ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αθώοι γιατί πάλευαν για το δίκιο τους

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κήρυξε αθώους 13 αγροτοκτηνοτρόφους για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, επικαλούμενο το άρθρο του Ποινικού Κώδικα για την "Κατάσταση ανάγκης που αποκλείει το άδικο"!

Απόφαση, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ευσυνείδητοι δικαστές, οι οποίοι δικάζουν, ζώντας μέσα στην κοινωνία και τα προβλήματά της, ήταν αυτή του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με την οποία κήρυξε χτες αθώους 13 αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, το Δεκέμβρη του 1996. Το δικαστήριο επικαλέστηκε το άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικα περί "Κατάστασης ανάγκης που αποκλείει το άδικο", κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε περίπτωση "αγροτοδικείου", ενώ έκρινε ότι η κατάληψη του δρόμου είχε συμβολικό χαρακτήρα.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος, για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο, ο οποίος απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή κάποιου άλλου χωρίς δική του υπαιτιότητα, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος και τη σπουδαιότητα από τη βλάβη που απειλήθηκε".

Η ΝΕ Ιωαννίνων, σε σχετική ανακοίνωσή της για τις διώξεις των αγροτών, που εξέδωσε πριν τη λήψη της απόφασης του δικαστηρίου, τονίζει:

"Η κυβέρνηση, με τις δίκες και καταδίκες των αγροτών, σηματοδοτεί την τακτική της στο πέρασμα της αυταρχικής πολιτικής προς όφελος των εχόντων και κατεχόντων, αλλά και των νέων "τζακιών" που φτιάχνει. Ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, γιατί ήδη μεγαλύτερος κύκλος αγροτοκτηνοτρόφων συνειδητοποίησε τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση, με την πολιτική τους, οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτές τις αποφάσεις τις στηρίζουν και τις εφαρμόζουν πιστά, τόσο το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, όσο και η ΝΔ που αντιδρά στα λόγια. Ο δικός τους νόμος, της ελεύθερης αγοράς, λειτουργεί μόνο για τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο, ενώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους μπαίνει φραγμός στην ανάπτυξή τους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στις τιμές των προϊόντων τους. Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων, που δικάζονται, είναι αγώνας επιβίωσης, τόσο των ίδιων, όσο και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της περιοχής μας("Δωδώνη", "Ελβιέξ", "Βιομηχανία Ξύλου" κ.ά.).

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους δικαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και σε όλους τους άλλους αγρότες, που παλεύουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Πιστεύει στη συμμετοχή σε μια πλατιά συσπείρωση των αγροτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και της νεολαίας σ' ένα ενιαίο Μέτωπο πάλης αυτής της πολιτικής και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Αντιδρούν στα σχέδια διάλυσης

Την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ως αντίδραση στο κυβερνητικό σχέδιο, για τη διάλυση της υπηρεσίας και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών.

Το σχετικό σχέδιο, που κατάρτισαν Γερμανοί "σύμβουλοι" κατ' εντολή της κυβέρνησης έναντι "παχυλής" αμοιβής και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλη,προβλέπει τη διάλυση της ΥΠΑ και τη σύσταση δύο ΑΕ και μιας γενικής γραμματείας αερομεταφορών, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών. Επισημαίνεται ότι το γερμανικό σχέδιο για την ΥΠΑ αρχίζει με την επίκληση του άρθρου 103 του Συντάγματος και την υπογράμμιση ότι "σε περίπτωση που μια δημόσια υπηρεσία ή μονάδα αποσυρθεί (καταργηθεί), οι αντίστοιχοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν"! Επ' αυτού, η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΣΥΠΑ), σημειώνει ότι είναι σαφές, πως μόλις αλλάξει η νομική μορφή της ΥΠΑ, οι εργαζόμενοι θεωρούνται αυτόματα απολυμένοι. Επίσης, στη μελέτη των Γερμανών ξεκαθαρίζεται ότι "η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης εξαρτάται, κυρίως, από την εθελοντική μετάβαση των υπαλλήλων από ένα καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας σε καθεστώς εργασίας ιδιωτικής εταιρίας".

Ωστόσο, αν και είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη διάλυση της ΥΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις στο νευραλγικό χώρο των αερομεταφορών, το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ακολουθεί παρελκυστική τακτική. Καταγγέλλει μεν στα λόγια τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το "ξεπούλημα της ΥΠΑ", αλλά ταυτόχρονα... ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει τη μελέτη των Γερμανών! Λες και η κυβέρνηση δεν παρήγγειλε σχέδιο, με κεντρικό προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη και έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,με την επισήμανση ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΥΠΑ, εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που έχει ζητήσει η ΟΣΥΠΑ, θα καθορίσει τη στάση του κλάδου, με κεντρικό προσανατολισμό την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της για τη διάλυση της ΥΠΑ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην "Πράσινη Βίβλο" για τις συγκοινωνίες

"Κερκόπορτες" στην ιδιωτικοποίηση ανοίγει η "Πράσινη Βίβλος" για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που ετοίμασε και προωθεί η κυβέρνηση.

Αυτό καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΕΚΑ, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, στη ΓΣΕΕ και στα σωματεία εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Το ΕΚΑ απορρίπτει τις κατευθύνσεις της "Πράσινης Βίβλου" και με βάση την ομόφωνη απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος από το 1992, τάσσεται υπέρ της σύστασης ενιαίου και δημόσιου συγκοινωνιακού φορέα.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ επισημαίνει ότι δε διαπραγματεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και για το λόγο αυτό είναι αντίθετο στη λειτουργία συγκοινωνιακού φορέα με επιχειρηματικά κριτήρια, καθώς, επίσης, απορρίπτει την οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αστικές συγκοινωνίες. Οσον αφορά την εξεύρεση πόρων, το ΕΚΑ τονίζει ότι είναι ριζικά αντίθετο με οποιαδήποτε φορομπηχτική πολιτική (δημοτικοί φόροι, φόροι στα καύσιμα κλπ.), ενώ για τη στήριξη του ενιαίου φορέα, μαζί με την πάγια κρατική επιχορήγηση, προτείνει να υπάρξει και ειδική φορολογία στα υπέρογκα κέρδη της βιομηχανίας και του εμπορίου. Για τη διοίκηση του ενιαίου φορέα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ανάγκη συμμετοχής των κοινωνικών φορέων, ώστε ο προσανατολισμός να είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Τέλος, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, το ΕΚΑ προειδοποιεί ότι δε θα αποδεχτεί την παραμικρή υποβάθμιση κατακτήσεων.

Πωλούν την ΑΔΕΛΚΑΝ στους... ιδιοκτήτες της

"Δωράκι" στους ιδιοκτήτες της τοματοβιομηχανίας ΑΔΕΛΚΑΝ (Αφοί Κανακάρη) ετοιμάζεται να κάνει - σύμφωνα με πληροφορίες - η διοίκηση της ΑΤΕ, αφού τους "προσφέρει" δώρο την υπερχρεωμένη επιχείρησή τους, "παραγράφοντας" το γεγονός ότι οι ίδιοι δημιούργησαν χρέη 20 δισ. δραχμών.

Η διοίκηση της ΑΤΕ εξετάζει προσφορά, και αναμένεται να την υιοθετήσει, που έχει γίνει από τη θυγατρική εταιρία της ΑΔΕΛΚΑΝ, ΕΛΙΤΑ, σε συνεργασία με την ΓΚΕΡΠΕΡ ΕΛΛΑΣ (θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας ΓΚΕΡΠΕΡ), ύψους μόλις 1,2 δισ. δραχμών. Η ΑΔΕΛΚΑΝ βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και η διοίκηση της ΑΤΕ, προφανώς όχι με δική της πρωτοβουλία, ετοιμάζεται να την πουλήσει κοψοχρονιά, αφού πρώτα διαγράψει τα χρέη της, στα ίδια αφεντικά. Το μόνο "κώλυμα" που υπάρχει προς το παρόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι ότι η προσφορά των δύο αυτών εταιριών δεν κατακυρώθηκε ακόμα, επειδή τυπικά πρέπει να συσταθεί νέα κοινή εταιρία.

ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ
Εργαζόμενοι δίχως δικαιώματα!

Με λειψά δικαιώματα οι οικιακοί βοηθοί, καθώς δε δικαιούνται υπερωρίες, νυχτερινά και κυριακάτικα!

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση αναίρεσης οικιακής βοηθού που ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση με την οποία απορρίφτηκε αγωγή για αμοιβή υπερεργασίας, υπερωριακής εργασίας τις Κυριακές και νυχτερινής εργασίας.

Το Αανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τους μισθωτούς, αλλά ούτε και ο νόμος 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, επειδή έχουμε κατ' οίκον εργαζόμενους, οι οποίοι δεν απασχολούνται στο χώρο λειτουργίας της επιχείρησης του εργοδότη, αλλά στην κατοικία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αρνήθηκε ακόμη και τους ισχυρισμούς της οικιακής βοηθού ότι παρείχε υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης. Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε πως η οικιακή βοηθός προσέφερε απλές οικιακές υπηρεσίες.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για τον ΟΣΚ

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας κάλεσε χτες την κυβέρνηση "να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων".

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΝΑΣ, με παρέμβασή της στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, αφού είχε καταγγείλει τα κυβερνητικά σχέδια για τη μετατροπή του Οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρία, είχε τονίσει την ανάγκη να παρέμβει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να διατυπώσει τη θέση του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Με το ψήφισμα ζητείται ακόμη από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τη Νομαρχία Αθηνών, η οποία επανέλαβε και χτες τη θέση της να περιέλθουν οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στη δική της ευθύνη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
"Τρίπλες" Τζουμάκα

Στην ΠΑΣΕΓΕΣ ξαναθέτει τελικά το υπουργείο Γεωργίας το έργο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Διαχείρισης και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων για το έτος 1998.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος "πάγωσε" προσωρινά την επιθυμία του να αναθέσει το έργο της μηχανοργάνωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου την κοινοτικών ενισχύσεων σε αναπτυξιακές εταιρίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, επειδή προφανώς δεν προλάβαινε να το κάνει. Ομως η πρόθεση του υπουργού Γεωργίας παραμένει, αφού στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως αυτό γίνεται για τελευταία χρονιά και ρίχνει σκόπιμα λάσπη στους συνεταιρισμούς, αναφέροντας: "Οι συνεταιρισμοί - λογιστήρια είναι κατώτεροι από τις πραγματικές ανάγκες της αγροτικής οικονομίας της χώρας". Επιπλέον, για λόγους που μόνο ο Τζουμάκας γνωρίζει, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δαπάνη για την ανάθεση των εργασιών του Ολοκληρωμένου Συστήματος στην ΠΑΣΕΓΕΣ το έτος 1996, θεωρήθηκε μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η καταβολή του κόστους εργασιών στην ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αδύνατη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ