Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συνεχίζουμε μέχρι την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου

Με μια μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από τα εξεταστικά κέντρα της Κ. Τούμπας στην Κλεάνθους και με μία δημόσια συνέντευξη Τύπου, με φόντο τις κλούβες και τα ΜΑΤ, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν νικηφόρα τη μάχη τους έξω από τα σιδερόφραχτα και αστυνομοκρατούμενα σχολεία. Οπως οι ίδιοι είπαν, ο αγώνας για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου συνεχίζεται και σ' αυτόν τον αγώνα κάλεσαν συμπαραστάτη όλο το λαό και τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές.

Με συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα και πορείες στους δρόμους έκλεισε χτες το μεσημέρι ο κύκλος των κινητοποιήσεων σε Κοζάνη,Βέροια,Αλεξανδρούπολη και Σέρρες.Ιδιαίτερα στις Σέρρες, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τα δικαστήρια, όπου χτες ήταν να δικαστούν οι τρεις συνάδελφοί τους που πιάστηκαν το περασμένο Σάββατο. Επί ώρα οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, απαιτώντας την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες και καταδικάζοντας την κυβέρνηση που ποινικοποιεί τους αγώνες τους. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε, γιατί χωρίς την κατάθεση του διευθυντή του εξεταστικού κέντρου δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παρεμπόδισης του διαγωνισμού.

Στη διάρκεια της συνέντευξης η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Ενώσεων Δασκάλων, Καθηγητών και Αδιόριστων - Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να παραιτηθεί άμεσα, γιατί μετέτρεψε τους χώρους παιδείας, σε χώρους βίας και τρομοκρατίας και η παραμονή της στο υπουργείο, είναι επικίνδυνη για την παιδεία και την κοινωνία. Επίσης, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αντί να περιορίζονται σε ανώδυνες φραστικές καταγγελίες και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν προσφυγές και μηνύσεις, σχετικά με τη διαβλητότητα του διαγωνισμού, δεδομένου ότι έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά στοιχεία και καταγγελίες. Παράλληλα, θα ζητήσουν την ποινική και πειθαρχική δίωξη όσων συνέργησαν σ' αυτό το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισαν. Τέλος, κάλεσαν τα συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τα καταστατικά τους σε βάρος όσων διοικητικών υπαλλήλων συμμετείχαν στο μηχανισμό διενέργειας των εξετάσεων, δηλώνοντας ότι το ίδιο θα πράξουν οι ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι για όσους εκπαιδευτικούς συμμετείχαν ως επιτηρητές.

Στη συνέντευξη, χαιρέτισαν ο ΓΓ του ΕΚΘ, εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του Παν. Μακεδονίας, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Προηγουμένως, και αφού είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά των υποψηφίων μέσα στα εξεταστικά κέντρα με τις κλούβες, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους του Τούμπας και για άλλη μια φορά έγιναν αποδέκτες της συμπαράστασης των κατοίκων της περιοχής. Ο κόσμος από τα μπαλκόνια, αλλά και στα πεζοδρόμια, το φώναζε πλέον δυνατά: "Είμαστε μαζί σας", "συνεχίστε", "μπράβο". Μα η μεγαλύτερη επιβράβευση ήρθε από τους ίδιους τους μαθητές της περιοχής, που, βλέποντας τους δασκάλους τους, στο δρόμο της διεκδίκησης, μπήκαν κάτω από χειροκροτήματα στην πορεία.

Καταγγελίες

Στο μεταξύ και νέες καταγγελίες προστίθενται στον ήδη μεγάλο κατάλογο.

  • Την Παρασκευή στις Σέρρες υποψήφια κατήγγειλε ότι την ώρα του διαγωνισμού ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα από τους επιτηρητές οι οποίοι είπαν πως δε γνωρίζουν και δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, γι' αυτό θα κάνουν τα στραβά μάτια, ώστε να βοηθηθούν μεταξύ τους.
  • Στην Κοζάνη την πρώτη μέρα, καλούσαν τηλεφωνικά τους υποψήφιους που δεν πήραν μέρος στον πρωινό κύκλο των εξετάσεων να πάνε να δώσουν το απόγευμα.
  • Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, τα θέματα των νηπιαγωγών έγιναν γνωστά μέσω κινητών τηλεφώνων ήδη από τις 10.30 π.μ. και λίγο αργότερα δασκάλα κατήγγειλε ότι στις 10.45 επιχείρησε να εισέλθει στο εξεταστικό κέντρο και δεν την εμπόδισε κανένας.

Τέλος, από πολλές περιοχές έρχονται καταγγελίες σχετικά με περιστατικά, όπου αστυνομικοί και ασφαλίτες με πολιτικά προσπαθούσαν με το ζόρι να βάλουν μέσα στα εξεταστικά κέντρα υποψήφιους που την τελευταία στιγμή μετάνιωναν και ήθελαν να αποχωρήσουν.

Συμπαράσταση

Συμπαραστάτες από τις πρώτες μέρες, τάχθηκαν στο πλευρό των εκπαιδευτικών είτε με ανακοινώσεις τους είτε με την παρουσία συνδικαλιστών τους στις κινητοποιήσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,το Συνδικάτο Δέρματος,η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων,το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων,τοΣωματείο Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων,το Σωματείο Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων,το Παγκαπνεργατικό Σωματείο,το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ,το Σωματείο Τύπου και Χάρτου,το Συνδικάτο Μετάλλου,Γυναικείοι Σύλλογοι και πολλοί άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης. Ολοι οι παραπάνω φορείς, με κοινό ψήφισμά τους, καταδίκασαν την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς που τόλμησαν να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Νομάρχη να καλέσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα προβλήματα της παιδείας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη 18 του μήνα, στην οποία θα κληθούν και οι εκπαιδευτικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ