθισμα σε κινηματογράφο της πόλης. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με μέλη των σωστικών συνεργείων. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Αλλη μια μέρα τα αεροπλάνα της "Αιρ Φρανς" μένουν στο έδαφος
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προτάσεις Γιλμάζ για εκλογές...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ προτίθεται να ζητήσει την έγκριση του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για σχέδιο που προβλέπει διάλυση της κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 1999, έλεγαν χθες αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Οπως μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Γιλμάζ θα συναντηθεί για το σκοπό αυτό με τον Ντεμιρέλ στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα.

Ο Γιλμάζ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να παραιτηθεί ως το τέλος του έτους για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τον προσεχή Απρίλη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ελπίζει να παραδώσει την εξουσία σε πολιτικό του σύμμαχο, αλλά ο Ντεμιρέλ έχει την εξουσία να ορίσει δικό του πρωθυπουργό και να υπάρξει παρέκκλιση από το σχέδιο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

"Για το λόγο αυτό ο Γιλμάζ θα συναντηθεί με τον Ντεμιρέλ", εξηγούσε χθες η εφημερίδα "Μιλιέτ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ