Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επνιξαν τα Πατήσια με τα ασφυξιογόνα

Μια πρωτοφανής σε έκταση και βιαιότητα αστυνομική επιχείρηση εξαπολύθηκε χτες με στόχο τους απεργούς εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς και φοιτητές που βρέθηκαν στο πλάι τους κατά τις χτεσινές κινητοποιήσεις στα σχολεία - εξεταστικά κέντρα της Αττικής. Ξυλοδαρμοί και 10 συνολικά συλλήψεις διαδηλωτών, κυνηγητό στους δρόμους της Αθήνας χαρακτήρισαν τη χτεσινή ημέρα.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση έξω από το 18ο Λύκειο Αθήνας,στα Ανω Πατήσια. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθερίου και κατευθύνθηκαν προς το σχολείο, όπου ήδη βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των διαδηλωτών, στις οποίες η Αστυνομία απάντησε με ξυλοδαρμούς, απωθητικά αέρια και συλλήψεις. Τα ασφυξιογόνα είχαν κάνει την ατμόσφαιρα γύρω από το σχολείο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε πολυκατοικίες, αποπνικτική ενώ οι δυνάμεις της Αστυνομίας χτυπούσαν αδιακρίτως. Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών διαμαρτυρήθηκαν έντονα και αποδοκίμασαν τη στάση της Αστυνομίας. Στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε στα στενά γύρω από το σχολείο, συνελήφθησαν τρεις διαδηλωτές. Αντιδρώντας άμεσα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Α. Τ. Πατησίων στην οδό Αγίας Λαύρας, όπου είχαν μεταφερθεί οι συλληφθέντες. Στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την οδό Πατησίων, όπου παρέμειναν για δύο ώρες περίπου.

Στις 2.45 περίπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στους διπλανούς δρόμους άνοιξαν το δρόμο και απώθησαν τους συγκεντρωμένους. Στη διάρκεια αυτών των γεγονότων συνελήφθη ένας φοιτητής, αλλά και ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση του νεαρού. Οι συλλήψεις έγιναν κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, αλλά και των περαστικών.

Κρούσματα αυταρχισμού υπήρξαν και σε άλλα σχολεία - εξεταστικά κέντρα της Αττικής. Στο 1ο Λύκειο Πεύκης,από αργά προχτές το βράδυ εκπαιδευτικοί, σπάζοντας τον κλοιό των αστυνομικών που φρουρούσαν το σχολείο το κατέλαβαν. Χτες το πρωί, η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε δύο άτομα, ενώ στις συμπλοκές τραυματίστηκαν διαδηλωτές.

Και στο 1ο Λύκειο Αλίμου οι συγκεντρωμένοι πήραν γεύση από "εκσυγχρονιστικό" αυταρχισμό. Χωρίς λόγο επιτέθηκε η Αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές και τους ξυλοκόπησε άγρια. Εκεί βρισκόταν και εισαγγελέας και έγιναν δύο συλλήψεις.

Επίθεση των ΜΑΤ έγινε και στο 1ο Λύκειο Αγ. Παρασκευής, όπου το πρωί οι συγκεντρωμένοι εκεί εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι ξυλοκοπήθηκαν, ανάμεσα σε αυτούς και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης. Εξω από το σχολείο, η είσοδος του οποίου είχε κλειστεί από κλούβες της Αστυνομίες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα και στη συνέχεια πορεία προς την κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Στο Αυτόφωτο οι συλληφθέντες

Οι 10 διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τις χτεσινές κινητοποιήσεις στα εξεταστικά κέντρα της Αττικής οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Οι φοιτητές αδελφοί Νίκος και Γιώργος Πιτσάκης,καθώς και ο δάσκαλος Δημ. Μαργιώλης είχαν εμφανή τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικά όργανα. Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν χτες το μεσημέρι έξω από το εξεταστικό κέντρο Αλίμου ως "υπαίτιοι του τραυματισμού ενός αστυνομικού", σύμφωνα με το παραπεμπτικό της Ασφάλειας και εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για "σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της Αρχής" και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η δίκη τους αναμένεται να γίνει σήμερα, ενώ στο μεταξύ κρατούνται.

Στο ίδιο δικαστήριο παραπέμφθηκαν ο Ν. Γιαννόπουλος,μέλος του Δικτύου Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων και ο φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Ιω. Αλμπάνης,που είχαν συλληφθεί προχτές σε εξεταστικό κέντρο της Πεύκης και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της "αντίστασης κατά της Αρχής", της "διακεκριμένης φθοράς", της "εξύβρισης με λόγο και έργο" και της "απλής σωματικής βλάβης". Η δίκη τους ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και ανάγνωση εγγράφων, αλλά, τελικά, αναβλήθηκε για τις 23 Ιούνη, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, επειδή δεν είχαν προσέλθει οι μάρτυρες κατηγορίας. Αξίζει να επισημανθεί ως "παραλειπόμενο" της συγκεκριμένης υπόθεσης η απορία (!) των δικαστών για τη συμπαράσταση που εκδηλώνουν προς τους καθηγητές εργαζόμενοι από άλλους χώρους ή φοιτητές. Επίσης, η πραγματικά "αφοπλιστική" άποψη του εισαγγελέα της Εδρας ότι "όπως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, έτσι και τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές τους"!

Αργά το απόγευμα προσήχθησαν στον εισαγγελέα οι Αλ. Πλεμένος (φοιτητής), Κρ. Ηλιόπουλος (συγγραφέας), Στ. Φατούρος (φοιτητής), Γ. Καρούτσος (καθηγητής) Δ. Μαργιώλης (δάσκαλος) και Βασ. Αρβανίτης (δάσκαλος), που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο 18ο Λύκειο Αθήνα. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για "αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη βία, σύσταση συμμορίας, διευκόλυνση σε απόδραση, διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, παρακώλυση συγκοινωνιών" και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο.

Τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων δονήθηκαν επί πολλές ώρες χτες από το σύνθημα "η τρομοκρατία δε θα περάσει", που φώναζαν εκατοντάδες συναγωνιστές των συλληφθέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ