Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμική, περήφανη απάντηση

Και στη Θεσσαλία η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει το "διαγωνισμό της ντροπής" με τα ΜΑΤ, δημιουργώντας κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας. Στα τρία εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλίας, που βρίσκονται στη Λάρισα,στο Βόλο και στην Καρδίτσα,εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες κι άλλοι αστυνομικοί που ήρθαν από άλλες περιοχές, έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων και οι αξιωματικοί τους διαμηνύουν πως δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να πλησιάζει. Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλίας, όμως, έδωσαν από χτες δυναμική, θαρρετή και υπερήφανη απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης.

Στο Βόλο

Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το 2ο Λύκειο που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο κι ενώ εκατοντάδες ΜΑΤ βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κι άλλοι πολλοί αστυνομικοί έξω απ' αυτό. Στο πλευρό τους στάθηκαν και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι. Παραβρέθηκαν ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο Γ. Ρούσσας,γραμματέας του σωματείου μηχανοδισηρουργών, άλλοι εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων, ο υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας Απ. Νάνος,ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γ. Ιωαννίδης. Επίσης από το πρωί ήταν στη συγκέντρωση ο Ν. Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ και πολυμελείς αντιπροσωπείες της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.

Αντιθέτως, στο πλευρό της κυβέρνησης, δίνοντας κάλυψη στην αστυνομική επιχείρηση, βρέθηκαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο δήμαρχος Βόλου και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ - που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ - παρά την επίμονη προσπάθεια τριών μελών της διοίκησης που ανήκουν στη ΔΑΣ, δεν πείστηκε να συμπαρασταθεί στους εκπαιδευτικούς και να καταγγείλει την παρουσία των ΜΑΤ. Μάλιστα, ο Κ. Καραγιάννης,γραμματέας του ΕΚΒ, στέλεχος του ΣΥΝ, έλεγε στους συνδικαλιστές της ΔΑΣ πως το ΕΚΒ είναι αντίθετο με τις "καταλήψεις" των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που κατάληψη έκαναν τα ΜΑΤ.

Ακόμα πιο προκλητική ήταν η συμπεριφορά του νομάρχη. Την ώρα της συγκέντρωσης, ο Π. Σκοτινιώτης κρυβόταν για να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα των συγκεντρωμένων και του βουλευτή του ΚΚΕ να παρέμβει στα ΜΑΤ. Και ταυτόχρονα επόπτευε σε σύσκεψη προετοιμασίας των επιτηρητών του διαγωνισμού στη Νομαρχία, φρουρούμενος κι αυτός από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Στη Νομαρχία έφτασαν εκπαιδευτικοί και σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό πήγαν στον 3ο όροφο όπου γινόταν η σύσκεψη. Ο νομάρχης δήλωσε στους εκπαιδευτικούς άγνοια (!) για την παρουσία των ΜΑΤ, αλλά ούτε και όταν ενημερώθηκε ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τους επιτηρητές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ζητώντας τους να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, μ' αποτέλεσμα αρκετοί να πειστούν και να δηλώσουν παραίτηση. Να σημειωθεί δε ότι και πολλοί αδιόριστοι και αναπληρωτές που είχαν κάνει αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, την απέσυραν δηλώνοντας πως δε θα πάρουν τελικά μέρος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εκπαιδευτικών, στην οποία ορίστηκε επιτροπή αγώνα που καλεί όλο το λαό της Μαγνησίας να βρίσκεται σήμερα, στις 5.30 π.μ., έξω από το εξεταστικό κέντρο για να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του διαγωνισμού της ντροπής.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Καταγγέλλει, επίσης, ότι στη διάρκεια της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών, αστυνομικός με πολιτικά φωτογράφιζε έναν προς έναν τους συγκεντρωμένους. Και επισημαίνει πως οι αστυνομικοί υπάλληλοι, που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανά τους, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, τόσο για την καθημερινή χρησιμοποίησή τους εναντίον του "εχθρού λαού", όσο και για το "ποιος ωφελείται" από τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από το νομό, αλλά και τα Τρίκαλα,συγκεντρώθηκαν έξω από το 4ο Λύκειο, που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, έχοντας συμπαραστάτες και πολλούς άλλους εργαζόμενους κι απέναντί τους εκατοντάδες αστυνομικούς να φρουρούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να καταγγείλουν την αστυνομική τρομοκρατία, αλλά δεν εισακούστηκαν. Τότε, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό μπήκαν μέσα στο προαύλιο του εξεταστικού κέντρου και, περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ, επί πολλή ώρα, διαδήλωναν με συνθήματα τη διαμαρτυρίας τους για τον κρατικό αυταρχισμό και την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό της ντροπής και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μεγάλη και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας προς την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το βράδυ έγινε νέα μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και αμέσως μετά πορεία προς το εξεταστικό κέντρο. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το πρωί στις 6.

Στη Λάρισα

Το ίδιο αστυνομοκρατικό τρομοκρατικό σκηνικό επικράτησε χτες και στο εξεταστικό κέντρο της Λάρισας,έξω από το οποίο σήμερα, από τις 6 π.μ. θα βρίσκονται για να διαμαρτυρηθούν για το διαγωνισμό εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, της ΕΛΜΕ Λάρισας, του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών, της Ενωσης Γονέων, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Χτες το βράδυ έγινε μαζικότατη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου μίλησαν ο Δ. Πιτσιάβας, πρόεδρος των αδιόριστων εκπαιδευτικών, ο Ν. Κουτσαφτίκης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο Δ. Ζήσης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και ο Δ. Κουτσογιάννης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου (2018-06-20 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις (2003-07-16 00:00:00.0)
Κατάσταση πολιορκίας (1998-06-16 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε μέχρι την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου (1998-06-16 00:00:00.0)
Νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία (1998-06-02 00:00:00.0)
Συντονισμένα μπροστά, κόντρα στο συμβιβασμό (1998-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ