Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Τσιμέντο και στους τελευταίους ελεύθερους χώρους!

Με έγγραφα του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαιώνεται η πρόθεση να χτίσουν το οικόπεδο της ΔΕΗ και το ΚΑΠΑΨ, παρά το αίτημα των κατοίκων να γίνουν χώροι πρασίνου

Τσιμέντο αποφάσισαν να ρίξουν τελικά και στους δύο τελευταίους ελεύθερους χώρους των Αμπελοκήπων - το οικόπεδο της ΔΕΗ και το ΚΑΠΑΨ - το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής οι χώροι αυτοί να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Με έγγραφο που υπογράφει η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και το οποίο κατέθεσε στη Βουλή στις 28 του Μάη, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στους δύο αυτούς χώρους θα ανεγερθούν κτίρια της ΔΕΗ και το 58ο Γυμνάσιο. "Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ) συμφώνησε με την πρόταση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία προβλέπει τη διατήρηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο τμήμα που περιλαμβάνει το οικόπεδο της ΔΕΗ (μεταξύ των οδών Λάμψα - Φλώρου - Γεωργούλα), δηλαδή την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου της ΔΕΗ",αναφέρει συγκεκριμένα η Β. Παπανδρέου.

Σε αντίθεση με το εγκεκριμένο σχέδιο, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων έχουν ζητήσει επανειλημμένα να χρησιμοποιηθούν τα 6 από τα 10 στρέμματα του οικοπέδου της ΔΕΗ για την ανέγερση του 58ου Γυμνασίου και τα υπόλοιπα 4 στρέμματα να γίνουν πράσινο. Ομως η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη οριστικών μελετών δαπάνης πολλών εκατομμυρίων για την ανέγερση κτιρίου σύγχρονης τεχνολογίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί...

Στο ίδιο έγγραφο της υπουργού Ανάπτυξης αναφέρεται ακόμα ότι "προβλέπεται η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου στο οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ (σ. σ. πίσω από το Γηροκομείο). Το ρυμοτομικό σχέδιο για το συγκεκριμένο χώρο αρχικά προέβλεπε τη μετατροπή του σε χώρο λειτουργικού πρασίνου, ενώ τώρα προορίζεται να μετατραπεί για χρήση σχολείου και κοινόχρηστου πρασίνου". Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι ζητούν το οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ να λειτουργήσει αποκλειστικά ως χώρος πρασίνου.

Τα ίδια ακριβώς αναφέρει και έγγραφο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που κατέθεσε στη Βουλή μία μέρα πριν, στις 27 του Μάη. Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι "το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο για το χώρο της ΔΕΗ θα παραμείνει ως έχει", δηλαδή θα ανεγερθεί το κτίριο της ΔΕΗ. Και για το χώρο του ΚΑΠΑΨ ζητά "να τροποποιηθεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και να δημιουργηθεί στη θέση αυτή χώρος πρασίνου, σχολείου και πλέγμα πεζοδρόμων, που να συνδέουν τους χώρους αυτούς μεταξύ τους".

Απαντούν με κινητοποιήσεις

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τσιμεντοποιήσει τους δύο αυτούς χώρους. Σε εκδήλωση που έγινε προχτές το βράδυ στο θεατράκι δίπλα από το οικόπεδο της ΔΕΗ, ο Ευθ. Μαύρης,πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων, κατάγγειλε "την αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης" και κάλεσε όλους τους κατοίκους "να μετατρέψουν την οργή τους σε αγώνα για την ανατροπή των αυθαίρετων αποφάσεων και την παρεμπόδιση τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της περιοχής".

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Επιτροπή Αγώνα Ανω Αμπελοκήπων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουνίου,ενώ στις 22 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Τέλος, στις 6 Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων θα διοργανώσει λαϊκή συνέλευση στο θεατράκι της οδού Λάμψα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ