ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια
  • Συγκεντρώσεις έγιναν χτες σε όλες τις πόλεις, όπου υπάρχουν εξεταστικά κέντρα. Νέες συγκεντρώσεις σήμερα στις 6 π.μ.
  • Απρόκλητη, βάρβαρη επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκαν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη

Με μαχητικά και μαζικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας χτες το πρωί, αλλά και το απόγευμα, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας του κλάδου, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη,όπου οι δυνάμεις χτύπησαν απρόκλητα διαδηλωτές, αλλά και σε Κοζάνη,Εβρο,Σέρρες και Βέροια,πάντα όμως υπό το βλέμμα του "εκσυγχρονιστικού" κράτους των ΜΑΤ και της βίας. Παντού, καθηγητές, αδιόριστοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, διαδήλωσαν κατά του επαίσχυντου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και για το δικαίωμα στη δουλιά και τη μόρφωση, για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για παιδεία στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα στις 6 το πρωί μπροστά στα εξεταστικά κέντρα. Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης έξω από το εξεταστικό κέντρο της Κάτω Τούμπας, της Πιερίας και της Πέλλας στη Βέροια έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο, της Κομοτηνής, της Ορεστιάδας και του Εβρου στην Αλεξανδρούπολη στο 3ο Γυμνάσιο, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών στο 2ο Λύκειο Σερρών, και της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης στο ΕΠΛ της Κοζάνης.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη το κράτος καταστολής χτύπησε απρόκλητα χτες το μεσημέρι, με μόνο στόχο να διαλύσει την ειρηνική και μαχητική διαδήλωση. Τα επεισόδια που έγιναν έξω από το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους, στην Κάτω Τούμπα, ήταν αποτέλεσμα της προκλητικής στάσης της Αστυνομίας, που από το προηγούμενο βράδυ είχε ουσιαστικά καταλάβει τα σχολεία διώχνοντας τους μαθητές και τους καθηγητές, για να "περιφρουρήσει" την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού της ντροπής. Εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες από νωρίς χτες το πρωί είχαν παραταχθεί γύρω από το σχολικό συγκρότημα και λίγο πριν φτάσουν στο χώρο οι διαδηλωτές οι δρόμοι έκλεισαν. Οι κλούβες παρατάχθηκαν στους δρόμους και οι ΜΑΤατζήδες με πλήρη εξάρτυση στάθηκαν απέναντι στον "εχθρό λαό", που σύμφωνα με εντολές της κυβέρνησης έπρεπε να κρατηθεί μακριά.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη και από τους γύρω νομούς συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο χώρο της Καμάρας, δίνοντας μαζικό "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση. Εκεί, εκπρόσωπος των εργαζομένων της Ιονικής μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των συναδέλφων του, που βρίσκονται στην 36η μέρα απεργίας διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και απαιτώντας να σταματήσει ο καταστροφικός κατήφορος των ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτηριστικά είπε πως "η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης θα βυθιστεί γιατί δεν έχει την εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού", και κατέληξε σημειώνοντας πως "ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί είναι ο μαζικός και συντονισμένος αγώνας".

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Εκπαιδευτικών Φορέων ενημέρωνε τους συναδέλφους του καθηγητές και παράλληλα έστελνε μήνυμα προς όσους δέχτηκαν, κάτω από πιέσεις, να παραστούν ως επιτηρητές στο διαγωνισμό, ανακοινώνοντας πως "ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να υποχρεωθεί να παρέχει οποιαδήποτε πρόσθετη εργασία πλην αυτής που του έχει αναταθεί ως κύριο εκπαιδευτικό καθήκον".

Αμέσως μετά τις 12 ξεκίνησε η πορεία, η οποία διέσχισε την Εγνατία και πέρασε στην Παπάφη, με στόχο να φτάσει στο εξεταστικό κέντρο, στην Κλεάνθους. Στη συμβολή των οδών Παπάφη με Κλεάνθους και μπροστά στη θέα των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει κάθε δίοδο προς τα εξεταστικά κέντρα, οι διαδηλωτές απάντησαν πως "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία" και απαίτησαν "Να φύγει η Αστυνομία από τα σχολεία".

Τα επεισόδια

Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε από τον επικεφαλής της Αστυνομίας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις άνοιξε η δίοδος από την Παπάφη και οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο παρκάκι της Καρακάση, που βρίσκεται έξω ακριβώς από το πάνω μέρος του σχολικού συγκροτήματος.

Εκεί πειθαρχημένα οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και στις αυταρχικές μεθοδεύσεις της. Ξαφνικά, η Αστυνομία, αξιοποιώντας τις προκλήσεις ενός - δύο ατόμων που ήταν μπροστά, στράφηκε πετώντας χημικά εναντίον των διαδηλωτών και χτυπώντας τους με κλομπ. Τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν δύο άτομα, ο Σ. Κρίτσας και ο Α. Καπαχτσής,οι οποίοι λίγο αργότερα και κάτω από την πίεση των διαδηλωτών αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η συγκέντρωση διαλύθηκε προσωρινά μετά τις 3 το μεσημέρι. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν και πάλι λίγες ώρες αργότερα έξω από 4ο Λύκειο στην Κλεάνθους, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από ερασιτεχνικά σχήματα της Θεσσαλονίκης. Αργά το απόγευμα έφτασε και αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών από τη Λήμνο.

"Συνεχίζουμε"

Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο Θανάσης Κρουστάλλης,πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού των Εκπαιδευτικών Φορέων, σημείωσε πως η παρουσία των ΜΑΤ όξυνε την κατάσταση και έδωσε τη δυνατότητα να εκδηλωθούν τα μεμονωμένα αυτά ακραία φαινόμενα, για τα οποία, όπως είπε, "τελικά ο υποκινητής παραμένει ζητούμενο". Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί: "Ακόμη πιο συγκροτημένα, με περισσότερη αποφασιστικότητα και αύριο (σήμερα) το πρωί θα είμαστε όλοι εδώ μπροστά στο εξεταστικό κέντρο με βασικό στόχο να ματαιώσουμε το διαγωνισμό. Θα απευθυνθούμε κυρίως στο μηχανισμό των εξετάσεων που είναι συνάδελφοι και νομίζουμε ότι μπορούμε να τους πείσουμε να αποχωρήσουν. Επίσης, θα καλέσουμε τους συναδέλφους που έρχονται να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό να ενωθούν μαζί μας και να απαιτήσουμε μαζικούς διορισμούς μέσα από την επετηρίδα".

Στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, χτες το πρωί, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία προς το εξεταστικό κέντρο, που από προχτές έχει καταληφθεί από συναδέλφους τους, καθηγητές, δασκάλους και αναπληρωτές. Το απόγευμα έγινε μεγάλη συγκέντρωση, με συμμετοχή εκπαιδευτικών από τους γύρω νομούς και στη συνέχεια πορεία προς το Πολυκλαδικό Λύκειο, το οποίο μετά από χτεσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα λειτουργήσει τελικά ως εξεταστικό κέντρο. Εκεί οι διαδηλωτές βρέθηκαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

Στη Βέροια

Στη Βέροια αδιόριστοι και αναπληρωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νομαρχία, όπου είχαν συγκεντρωθεί για ενημέρωση οι επιτηρητές, και τους καλούσαν να μη γίνουν συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Στις Σέρρες

Μαχητικό συλλαλητήριο στην πλατεία της πόλης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα και οι εκπαιδευτικοί των Σερρών, οι οποίοι στη συνέχεια με πορεία επιχείρησαν να φτάσουν στο εξεταστικό κέντρο, το οποίο φρουρούνταν από δυνάμεις της Αστυνομίας. Τελικά οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο γύρω από το σχολείο μέχρι το πρωί προκειμένου να αποτρέψουν επιτηρητές και διαγωνιζόμενους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν αποκλείσει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το εξεταστικό κέντρο. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μετά τις μικροσυμπλοκές που σημειώθηκαν με τους αστυνομικούς, οι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν με πορεία προς τη νομαρχία όπου εκείνη την ώρα ενημερώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που κλήθηκαν να επιτηρούν στις εξετάσεις. Οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους συναδέλφους τους, που ουσιαστικά επιστρατεύονται, αλλά και όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, να μην παρουσιαστούν σήμερα στα εξεταστικά κέντρα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμική, περήφανη απάντηση

Και στη Θεσσαλία η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει το "διαγωνισμό της ντροπής" με τα ΜΑΤ, δημιουργώντας κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας. Στα τρία εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλίας, που βρίσκονται στη Λάρισα,στο Βόλο και στην Καρδίτσα,εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες κι άλλοι αστυνομικοί που ήρθαν από άλλες περιοχές, έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων και οι αξιωματικοί τους διαμηνύουν πως δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να πλησιάζει. Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλίας, όμως, έδωσαν από χτες δυναμική, θαρρετή και υπερήφανη απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης.

Στο Βόλο

Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το 2ο Λύκειο που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο κι ενώ εκατοντάδες ΜΑΤ βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κι άλλοι πολλοί αστυνομικοί έξω απ' αυτό. Στο πλευρό τους στάθηκαν και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι. Παραβρέθηκαν ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο Γ. Ρούσσας,γραμματέας του σωματείου μηχανοδισηρουργών, άλλοι εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων, ο υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας Απ. Νάνος,ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γ. Ιωαννίδης. Επίσης από το πρωί ήταν στη συγκέντρωση ο Ν. Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ και πολυμελείς αντιπροσωπείες της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.

Αντιθέτως, στο πλευρό της κυβέρνησης, δίνοντας κάλυψη στην αστυνομική επιχείρηση, βρέθηκαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο δήμαρχος Βόλου και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ - που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ - παρά την επίμονη προσπάθεια τριών μελών της διοίκησης που ανήκουν στη ΔΑΣ, δεν πείστηκε να συμπαρασταθεί στους εκπαιδευτικούς και να καταγγείλει την παρουσία των ΜΑΤ. Μάλιστα, ο Κ. Καραγιάννης,γραμματέας του ΕΚΒ, στέλεχος του ΣΥΝ, έλεγε στους συνδικαλιστές της ΔΑΣ πως το ΕΚΒ είναι αντίθετο με τις "καταλήψεις" των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που κατάληψη έκαναν τα ΜΑΤ.

Ακόμα πιο προκλητική ήταν η συμπεριφορά του νομάρχη. Την ώρα της συγκέντρωσης, ο Π. Σκοτινιώτης κρυβόταν για να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα των συγκεντρωμένων και του βουλευτή του ΚΚΕ να παρέμβει στα ΜΑΤ. Και ταυτόχρονα επόπτευε σε σύσκεψη προετοιμασίας των επιτηρητών του διαγωνισμού στη Νομαρχία, φρουρούμενος κι αυτός από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Στη Νομαρχία έφτασαν εκπαιδευτικοί και σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό πήγαν στον 3ο όροφο όπου γινόταν η σύσκεψη. Ο νομάρχης δήλωσε στους εκπαιδευτικούς άγνοια (!) για την παρουσία των ΜΑΤ, αλλά ούτε και όταν ενημερώθηκε ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τους επιτηρητές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ζητώντας τους να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, μ' αποτέλεσμα αρκετοί να πειστούν και να δηλώσουν παραίτηση. Να σημειωθεί δε ότι και πολλοί αδιόριστοι και αναπληρωτές που είχαν κάνει αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, την απέσυραν δηλώνοντας πως δε θα πάρουν τελικά μέρος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εκπαιδευτικών, στην οποία ορίστηκε επιτροπή αγώνα που καλεί όλο το λαό της Μαγνησίας να βρίσκεται σήμερα, στις 5.30 π.μ., έξω από το εξεταστικό κέντρο για να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του διαγωνισμού της ντροπής.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Καταγγέλλει, επίσης, ότι στη διάρκεια της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών, αστυνομικός με πολιτικά φωτογράφιζε έναν προς έναν τους συγκεντρωμένους. Και επισημαίνει πως οι αστυνομικοί υπάλληλοι, που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανά τους, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, τόσο για την καθημερινή χρησιμοποίησή τους εναντίον του "εχθρού λαού", όσο και για το "ποιος ωφελείται" από τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από το νομό, αλλά και τα Τρίκαλα,συγκεντρώθηκαν έξω από το 4ο Λύκειο, που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, έχοντας συμπαραστάτες και πολλούς άλλους εργαζόμενους κι απέναντί τους εκατοντάδες αστυνομικούς να φρουρούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να καταγγείλουν την αστυνομική τρομοκρατία, αλλά δεν εισακούστηκαν. Τότε, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό μπήκαν μέσα στο προαύλιο του εξεταστικού κέντρου και, περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ, επί πολλή ώρα, διαδήλωναν με συνθήματα τη διαμαρτυρίας τους για τον κρατικό αυταρχισμό και την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό της ντροπής και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μεγάλη και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας προς την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το βράδυ έγινε νέα μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και αμέσως μετά πορεία προς το εξεταστικό κέντρο. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το πρωί στις 6.

Στη Λάρισα

Το ίδιο αστυνομοκρατικό τρομοκρατικό σκηνικό επικράτησε χτες και στο εξεταστικό κέντρο της Λάρισας,έξω από το οποίο σήμερα, από τις 6 π.μ. θα βρίσκονται για να διαμαρτυρηθούν για το διαγωνισμό εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, της ΕΛΜΕ Λάρισας, του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών, της Ενωσης Γονέων, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Χτες το βράδυ έγινε μαζικότατη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου μίλησαν ο Δ. Πιτσιάβας, πρόεδρος των αδιόριστων εκπαιδευτικών, ο Ν. Κουτσαφτίκης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο Δ. Ζήσης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και ο Δ. Κουτσογιάννης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΛΑΜΙΑ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ
Το ίδιο σκηνικό τρομοκρατίας

Αυταρχισμός και ΜΑΤ ήταν το σκηνικό και στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών Εύβοιας και Βοιωτίας έξω από το εξεταστικό κέντρο του 1ου Λυκείου Χαλκίδας,στέλνοντας στο νοσοκομείο τον γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Στ. Θεοχαράκη,χτυπημένο από κλομπ αστυνομικού. Επίσης, χτυπήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Θήβας, ένας σπουδαστής του ΤΕΙ Χαλκίδας και ο εκπαιδευτικός και γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, Θ. Παππάς.

Χτες το πρωί εκπαιδευτικοί από Εύβοια και Βοιωτία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο για να πραγματοποιήσουν πορεία προς το εξεταστικό κέντρο, με συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του διαγωνισμού. Οταν έφτασαν στην οδό Κωνσταντινίδου, όπου βρίσκεται μία απ' τις εισόδους του Λυκείου, τους είχαν μπλοκάρει αστυνομική δύναμη και ΜΑΤ με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας, Δ. Μαστρογιάννη,και τον αντεισαγγελέα, κ. Δεγαϊτη.

Οι εκπαιδευτικοί με συνθήματα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" πλησίασαν την αστυνομική δύναμη και η Συντονιστική Επιτροπή άρχισε να συνομιλεί με τον εισαγγελέα, απαιτώντας να τους ανοίξουν το δρόμο για συνέχιση της πορείας τους. Την ώρα εκείνη εκδηλώθηκε και η επίθεση των αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές, αφού παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το εξεταστικό κέντρο, αποχώρησαν και έδωσαν ραντεβού στο ίδιο μέρος για την προγραμματισμένη απογευματινή συναυλία.

Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και οι ΠΚΣ. "Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της κυβέρνησης", επισημαίνει η ΝΕ Εύβοιας "δε θα υποτάξουν το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών, δε θα "καναλιζάρουν" τη γνώση, ο λαός με τους αγώνες του θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της".

Στη Λαμία

Στη Λαμία όπου βρίσκεται το εξεταστικό κέντρο (2ο Λύκειο) για Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα, τελεί υπό κατάληψη από προχτές το βράδυ, ενώ για χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, αφού μαθεύτηκε ότι θα αλλάξει το εξεταστικό κέντρο.

Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ δηλώνει την ενεργό συμπαράστασή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών και καλεί σε κοινωνικό μέτωπο πάλης για την παιδεία, ικανό να συντρίψει την αντιεκπαιδευτική πολιτική και τους υποστηρικτές της.Πάντως, ενδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να κάνει το διαγωνισμό αποτελεί η έλλειψη προσφοράς εκπαιδευτικών ως επιτηρητών. Κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει δεχτεί και γι' αυτό επιστράτευσε υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μέχρι και... καθαρίστριες.

Στην Κόρινθο

Τα μέτρα καταστολής και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών που αποφάσισε, σε συνεδρίαση με τον αστυνομικό διευθυντή, ο νομάρχης Κορινθίας, καταδικάζει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι αποδείχτηκαν κάλπικες οι πρόσφατες δηλώσεις "συμπαράστασης" του νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου προς τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Καταδικάζει, επίσης, την απραξία του Δήμου Κορινθίων, που είναι συνυπεύθυνος για το ότι σήμερα η Αστυνομία έχει καταλάβει το εξεταστικό κέντρο Κορίνθου. "Ο λαός πρέπει να γυρίσει τις πλάτες του στους χειροκροτητές των αντιλαϊκών επιλογών. Να στηρίξει αγωνιστικούς συνδυασμούς στις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Να συγκροτήσει παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης και πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", τονίζει η ΝΕ.

Στο Αγρίνιο

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγρινίου και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί και μαζικοί φορείς της πόλης. Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εργατικούς και μαζικούς φορείς για να αποφασιστεί η παραπέρα δράση τους.

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης στην πόλη του Αγρινίου, όπου με μια πρωτοφανή κινητοποίηση δυνάμεων των ΜΑΤ καταλήφθηκε το 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου, όπου επρόκειτο να γίνει προαποφασισμένη συνέλευση των εκπαιδευτικών, ενόψει του διαγωνισμού ντροπής του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. "Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τρομοκρατικές ενέργειες, που γυρνούν τη χώρα μας σε μαύρες εποχές, θα μπορέσει να κάμψει την αντίσταση του λαού για να περάσει η αντιλαϊκή της πολιτική. Μοναδικό στήριγμα της κυβέρνησης στην πολιτική του λεγόμενου "εκσυγχρονισμού" αναδείχνονται οι αστυνομικές δυνάμεις, τα δικαστήρια και κάποια πληρωμένα φερέφωνά της", καταλήγει η ΝΕ.

Συγκεντρώσεις και στην Κρήτη

Δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν και στην Κρήτη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που ήρθαν χτες αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά χτες το βράδυ συγκεντρωμένοι έξω από τα δύο εξεταστικά κέντρα της Κρήτης, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς φορείς, την παρουσία των ΜΑΤ κατήγγειλε με ομόφωνη απόφασή της χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚ Ηρακλείου, δίπλα από τα κτίρια του οποίου βρίσκεται το εξεταστικό κέντρο που χρησιμοποιείται για την Ανατολική Κρήτη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "καταγγέλλουμε την παρουσία των ΜΑΤ γύρω από το χώρο του Εργατικού Κέντρου και μάλιστα τις μέρες που ένα από τα μαζικότερα σωματεία, οι οικοδόμοι, έχουν εκλογές". Παράλληλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση και εκφράζει συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών "αφού τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης και της επετηρίδας λύνονται με ειλικρινή διάλογο και όχι με τα ΜΑΤ".

Επικίνδυνος δρόμος αυταρχισμού

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα και κλομπ εναντίον των εκπαιδευτικών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και σημειώνει: "Η κυβέρνηση διολισθαίνει καθημερινά σ' έναν επικίνδυνο δρόμο αυταρχισμού. Χθες οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι απεργοί της Ιονικής, σήμερα οι εκπαιδευτικοί, αύριο "σύμπας ο λαός". Οι εργαζόμενοι, ο λαός καλούνται με τους αγώνες και με την ψήφο τους, να βάλουν τέρμα σ' αυτή την πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού". Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εκπαιδευτικών, για να μην περάσει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός της ντροπής.

"Σήμερα εδώ δεν είναι Ελλάδα... "

Ενταση έξω από το εξεταστικό κέντρο στην Κλεάνθους, δημιουργήθηκε και πολύ πριν φτάσουν εκεί οι διαδηλωτές. Οταν δεκάδες άλλοι πολίτες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το εξεταστικό κέντρο, προκειμένου να υποδεχθούν τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και να συμπαραταχτούν μαζί τους, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απαίτησε να απομακρυνθούν. Στις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων που επικαλούνταν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να στέκονται σε κάθε δημόσιο χώρο της Ελλάδας ως Ελληνες πολίτες, η απάντηση ήταν σαφέστατη και βγήκε από το στόμα του επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής: "Σήμερα εδώ δεν είναι Ελλάδα. Ελλάδα είναι δέκα μέτρα πιο πάνω".

Λίγο αργότερα, ο στρατηγός Κ. Οικονόμου,αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, δήλωνε: "Εχουμε εντολή να διαφυλάξουμε τα εξεταστικά κέντρα. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα χώρο ικανό προ των εξεταστικών κέντρων όπου θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις μας, διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε να μας στριμώξετε στα κάγκελα". Τι γνώριζε άραγε που οι ίδιοι οι διαδηλωτές δε γνώριζαν;

Τα γκλομπ "του κράτους στρατηγείου" χτύπησαν εκπαιδευτικούς στη Χαλκίδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ