Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
CIA καλεί πράκτωρ "πιπίλα" (ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ)

Είχα δει πολύ σάλιο και μελάνι να καταναλώνεται για τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τους μικρούς, μέσα στην "πολιτεία" του Ιντερνετ. Ανάμεσα σε αυτές και η ηλεκτρονική σελίδα της CIA για παιδιά...

Η περιέργειά μου ήταν πολύ μεγάλη, θα έσκαγα αν δεν την έβλεπα. Είναι δυνατόν να μην ξέρω τι γίνεται! Α, πα πα! Κόλλησα λοιπόν τη μουσούδα μου μπροστά στην οθόνη και όρμησα. Το πρώτο που αντίκρισα μπαίνοντας, ήταν ένα γραφικό που παρίστανε δύο νέους ανθρώπους, ωραίους, με γυμνασμένους μηρούς και οδοντοστοιχίες διαφήμισης να βρίσκονται σε ένα χώρο που έμοιαζε με γραφείο, στολισμένο με τα εμβλήματα του έθνους και της CIA. Το σκηνικό το συμπλήρωνε και ο απαραίτητος σκύλος - κατάσκοπος. Βέβαια το σκυλί μόνο που δε χαμογελούσε αλλά πού ξέρεις... Βρε μπας και το Λαμπραντόρ απέναντι μού την πέσει καμιά ώρα... Α! Ξέχασα να σας πω ότι αυτοί οι δύο νέοι ήταν - φαντάζομαι τυχαία - ένας λευκός άντρας και μία μαύρη γυναίκα. Πολύ σκαμπρόζικο το βρήκα για καλωσόρισμα.

Αλλά δε σταμάταγε μόνο εκεί. Το περιεχόμενο του κόμβου περιελάμβανε αναλυτικά πολλά πράγματα, όπως τη σύντομη αλλά ένδοξη ιστορία της CIA, τους διάσημους αλλά και άσημους ανθρώπους που έβαλαν το λιθαράκι τους για την υπεράσπιση της πατρίδας! Βέβαια αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι γύρευε ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και το στρατηγό Ντόνοβαν, ο Τζέιμς Αρμιστέντ, ένας σκλάβος που πολέμησε στον πόλεμο ανεξαρτησίας καμιά διακοσαριά χρόνια πριν αν και ομολογώ ότι η ιστορία του μ' άρεσε πολύ. Και σασπένς είχε και τους απαραίτητους κατασκόπους. Δε βαριέσαι λέω, μπορεί να μην καταλαβαίνω, μπορεί να μην ξέρω την ιστορία τους... αλλά να, είχε και άλλα που με σύγχυσαν. Ελεγε π. χ. "αν σας αρέσουν τα ταξίδια και να γνωρίζετε ξένους πολιτισμούς, τότε το τμήμα Επιχειρήσεων σας ταιριάζει". Πώς λέει για φτηνές διακοπές, προτιμήστε το πρακτορείο μας; Ενα τέτοιο πράγμα... Αφήστε το άλλο, "αν σας αρέσουν τα παζλ και να λύνετε μυστήρια αλλά και η έρευνα, τότεσας ταιριάζει το τμήμα Πληροφοριών". Και πολλά τέτοια που τα παιδιά - και όχι μόνο - ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ.

Μία ώρα "κόλλησα" εκεί και τέλος το έκλεισα εξουθενωμένη. Την ώρα εκείνη θυμήθηκα μια συμμαθήτριά μου στο δημοτικό που ό,τι και αν κάναμε πήγαινε: "κύριε - κύριε! ο τάδε έκανε αυτό ή εκείνο... ". Μωρέ αυτή θα έκανε σκέφτομαι και γελάω μόνη μου. Αλλά με ξανάπιασε η τρεμούλα γιατί σκέφτηκα ότι μπορεί και εγώ να κάνω παιδί και να δει τον "τουριστικό οδηγό" και να μολυνθεί. Γιατί ξέρετε στο Ιντερνετ κυκλοφορούν διάφοροι "ιοί" που μπορούν να καταστρέφουν τη μνήμη του υπολογιστή σας αλλά και ιοί που καταστρέφουν τον εγκέφαλο. Και δεν περνάνε αυτοί με πορτοκαλάδα φρεσκοστυμμένη και ασπιρινούλα. Να μολυνθεί και να ξεχάσει ότι η CIA ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους αθώων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, για χούντες και ανατροπές; Και να μην τα ξεχάσει όλα αυτά θα έχει να αντιμετωπίσει χιλιάδες μπομπιράκια που θα έχουν "μολυνθεί" γι' αυτό ώρες - ώρες μου 'ρχεται να το κλείσω το ρημάδι, να μην βλέπω, να μην τρέμω.

Γι' αυτό μου 'ρχεται να φωνάξω... ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ