Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν περνάει η αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Ακυρος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ο επαίσχυντος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης, αλλά και την απόφασή τους να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου

Η αποκάλυψη σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα της αντιδραστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και του βάρβαρου αυταρχικού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να την επιβάλει - όπως και το σύνολο της πολιτικής της - ήταν το αποτέλεσμα της τετραήμερης ηρωικής μάχης που έδωσαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι στην Αθήνα και άλλες 18 πόλεις της χώρας. Ο διαγωνισμός - παρωδία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, πρώτο βήμα για την κατάργηση της επετηρίδας ακυρώθηκε στην πράξη, καθώς δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ενώ όσον αφορά το τυπικό μέρος η πληθώρα των καταγγελιών για παρατυπίες τον καθιστά κενό γράμμα. Ολες αυτές τις μέρες, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι, που αποδεικνύουν έμπρακτα πως η παιδεία είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού, εκδήλωσαν με τον καλύτερο τρόπο την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον ενωμένο - συντονισμένο αγώνα για την απόκρουση της αντιεκπαιδευτικής λαίλαπας. Και αυτό είναι η μαγιά για ένα ισχυρό μέτωπο που όχι μόνο θα καταργήσει την αντιδραστική μεταρρύθμιση και θα υπερασπίσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, αλλά θα επιβάλει αλλαγές προς όφελος του λαού και του τόπου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνέχισε τον αντιδημοκρατικό αυταρχικό της κατήφορο. Επέβαλε κατάσταση πολιορκίας σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις καταστολής να χτυπούν απρόκλητα στο ψαχνό, επιδεικνύοντας πυγμή και θέληση να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" την πολιτική της.

Οσον αφορά αυτόν καθαυτό το διαγωνισμό, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Εξεταζόμενοι και "επιτηρητές" συγκεντρώνονταν σε προκαθορισμένα σημεία και μεταφέρονταν με κλούβες της Αστυνομίας στα εξεταστικά κέντρα, ενώ πληθώρα είναι οι επώνυμες καταγγελίες για τις σοβαρότατες παρατυπίες. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει κύκλος προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χτες, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν ότι μοιράζονταν τετράδια διαγωνισμού ακόμα και στα άδεια θρανία για να παρουσιαστεί ως μεγαλύτερο το ποσοστό συμμετοχής των υποψηφίων και ότι υποψήφιοι είχαν ανοιχτά τα κινητά τηλέφωνά τους. Οτι από την πρώτη μέρα η προσέλευση των υποψηφίων επιτρεπόταν ακόμα και αφού είχαν ανακοινωθεί τα θέματα. Στα Πατήσια, ο πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου έδωσε σε υποψήφιο ο οποίος έφτασε στο εξεταστικό κέντρο στις 3.20 μμ τα θέματα της πρωινής εξέτασης! Οτι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι δύο επιτηρητές για κάθε τμήμα όπως προβλέπεται και γίνονταν συμπτύξεις τμημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εξεταστικού κέντρου Αλίμου, όπου -όπως καταγγέλθηκε - επιτηρητής έλυσε τις ασκήσεις μαθηματικών στον πίνακα, υπήρχε ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στους εξεταζόμενους, πάνω στα θρανία υπήρχαν βιβλία, ενώ στο ίδιο σχολείο κάποιος εξεταζόμενος άνοιξε βιβλίο και διάβασε μεγαλοφώνως απάντηση σε θέμα (!).

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ολοκληρώθηκε χτες, όμως η μάχη δεν τελειώνει εδώ. Με την παρουσία του έξω από τα εξεταστικά κέντρα, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησής του, το κίνημα της παιδείας απέδειξε ότι αντέχει και δεν υποχωρεί μπροστά στις άγριες επιθέσεις των κατασταλτικών μηχανισμών που επιστράτευσε η κυβέρνηση, ενώ δηλώθηκε η απόφαση να παλέψει για παιδεία σε όφελος του λαού και του τόπου.

Σήμερα, θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων του κλάδου και να συζητήσει για την παραπέρα πορεία. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών πάντως σημειώνει ότι ο αγώνας αυτός συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις ενάντια στην αντιμεταρρύθμιση και ήταν νικηφόρος και ότι πρέπει να συνεχιστεί ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό σε συντονισμό με τις ευρύτερες δυνάμεις του λαϊκού κινήματος.

Χτες, με μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χιλιάδες λαού έδωσαν το μήνυμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός που τη συνοδεύει δε θα περάσουν, αλλά θα ανατραπούν με ενωτικούς μαζικούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ