ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψάχνουν για συνενόχους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου περί συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη τα εξής:

"Ο ΣΥΝ έχει κάνει μια βασική επιλογή να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην καλή του ώρα, ψάχνει να βρει συνενόχους. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο για μας ούτε καν να το σκεφτόμαστε, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος θέλει να καταργήσει κάθε έννοια αντιπολίτευσης και θέλει πια τα πράγματα στην Ελλάδα να βασίζονται σε δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ με τα παρακλάδια του και ΝΔ. Αντιπολίτευση όμως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει. Και αντιπολίτευση εννοούμε πραγματικά αριστερή, κομμουνιστική, για να μπορεί να έχει και ο λαός προοπτική. Αν καταργήσουμε την αντιπολίτευση με τα σημερινά δεδομένα, δε θα μπορεί ο λαός να περιμένει καλύτερες μέρες. Θέλει να καταργήσει την αντιπολίτευση στην ΕΕ και στην εργοδοσία, αυτό επιδιώκει ο κ. Κωνσταντόπουλος".

Στο βρώμικο παιχνίδι των αγοραπωλησιών ενταγμένος ο ΟΤΕ

Στους χώρους εργασίας του προσωπικού Πληροφορικής του ΟΤΕ, μετά από πρόσκληση του σωματείου, περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Ο ΟΤΕ έχει ενταχθεί στο μεγάλο, πονηρό, ύποπτο, αλλά και πολιτικά βρώμικο παιχνίδι των αγοραπωλησιών, με στόχο τον έλεγχο των Βαλκανίων από δυνάμεις πολύ μακριά από την Ελλάδα, όπως είναι οι ΗΠΑ". Την εκτίμηση αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στους χώρους εργασίας του προσωπικού Πληροφορικής του ΟΤΕ, όπου μετά από πρόσκληση του σωματείου ενημερώθηκε για την πορεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία. "Θα πρέπει να πιέσουμε και εμείς και εσείς και η κοινωνία", στη φράση αυτή του συνδικαλιστή προς την Αλέκα Παπαρήγα συμπυκνώνεται και η βαθύτερη αγωνία των εργαζομένων στην πληροφορική, όχι μόνο για τη θέση τους, αλλά και για το μέλλον του ίδιου του Οργανισμού, ως δημόσιας επιχείρησης, που μπορεί να συμβάλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Σχολιάζοντας η Αλέκα Παπαρήγα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ότι από τη στιγμή που ο ΟΤΕ θα μπει στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, τότε δε θα υπάρχει κανένας εθνικός έλεγχος, και αυτό - σημείωσε - δεν είναι άποψη δική μας, αλλά τη συμμερίζονται και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο - συνέχισε - χάνεται και ο παραμικρός μοχλός παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχετικά με τις επενδύσεις του Οργανισμού στο εξωτερικό, και με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα, αναρωτήθηκε αν για κάποιο υποτιθέμενο κέρδος αξίζει τον κόπο να πηγαίνουν χρήματα για εξαγορές, αντί αυτά τα κεφάλαια να πηγαίνουν για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Εχει μετρηθεί, έχει υπολογιστεί η επένδυση; Χρειάζονται αυτές οι εξαγορές ή εντάσσονται στο παιχνίδι των Βαλκανίων; Γι' αυτά τα ερωτήματα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Ολες αυτές οι αγορές δεν είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικής ανάπτυξης του ΟΤΕ και συσσώρευσης κεφαλαίων, αλλά κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των διάφορων πολυεθνικών και στην προοπτική εισαγωγής του στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Γι' αυτό δεν είμαστε αισιόδοξοι, αν τελικά θα μιλάμε για έναν ελληνικό ΟΤΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΕΠ - ΟΤΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: "Ενας από τους βασικούς σκοπούς της επίσκεψής μας είναι να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία για το πού πάει ο ΟΤΕ, πώς αναπτύσσονται όλοι οι τομείς, πώς κυρίως αξιοποιείται το εργατικό, το επιστημονικό του δυναμικό, διότι ο ΟΤΕ δεν είναι μόνο μηχανήματα, είναι κυρίως το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής.

Τελικά σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ. Να υποβάλουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για το ποιο είναι το μέλλον του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι έχουμε μια εκτίμηση ότι έχει ενταχθεί στο μεγάλο, πονηρό, ύποπτο, αλλά και πολιτικά βρώμικο παιχνίδι των αγοραπωλησιών, με στόχο τον έλεγχο των Βαλκανίων από δυνάμεις πολύ μακριά από την Ελλάδα, όπως είναι οι ΗΠΑ. Μας ενδιαφέρει, όμως, η διοίκηση του ΟΤΕ και ο γενικός διευθυντής να μας πει ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη του ΟΤΕ και για το ρόλο του κατ' αρχήν μέσα στην Ελλάδα. Οταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, τότε θα βγούμε με πιο συγκεκριμένες θέσεις και θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους".

Την ανησυχία του για την πορεία του ΟΤΕ, που η τρίτη μετοχοποίησή του συνδέεται και με την ύπαρξη του λεγόμενου στρατηγικού επενδυτή, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΣΕΠ - ΟΤΕ, Κώστας Κραββαρίτης,ο οποίος μίλησε και για τους κινδύνους που εγκυμονούν ακόμα και για την εθνική ασφάλεια, λόγω της φύσης της επιχείρησης. Αναφερόμενος στον τομέα της πληροφορικής και στη συσσωρευμένη πείρα των εργαζομένων, σ' αυτή που μπορεί ν' αξιοποιηθεί, είπε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού αν και το θέμα του εκσυγχρονισμού της τέθηκε από το 1993, μόλις το 1998 έγιναν κάποια βήματα. Ομως - όπως υπογράμμισε - 6.500 τεχνικοί κινδυνεύουν ν' απαξιωθούν, γιατί οι προμήθειες γίνονται "με το κλειδί στο χέρι", χωρίς να παράγεται τεχνογνωσία για τον Οργανισμό....

Τον κίνδυνο να μειωθούν δραματικά τα έσοδα του Οργανισμού τα επόμενα χρόνια υπογράμμισαν άλλοι συνδικαλιστές και συνέδεσαν αυτή την εξέλιξη τόσο με την απελευθέρωση της βασικής τηλεφωνίας, αλλά και με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στις επενδύσεις των νέων υπηρεσιών. "Είμαστε ικανοί να δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης, σημείωσαν με έμφαση - όσο όμως δεν αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, όχι μόνο ο Οργανισμός, αλλά και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην περιθωριοποίηση".

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Δ. Μωράτη, διευθυντή της υπηρεσίας Διεύθυνση Πληροφορικών Συστημάτων Διοίκησης, ο οποίος της έθεσε το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Αρχιεπισκοπικές "εκρήξεις"

Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου - κι ενώ είχε διαμορφωθεί κλίμα "Ωσαννά" προς το πρόσωπό του απ' όλα τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις κυβερνητικών κι άλλων πολιτικών παραγόντων - είχαμε επισημάνει την πάγια θέση του ΚΚΕ για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, ώστε ν' αποδίδονται "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Κάναμε αυτή την επισήμανση για δυο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, διότι γνωρίζουμε την πάγια προσπάθεια των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν την Εκκλησία για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και, δεύτερον, διότι ήταν γνωστή και διακηρυγμένη η τάση του κ. Χριστόδουλου "να μπαίνει σε ξένα χωράφια".

Οι πρώτες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου είχαν χαρακτήρα συμβουλών και παραινέσεων, με λόγο, κατά το πλείστον, παραβολικό, αλλά και με αιχμές. Δεν παρέλειπε, βεβαίως, να εμφανίζεται κατηγορηματικός και ανένδοτος σε θέματα όπως ο χωρισμός κράτους - Εκκλησίας, η υποχρεωτικότητα του όρκου, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών κ.ά. Ταυτοχρόνως, όμως, έδινε "δείγματα γραφής" για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει, ξεκαθαρίζοντας πως δε θ' αρκεστεί σε παρεμβάσεις επί θρησκευτικών θεμάτων, αλλά θ' αναλάβει εκστρατεία για την "εξυγίανση της πολιτικής", τον "εκσυγχρονισμό της κοινωνίας", τη "διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων" της χώρας μας.

Καθ' οδόν - και εκμεταλλευόμενος την καθημερινή παρουσία των ΜΜΕ στις δημόσιες εμφανίσεις του - ο Αρχιεπίσκοπος εισήγαγε μια νέα μέθοδο επικοινωνίας με τους πιστούς. Είδαμε να μετατρέπονται ο άμβωνας σε μπαλκόνι, οι εκκλησίες σε "εκλογικές πλατείες", το εκκλησίασμα σε "οπαδούς" που χειροκροτούν ασμένως το λόγο του. Ενας λόγος, όχι μόνον πολιτικός, αλλά επιθετικός εναντίον όλων όσοι έχουν διαφορετική γνώμη από τον ίδιο. Στις πρώτες, εύλογες, αντιδράσεις για την τακτική παρεμβάσεών του "επί παντός επιστητού" κι επιθέσεών του κατά πάντων, ο κ. Χριστόδουλος απάντησε με ένταση των επιθέσεών του. Αλλά και με κινδυνολογία, "αποκαλύπτοντας" ότι απειλείται η ζωή του, χωρίς, όμως, ν' αναφέρει από ποιους. Ταυτόχρονα, κι ενώ ο ίδιος δηλώνει δημοσίως πως δεν πάει για πρωθυπουργός και για εθνάρχης, δημοσίως τον "διαψεύδει" μητροπολίτης, εκ των "κολλητών" του, τονίζοντας πως, αν και όταν χρειαστεί, θ' αναλάβει και το ρόλο του "εθνοσωτήρα".

Ουδείς διανοείται να μην αναγνωρίσει το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου να λέει δημοσίως τη γνώμη του. Οταν, όμως, αυτή η γνώμη, που παρουσιάζεται ως θέσφατο, συνοδεύεται από επιθέσεις εναντίον όσων διαφωνούν μ' αυτή, τότε ο καθείς δικαιούται και να αντιλέγει και να αντιδρά. Πολύ περισσότερο, που η παλιότερη πείρα δείχνει πως ο εκκλησιαστικός άμβωνας χρησιμοποιήθηκε για εξύμνηση "ελληνοχριστιανικών" δικτατορικών καθεστώτων, για αποδοχή της γερμανικής Κατοχής, για αντικομμουνιστικά κηρύγματα κλπ., κλπ.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως στις εκρήξεις του Αρχιεπισκόπου "ποντάρουν" ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, που επιχειρούν να βάλουν την Εκκλησία μπροστά για ν' ανοίξει το δρόμο της "ειρηνικής εισβολής" τους, ιδιαίτερα στις ομόδοξες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ρόλος της Εκκλησίας, όμως, δεν είναι ούτε να συγκυβερνά, ούτε να μετατρέπεται σε "προαγωγό" του μεγάλου κεφαλαίου για "διεθνές πλιάτσικο" σε βάρος των οικονομιών και των λαών άλλων χωρών. Ο λαός μας δε θα επιτρέψει σε κάποιους να εμπορευτούν τη θρησκευτική πίστη για εξυπηρέτηση αλλότριων στόχων και σκοπών, ούτε να χωρίσουν το λαό μας σε "πιστεύοντες" και "μη πιστεύοντες".

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη περιοδεύει σήμερα Πέμπτη 11/6 η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Θα επισκεφτεί εργασιακούς χώρους και θα έχει συζητήσεις με εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:

  • Στις 7.00 πμ στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
  • Στις 9.30 πμ στην Ελληνική Βιομηχανία Οπλων.
  • Στις 11.30 πμ στο εργοστάσιο του ΟΣΕ (Μενεμένη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ