Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πέτυχε ο αγώνας

Συνεχίστηκαν, προχτές και χτες, οι μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλίας. Χτες το απόγευμα έγινε στη Λάρισα συγκέντρωση έξω από το εξεταστικό κέντρο και πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Παρά την πρωτοφανή αστυνομοκρατία και την παρουσία εισαγγελέων, παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις μέσω τοπικών ΜΜΕ και παρά την επιχείρηση υπονόμευσης από πολιτικούς παράγοντες - κυβερνητικούς και "αντιπολιτευόμενους" - και "άρχοντες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα εξεταστικά κέντρα του Βόλου,της Λάρισας και της Καρδίτσας,εκπαιδευτικοί - μαζί με μαθητές, φοιτητές, γονιούς κι άλλους εργαζόμενους - συνέχισαν ν' αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Ο αγώνας, που κράτησε τέσσερις συνεχείς μέρες, εξασφαλίζοντας την αποδοχή της κοινής γνώμης και τη συμπαράταξη μαζικών φορέων και της πλειοψηφίας του θεσσαλικού λαού - είχε, όπως κάθε σκληρή μάχη, τα θύματά του, τραυματίες και συλληφθέντες - ανέδειξε:

  • Την ακυρότητα, επί της ουσίας, του επαίσχυντου διαγωνισμού, καθώς η συμμετοχή διαγωνιζομένων - επιτηρητών ήταν μικρή και στις αίθουσες παρατηρήθηκαν πολλές παρατυπίες.
  • Τη γενικευμένη και συνολική αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου της Θεσσαλίας στην "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και την αποφασιστικότητά του να παλέψει "με νύχια και με δόντια", για να μην περάσει αυτή η πολιτική κατακρήμνισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
  • Το αντιδημοκρατικό, αυταρχικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που δε διστάζει να ΜΑΤώσει το λαό, για να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" την αντιλαϊκή πολιτική της στην πορεία προς την ΟΝΕ.

Στις καθημερινές και πολύωρες μάχες που δόθηκαν έξω από τα εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλίας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε "αστυνομικά φρούρια", από τη μια πλευρά βρίσκονταν:

  • Το πάθος του αγώνα και το μεγαλείο ψυχής του εκπαιδευτικού. Ανδρες και γυναίκες - οι τελευταίες επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος και θαυμαστή αντοχή - δε δείλιασαν ούτε για μια στιγμή να διαδηλώσουν μπροστά στα ρόπαλα των "ανδρών" των ΜΑΤ.
  • Η δύναμη του πανεκπαιδευτικού μετώπου πάλης.
  • Η λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράταξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Από την άλλη πλευρά στάθηκαν η απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής, η μικρότητα ψυχής και η δειλία μερικών ντροπιασμένων και συμβιβασμένων, που δέχτηκαν το ρόλο του "επιτηρητή", αλλά και αυτών που επέβαλαν στους λίγους που διαγωνίστηκαν το εκβιαστικό δίλημμα ή συμμετέχετε στο διαγωνισμό της ντροπής ή μένετε άνεργοι, χάνοντας τα χρόνια των σπουδών, της αναμονής στην επετηρίδα και της διδασκαλίας, ως αναπληρωτές, στα σχολεία.

Θα "πληρωθούν" στις εκλογές

Στη διάρκεια του αγώνα των εκπαιδευτικών της Θεσσαλίας, απέναντι στους αγωνιζόμενους στάθηκαν, όχι μόνο τα κυβερνητικά ΜΑΤ, αλλά και πολιτικοί παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συντηρητικοί "ανεξάρτητοι" πολιτικοί, πολλά ΜΜΕ και οι "προύχοντες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι "αντιπολιτευόμενοι" πολιτικοί, ως ομοϊδεάτες του Κ. Σημίτη και της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησής του, θεώρησαν χρέος τους να τον βοηθήσουν, τώρα που περνάει δύσκολες στιγμές κι επιχειρεί να συντρίψει με τη βία το λαϊκό κίνημα, με το οποίο κι εκείνοι ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά.

Τα ΜΜΕ, ως "φερέφωνα" μιας εξουσίας με την οποία "διαπλέκονται", επιχείρησαν να εξομοιώσουν την απρόκλητη βία των "ανδρών" των ΜΑΤ σε βάρος ανυπεράσπιστων κι ανήμπορων διαδηλωτών, με τις λεκτικές αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων σε βάρος των "προσκυνημένων", προβάλλοντας, ταυτόχρονα, με "υπερβάλλοντα ζήλο", τα αντικομμουνιστικά αναθέματα της κυβέρνησης.

Οι "άρχοντες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως "ανταποκριτές" της κυβερνητικής, συντηρητικής πολιτικής, όχι μόνο "έλαμψαν διά της απουσίας τους" από τον αγώνα των εκπαιδευτικών, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις - όπως στη Μαγνησία - έπαιξαν το ρόλο του συγκρατητή της λαϊκής αγανάκτησης για την κρατική βία και του υπονομευτή της ενότητας στην πάλη των εκπαιδευτικών. Φυσικά, όλοι αυτοί οι "άρχοντες" της Αυτοδιοίκησης - που τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία - θα κριθούν τελεσίδικα και θα "πληρωθούν" αναλόγως, με την ψήφο των εκπαιδευτικών και του λαού της περιοχής, στις ερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ